10 dolog, amitől minden Könyvmoly a falra mászik

10 dolog, amitől minden Könyvmoly a falra mászik

Alapvetően teljesen nyugodt természetű ember vagyok. Azonban ha könyvekről van szó, akad néhány dolog, amivel nagyon egyszerű kihúzni nálam a gyufát. Előzetes sejtéseim szerint a lenti listával a legtöbb könyvbarát könnyedén tud azonosulni. Lássuk hát, mivel lehet előhívni belőlünk a harcilepkét!

1. Kivételesen rendes vagy, és kölcsönadod az egyik könyved, hogy terjeszd az igét, mennyire fantasztikus dolog az olvasás. A szegény könyvecske viszont hónapokig tengődik ismerősnél/barátnál. Amikor finomat érdeklődsz, hogy mikor szándékozik visszahozni, félvállról közli: ja, még ki sem nyitottam, de szerintem visszahozom, mert már nem érdekel.

Kettes számú szcenárió: időben visszakapod ugyan, de szamárfülesen, megtört gerinccel (te pedig megtört lélekkel simogatod), leették, leitták. Sírhatnékod van a látványtól.

Tehát, első szabály: nagyon válogasd meg, kinek és mit adsz kölcsön! Érdemes feljegyezni valahová, melyik könyved merre kódorog.

 

2. Levakarhatatlan akciós matricák, árragacsok. Az újabb típusú könyvekről még csak-csak le lehet szedni szépen ezeket a förmedvényeket egy kis mosószeres szivaccsal, vagy egyéb praktikával. A harc akkor élesedik ki igazán, amikor a régi papír borítóról próbálod levakarni őket, és megbomlik az egész hátlap vagy fedőlap. Ilyenkor bizony nagyon szorosan kell összepréselni az ajkaimat, hogy ne mondjak egy cifrát azokra, akik rányalták, mint a bélyeget.

 

3. Egy X részes könyvsorozatnál megváltoztatják a borítókat/a könyv méretét. Az első három könyv gyönyörűen sorakozik egymás mellett a polcon.  Boldogan hazaérsz a könyvesboltból a negyedik résszel, odapászítod, és minden egyszerűen csak rossz: totálisan elcsúszott a kiadó, a cím, esetleg mindkettő. Alkalmanként a könyv mérete sem ugyanakkora, mint a korábbiakban. Előfordulhat az is, hogy, amit keményfedelesben kezdtél el beszerezni, egy idő után már csak puhafedelesben kapható. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon bántja a szépérzékemet, és a hajamat tudom tépni ezektől.

 

 

4. Olyan jó hogy olvasol, bárcsak én is olvasnék! Erre így nagy hirtelen nem is tudok mit mondani. Az olvasás azért nem egy extrém sport – hacsak nem motorozás, vagy ejtőernyőzés közben akarod lapozgatni  A háború és békét – bárki, aki ismeri a betűket belefoghat. Ha nincs elég pénzed vásárolni, vagy helyed otthon tárolni őket, akkor ott a könyvtár vagy akár e-book. De ne én érezzem már rosszul magam, amiért találok időt arra, hogy kikapcsolódjak.

 

5. Ú, ezt láttam a moziban, a film biztos, hogy jobb volt. Saját tapasztalatból kiindulva: nem, nem volt jobb. Kevés az a film, ami vissza tudja adni az olvasás közben generált érzelmeket. Egy átlagos könyv olvasásával akár több napot is eltölthetünk, vagy legalább is hosszú órákat, addig a körülbelül 2-3 órás játékidő ahhoz képest kevés. Nem vagyok filmellenes, félreértés ne essék. Viszont minden esetben hiányolom a szereplők gondolatainak, indítékainak pontos megismerését. Szóval én azt hiszem, örökre Team Könyv maradok a Team Filmmel szemben.

 

6. Nem unalmas? De, nagyon! Azért olvasom már 3453 oldala ezt a sorozatot, mert épp nincs jobb dolgom. Millió meg egy világra nyílik kapu olvasás közben. Igen, én is belefutottam már unalmas regénybe is. Hála az égnek felnőtt emberként már senki sem kötelez ezek végigolvasására. Olyannyira el tudok merülni ilyenkor, hogy simán elmenetelhetne előttem egy rózsaszín elefántcsorda, azt se venném észre. Bocsi, épp a körmeim lerágásával voltam elfoglalva.

 

7. Jujjj, jársz már ott, amikor Jean-Claud Matisse megöli Clarissát, aztán végez magával is? Bizony, bizony, legrosszabb ellenségünk: a spoiler. Mondjátok már meg nekem, miért érez valaki késztetést arra, hogy az utolsó fejezetből kérdezzen rá valamire, amikor egyértelműen látszik, hogy még csak a tizedik oldalon járok? Tessék türelmesen kivárni, hogy a végére érjek, utána nagyon szívesen elbeszélgetek bárkivel bármiről, még a pandamacik bambusznád fogyasztásáról is.

 

8. A be nem fejezett sorozatok. Ismerős lehet a szituáció, amikor a külföldiában megjelent tíz részes sorozatot elkezdik szépen kiadni Magyarországon is, ám nyolcadik résznél rájönnek: nem fogy úgy, ahogy kellene, és ott maradsz befejezés nélkül. A másik opció, amikor az író hosszú éveket ül a folytatáson (khm … Trónok harca), és egyáltalán nem biztos, hogy valaha is véget ér a kedvenc sorozatod.

 

 

9. A beszerezhetetlen könyvek és az élősködők. Időről-időre bukkannak fel hatalmas közönség kedvenc könyvek, amelyeket pikk-pakk elkapkodnak a boltokból. Szomorúan veszed tudomásul: megint lemaradtál róla. Gyakorlatilag lehetetlen beszerezni, vagy ha magánemberektől mégis beszerezhető, akkor ők háromszoros áron kínálják. Ha egy kicsit szerencsés vagy, a könyv sikerén felbuzdulva hamarosan érkezik az utánnyomás. Ha nem, akkor csak reménykedhetsz, hogy amint alábbhagy a lelkesedés, használtan is olcsóbb lesz.

 

10. Fordítási/szerkesztési hibák. Bosszantó, ha azért nem élvezhető egy könyv, mert legszívesebben elővennéd a piros tollad, és karikáznál, alá- és áthúznál dolgokat, láttamoznád, majd ráírnád: ülj le! Egyes!

Sokan képesek ezek felett elsiklani, sajnos az én nyelvtannáci énem nem képes erre.

 

Kommentben írjátok meg, mit hagytam le a listáról, mivel aktiválódik a ti gyilkos-harcilepke énetek, ha könyvekről van szó!

 

 

Kiemelt kép:

https://unsplash.com/photos/o4c2zoVhjSw

További képek:

https://pixabay.com/photos/woman-studying-learning-books-1852907/

https://pixabay.com/photos/book-landscape-nature-wind-weather-2929646/