Ifjú tehetség – interjú Bánki Benivel!

Ifjú tehetség – interjú Bánki Benivel!

Ahogy az előző, úgy a mostani Ki mit tube?-ot is figyelemmel kísérem és ha akartam volna se tudtam volna kikerülni ezt az ifjú titánt, akit az elmúlt időszakban ért pozitív és negatív kritika is a versenybe nevezett slamje kapcsán. Egy interjú keretein belül faggattam Bánki Benit, hogyan éli meg a népszerűséget, kritikákat és mindent, amit a versen eddig hozott neki. 

fotó:  Nagy András Photography

fotó: Nagy András Photography

Sok helyen írják rólad meghökkenve mennyire fiatal vagy még és már verseket, slameket írsz. Milyen érzés hirtelen bekerülni a köztudatba? Milyen érzés ennyi idősen egy ország előtt vállalni a saját gondolataid?

Vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban, mert az utóbbi időben kaptam bőven hideget-meleget. A negatív megnyilvánulások és a személyem ellen irányuló kommentek ellenére persze hihetetlenül élvezem a forgatásokat, a támogatást és mások segítségét, hogy ilyen sokaknak tetszik, amit csinálok. De összességében ez semmiképpen nem egy stresszmentes periódus az életemben.

A környezeted, hogy reagált például a Ki mit tube?-os szereplésedre?

Igazából nagyon jól fogadták a hírt mind a családomban, mind más közegekben, mint például az osztályom, barátaim, tanáraim. Úgy érzem, nem néznek rám máshogy és a szemükben még mindig ugyanaz a srác vagyok, mint a Ki Mit Tube előtt, főleg úgy, hogy többségük már látott szerepelni korábban is.

Minden kritikát nagyon intelligensen fogadtál a slam videóddal kapcsolatban. Hogy fogadtad őket? Volt ami esetleg rosszul érintett vagy mindent tanácsként fogadtál el?

Nyilvánvalóan voltak olyanok, amiket nehezen emésztettem meg, mert inkorrektnek találtam őket és amúgy is fröcsögések voltak. De próbálok leginkább azokra koncentrálni, amik építő jellegű kritikák, amikben szépen megfogalmazott javaslatok és tanácsok vannak. A zsűri értékelését maximálisan elfogadtam és bízom benne, hogy hozzájárulnak képességeim hatékonyabb kibontakoztatásához.

Hogyan szövöd bele az írást a mindennapjaidba? Esti bagoly típus vagy aki éjszaka alkot vagy inkább mindenhová jegyzetelős?

Utóbbi. Az írás nálam ritkán tudatos tevékenység, általában a legváratlanabb szituációkban pattan fel bennem egy mondat, szó, vagy szókapcsolat, amit szokás szerint a jegyzeteim közé mentek le a telefonomon, hogy később is emlékezzek rájuk. Viszont az is megesik, hogy lefekvés után jut eszembe valami, ezért az éjjeli szekrényemen tartok egy spirál füzetet a biztonság kedvéért.

Volt már felolvasó ested, mikor a te verseidet hallgathatta a közönség, voltál már slam eseményen, mikor te adtad elő. Melyiket kedveled jobban?

Mindkettőt nagyon szeretem. A slam események annyiban szórakoztatóbbak, hogy ott a néhány perces előadásom után azonnali hatást érek el, míg a felolvasóesteken ez egy hosszabb folyamat eredménye.

Azt mondtad arról írsz, amit érzel, ami veled történik most vagy, amit már átéltél. Saját életedből táplálkozik minden műved vagy van, hogy inkább valami fikciót képzelsz el?

Mostanában egyre több fikciót írok. Olyan verseket, amik akár meg is történhetnének, amiket nem szeretném, hogy megtörténjenek, vagy amiket leírnék, ha megtörténnének. Szerintem így sokkal jobb versek is születhetnek, mert nagyobb a szabadságom.

Minden interjúalanytól megkérdezzük általában, hogy van-e példaképe, kedvenc költője, de gondolom ennyi idősen az ember inkább olyan, mint egy szivacs: próbál mindent magába gyűjteni, rengeteg verset olvasni, tanulni belőlük. Te hogy vagy ezzel?

Én is hasonlóképpen vagyok ezzel, nem állok meg egy költőnél, próbálok minél több szerzőtől olvasni. De ha ki kéne emelnem valakiket a magyar kortárs irodalom fiataljai közül, akkor az Dékány Dávid, Lackfi János és Simon Márton lenne.

11020757_805559216187865_7953677914215366934_n

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Hol találkozhatnak veled az olvasók élőben vagy esetleg online felületen?

Még nem fogalmaztam meg a terveimet, de több gondolat kavarog a fejemben. A közeljövőben részt veszek a Pódium nevű irodalmi szakkör 25 éves gálaműsorában és a 4. Slam Poetry OB-n. Jelenleg a Ki Mit Tube online tehetségkutatójában versenyzem, ahol sikerült bejutnom a középdöntőbe. Napokon belül elérhető lesz a 2. fordulós slamem produkciós videója, de emellett van egy YouTube csatornám is és egy hivatalos oldalam facebookon, ahol nyomon lehet követni a velem kapcsolatos történéseket. A műveim is ezeken a felületeken elérhetőek.

Köszönjük Beninek a válaszokat és további sok sikert kívánunk az elkövetkezendőkre! 

Szerző:

"láttál már farkast, aki rosszul alszik a birkák véleménye miatt?"