10. születésnapját ünnepli a Nemzeti Vágta

10. születésnapját ünnepli a Nemzeti Vágta

Nagyszabású sajtótájékoztatóval indult a 2017-es Nemzeti Vágta, amelyet idén szeptember 15-17. között rendeznek meg a budapesti Hősök terén.  Hazánk legnagyobb lovas Fesztiválja tizedik születésnapjához érkezett: a jeles évfordulót a zene, a tánc és a vigadalom szellemében, különleges jubileumi programsorozattal ünneplik.

Immár egy évtizede, hogy megrendezték az első Nemzeti Vágtát, s ez idő alatt nemcsak egy Vágta-család született, de egy Nemzeti Vágta generáció is kinőtte magát. A Műcsarnok mellett több tucat turista is kíváncsian figyelte, milyen esemény zajlik a füves pályán felállított jurta formájú Vágta sátorban: közel 70 vendég, polgármesterek, programgazdák, rendezvényszervezők, marketing szakemberek, versenyzők érkeztek, hogy együtt indítsák el a 2017-es jubileumi Vágta-évet.

Az ünnepeltet köszönteni szokták, de Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke megfordította a sorrendet és köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül nem lehetne tízéves a rendezvény.

„Az első köszönet a szülőké, a Vágta édesapjáé, Geszti Péteré, aki álmához társakat keresett, hogy megszülethessen a gyermek. Péter megszólította azokat a szakembereket, akik immár tíz éve bábáskodnak cseperedő gyermekünk lépteinél. Köszönetet szeretnék mondani a lovasoknak is, a Nemzeti Vágta igazi motorjainak. Büszkék vagyunk rátok! Nem Superman, vagy Batman, hanem ti vagytok az igazi hősök! Minden évben 72-en álltok starthoz, de ha az Elővágta indulóit is ideszámítjuk, akkor több százan indultok el azért, hogy dicsőséget szerezzetek településeteknek. A versenyzők mögött ugyanis települések állnak, amelyek az elmúlt évek alatt egyre komolyabban élnek a Nemzeti Vágta lehetőségével: bemutathatják a helyi értékeiket, termékeiket, kultúrájukat, hagyományukat és találkozhatnak is egymással.”

A Nemzeti Vágta az évek során nemcsak országos, hanem határon túli rendezvénysorozattá nőtte ki magát, az Elővágtákkal az egész Kárpát-medencét lefedő versenyrendszerré alakult. A grandiózus esemény történetében eddig 111 Elővágtán szurkolhatott a közönség, idén május elejétől egészen augusztus végéig 17 ilyen rendezvény lesz, amelyek közül négyet a határon túl rendeznek. Arról, hogy a Nemzeti Vágta döntőjében mely települések versenyezhetnek, ezúttal is a regionális és határon túli futamok döntenek, de direkt nevezőket is fogadnak a szervezők. 

Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya

 „A Nemzeti Vágta tízéves évfordulójával ünnepeljük a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 25 éves évfordulóját, ami nagy megtiszteltetés a számunkra, hiszen a Vágta minden évben tiszteleg a magyar huszárság hősei előtt. Pompás hagyományőrző parádéval készülünk: minden történelmi korszak megmutatkozik egy több száz fős, városon átvonuló seregszemlében, lesznek történelmi lovas táborok és óriási meglepetést is tartogatunk a tizedik Nemzeti Vágtára.”
– mondta Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke.

Hazánk versenyzőjével együtt ezúttal is 12 nemzet lovasa verseng majd a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok lovain a Nemzetközi Futamban. A szervezők idei célkitűzése, hogy a világ minden kontinense képviseltesse magát a megmérettetésen. A kicsi tehetségek is megmutathatják rátermettségüket országnak-világnak. Ahogyan a korábbi években, úgy idén is megrendezik a nagysikerű Kishuszár Vágtát, aminek selejtező futamai már az Elővágtákon elindulnak.

A megnyitó eseményre érkezett média képviselő találgatásokba kezdtek, hogy vajon mi lesz az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam mezőnye, hiszen a helyszínen több egykori indulóval is találkozhattak. A budapesti rendezvényre további, izgalmas lovas versenyeket, látványos kísérőrendezvényeket ígérnek a szervezők.

A Nemzeti Vágtára minden évben több százezer néző látogat ki, a képernyőn pedig több millióan kísérik figyelemmel a magas rangúvá vált rendezvényt.

„Örömünkre szolgál, hogy a 10. Nemzeti Vágta híre is a közmédián keresztül juthat el az ország minden szegletébe, hogy ismét kiemelt médiapartnerei lehetünk ennek az egyedülálló eseménynek és általunk az egész ország együtt ünnepelheti ezt a történelmi évfordulót. A közmédia idén is a Duna csatornán adja majd az eseményt”
– mondta el Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója.

Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke elárulta: úgy ünneplik majd a jeles születésnapot, ahogyan a magyarok mulatnak, vagyis zenével, tánccal és vigadalommal.

„A Nemzeti Vágtának küldetése van és elhivatott lovas emberként azt kívánom, hogy ebben az évben is váltsa be misszióját a rendezvény. Érezzük, hogy van szívünk, lelkünk, múltunk, jelenünk, jövőnk, büszkeségünk, nemzetünk és hazánk! Nyeregbe vidék! Nyeregbe Magyarország!”

A nyitó sajtótájékoztatón elhangzott beszédek után közös komatálazásra invitálták a résztvevőket, akik jókedvűen, kötetlen beszélgetéssel zárták a hazai lovas szakma idei első találkozóját, amellyel hivatalosan is elindult a 2017-es Vágta-év.

Ha szeretitek a lovakat, a szabad levegőt, vagy egyszerűen csak ki akartok kapcsolódni, mindenképp nézzetek ki szeptemberben a Nemzeti Vágtára! További információt és a teljes beszámolót a megnyitó ünnepségről a Vágta oldalán elolvashatjátok. 

Kiemelt kép forrása: www.pinterest.com

Szerző:

Dorka. Anya, könyvmoly, lelkes, barátkozós, mosolygós, segítőkész, beszélgetős. Ezek a szavak jellemeznek leginkább.