12+1 tipp, hogyan éljük túl a mindennapokat

12+1 tipp, hogyan éljük túl a mindennapokat

Olykor könnyen belefásulunk a mindennapokba, kedvtelenné, lehangolttá válunk. Azonban meguntam, hogy mindig hétfőtől péntekig morcos legyek, és csak túl akarjam élni a hetet. Igenis fel lehet dobni a hétköznapokat is.  Így úgy döntöttem, összegyűjtöm, én hogy csinálom, hátha segít másoknak is.

1. A szundi gomb csak kínzás.  Számomra nincs is annál rosszabb, mint visszaaludni 5 percre és újra az ébresztő csörömpölésére ébredni, bőven elég azt egyszer átélni reggelente. Bár akkor kelek a legjobban, ha magamtól ébredek fel. Azonban ha már ébresztő, akkor legyen kellemes hangja, mégiscsak jobb, ha kedvenc dalunk riaszt fel, nem pedig valami borzalmas zaj.

2. Még 5 perc. A kávéra. A szundi gomb nyomkodása helyett, sokkal jobban indul a nap, ha elég időt hagyok az ébredezésre. Ezt pedig kávé nélkül el sem tudom már képzelni. Reggelente kell egy kis csend és nyugalom, még békésen megiszogatom, kapkodás nélkül a kizárólag kotyogós kávéfőzőben készült kávém. Így van időm összeszedni a gondolataim és felkészülni a napra.

large (4)

3. Reggelire valami finomat. Éhesen elindulni csak kedvtelenséget eredményez. Én kifejezettem morcos tudok lenni, ha nem eszek. Emellett a reggeli lendületet ad a naphoz, és nem fog éhségroham ránktörni napközben. A reggeli elhagyása pedig mint tudjuk, kifejezetten egészségtelen.

4. Busz helyett kerékpár. Mióta itt a tavasz, azóta inkább biciklizek a munkába. Így megvan a reggeli, na meg a délutáni mozgás is, és nem bosszant a tömeg a buszon, nem taposnak rám, nem lökdösnek, nincsenek kényszer jópofizások. Sokkal megnyugtatóbb a friss levegőn tekerni, mint a zsúfolt buszon nyomorogni. Nem utolsó sorban pedig az egészségnek és a környezetnek is jó.

5. Megfelelő táplálkozás. Ahogy reggelire, úgy a többi étkezésre is érdemes figyelni. A kapkodva evés csak hasfájást okoz.  Az étkezések kihagyása és a korgó gyomor pedig nehezíti a napi feladataink elvégzését, és a hangulatunk sem lesz épp vidám. Ha diétázunk, akkor sem kell éhezni, rengeteg recept oldal van, ahol jobbnál jobb kevés kalóriás ételt találhatunk. Olyat együnk, amit szeretünk, ne kínozzuk magunkat.

falala_be_nice_printable

6. Egy kis kedvesség sosem árt. Legyünk legalább egy emberrel barátságosak. Nyilván a legjobb, ha mindenkivel azok vagyunk, de ez sokszor nem könnyű, hiszen sokan nem viszonozzák. Azonban ha kedvesen beszélünk például a boltban az eladóval vagy reggel a postással, és ő is velünk, már vidámabb lesz a napunk. Mogorva emberek mindig lesznek, ne vegyük magunkra, az ő bajuk. Viszont egy kis jóindulattal, szívélyességgel sok ember napját feldobhatjuk, gondoljunk csak bele mi is, hogy örülünk, ha a sok morgás után végre valaki normálisan szól hozzánk.

7. Egyhangúság? Kösz nem! Ne hagyjuk, hogy ránk telepedjen a monotonitás. Ugyan naponta biztos mindenkinek vannak kötelező feladatai, iskola, munka, háztartás, de ne érezzük ezeket nyűgnek, dobjuk fel. Keressük meg, hol lehetünk kreatívak. Vállajunk az iskolában olyan előadást, beadandót, amelyet élvezünk, amire szívesen fordítunk időt. Munkahelyünkön ne csak a helyünkön üljünk 8 órát, legyenek ötleteink, értékelni fogják. A háztartási teendők során vigyünk egy kis színt otthonunkba, pár dekor elem és máris jobban érezzük  magunkat. Mindegy miből áll a napunk, de legyenek ötleteink, motivációnk, ne fásuljunk el.

8. A halogatás semmit sem ér.  Mindig lesznek olyan feladatok, melyek elvégzése nem okoz túl nagy örömet, melyekhez nincs sok kedvünk. Azonban jobb, ha ezeket nem halogatjuk, hanem minél előbb túlesünk rajtuk. Ha csak tologatjuk őket, mindig ott fog motoszkálni bennünk, hogy még az is hátra van, még azt is meg kell csinálni.  Azonban amint kész leszünk velük, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, és jöhet valami kellemesebb tennivaló. Ha pedig mindig csak halogatunk, annak csak az lesz a vége, hogy összegyűlik egy csomó olyan teendőnk, melyek csak nyűgöt jelentenek.

large (5)

9. Nemet mondani nem udvariatlanság! Nyilván vannak helyzetek, amikor nem mondhatunk nemet, de erre elég a munkaidő vagy az iskola, azonban legalább a szabadidőnket töltsük úgy, ahogy szeretnénk. Ne menjünk bele olyan dolgokba, melyekhez nincs kedvünk. Ha például barátaink épp egy bulit szerveznek hétköznap, de mi fáradtak vagyunk, és másnap is kelnünk kell, ne érezzük kötelességnek, ne szégyelljük, ha mi inkább pihennénk.  Amúgy is csak rontanánk a hangulatot, ha kedvtelenül is ott lennénk.  Élvezzük ki a szabadidőnket, ne kötelességekből álljon.

10. A mozgás megnyugtat. Amikor nagyon feszült vagyok, nekem mindig jót tesz egy kis mozgás. Jó, ha minél többet sportolunk egy héten, azonban fontos, hogy ne kényszernek éljük meg, hanem olyan mozgásformát keressünk, melyet élvezünk. Ha egész nap ülőmunkát végzünk kifejezetten jót fog tenni, ha átmozgatjuk magunkat.  Ha nem vagyunk nagy sportrajongók, egy séta is igen hasznos lehet.

11. A tervek éltetnek. Sokkal könnyebb átvészelni a hétköznapokat, ha tervezgetünk.  Ha megtehetjük, és nem vagyunk fáradtak akár hétköznapokra is szervezhetünk programokat, amelyeket várhatunk napközben.  Hétvégére pedig mindenképp érdemes valami izgalmasat kitalálni, egy nagy kirándulást, kerti sütögetést vagy épp egy olyan napot, amikor csak magunkkal törődünk. A lényeg, hogy ne az unalom jegyében teljenek el a heteink. A többi nap pedig erőt ad, hogy mindjárt itt a várva várt esemény, ahogy az is, ha visszagondolunk egy-egy kellemesen eltöltött délutánra vagy hétvégére.

large

12. Aludni kell.  Nem csak a gyerekeknek tesz jót, ha időben lefekszenek, nem csak ők nyűgösek kialvatlanul.  Ha nem maradunk fent hajnalig, másnap reggel is sokkal könnyebben kelünk, és napközben sem leszünk fáradtak. A napi 8 óra alvás igenis szükséges. Könnyebben végezzük napi feladatainkat, ha  közben nem a fáradtsággal küzdünk. Hagyjunk időt a pihenésre, jót teszünk vele magunknak.

+1 Egy háziállat bearanyozza a napokat. A listám plusz pontjának hagytam ezt, hiszen nem mindenki tud állatot tartani vagy van olyan, aki nem állatrajongó, nekik nyilván nem ajánlom. Azonban az állatbarátok nagyon jól tudják, mennyire fel tudja dobni a hangulatunkat egy aranyos háziállat. Mennyire jó érzés, hogy van, aki örül, ha hazaértünk, akivel megoszthatjuk a gondjainkat, úgy, hogy nem ítélkezik. Az állatsimogatás pedig bizonyítottan jót tesz a léleknek. Nekem egy törpenyulam van, és persze tud rosszalkodni is, de amellett imádnivaló. Mindig jobb kedvre derít.

Hello Mindi!:) *Zsú #lendületmagazin #Mindi #rabbit #cute #bunny #nyuszim

A photo posted by @lendulet.magazin on

 

Szerző:

*"a narancsnak nincs szíve" bárcsak narancs lehetnék*