4 + 1 könyv, amit muszáj elolvasnod az ősszel!

4 + 1 könyv, amit muszáj elolvasnod az ősszel!

A nyaram a pihenés a munka mellett abból állt, hogy kielégítsem a könyvek utána hatalmas étvágyamat. Sorra jártam a könyvesboltokat. És bizony kincseket találtam. Épp ezért elhoztam Nektek ezen könyvek listáját, melyeket muszáj elolvasnotok. Legalábbis, ha szeretetitek a krimit. Olvastam közben olyat, amit 20 oldal után el is felejtettem, hogy kinyitottam. Olyat, ami semmilyen mozzanattal nem tudott magához láncolni. Ezek viszont… az első oldaltól az utolsóig fantasztikusak és zseniálisak. Az ősz a kuckózás hivatalos időszaka. Hát lássatok is hozzá!

 

5: Stephen King – Álom doktor

Aki szereti  a krimiket és a vérfagyasztó thrillereket, biztosan olvasta Stephen King talán egyik legrémisztőbb alkotását, a Ragyogást. Nos , az Álomdoktor ennek a történetnek a folytatása. Elmeséli nekünk, hogy alakult Danny élete a nagy Bumm után. Megismerhetünk egy kislányt, aki pontosan azt a képességet kapta a sortól, mint Danny. Ő is ragyog, egyre fényesebben. A szálak összekapcsolódnak és együtt próbálják legyőzni, az eddig ismeretlen, igazi gonoszt: Az igaz kötést. Az első, „igazi” Ragyogást, persze nem múlja felűl, mégis magával ragad a történet, és átérezzük Danny harcait, és szurkolunk, hogy le tudja győzni gyerekkori démonjait.

4: Leslie L. Lawrence – Portugál április

Mindig is szerettem a magyar író regényeit, már gyerekkoromban magával ragadtak, a misztikus, sötét és határozottan ijesztő történetei. Mai fejjel pedig úgy olvasom el a könyvet újra és újra, hogy mindig rábukkanok valami poénra, vagy szálra a történetből, amit eddig észre sem vettem. A történet Portugáliában játszódik. A főszereplő Lawrence egyik jó barátja: Domingos De Carvalho. A főhös tökéletesen van megalkotva. A stílusától, a bajuszán át, egészen az eszéig. A történetben ő lesz az, aki végül felderít egy rejtélyt, mely egy rég múltú társasház szellemeit, kincseit és labirintusait foglalja magában. A második kötet végén pedig, Lawrence-re tökéletesen illően jön a csavar, ami mindent visz.

3: Elizabeth Little – Amíg a lányod voltam

Ez a könyv volt az, amitől a leginkább tartottam, mivel a főszereplő Janie Jenkins, nem az én világom. Nem tudtam vele azonosulni. Egy gazdag anyuka gazdag csemetéje, aki modellekkel randizik, címlapokon szerepel, csizmát lop az anyjától, majd végül megöli őt. Legalábbis ezt mondja a világ, a bizonyítékok és a rendőrség. Jane tehát börtönbe kerül. Tíz után pedig, miután kikerül, nyomozni kezd. Anyja halálának estéjén elhangzott, fojtott beszélgetések után megy. Egy szó, egy név, egy hang. Ennyije van csupán. A böriben töltött évek alatt azonban volt ideje maga elé vázolni a rejtély pontjait, amiket szabadulása után csak össze kell kötnie. Miután ez sikerült, a sajtótól, egy borzasztóan rámenős és rosszindulatú újságírótól és a saját múltja elől menekülve egy ikervárosba jut. Itt pedig oldalról oldalra jönnek a rejtélyek, igazság foszlányok. Jane szép lassan felgöngyölíti anyja gyilkosságának okát és körülményeit. Közben pedig megismeri édesanyját. Nem azt, akit utált, és akit végül megöltek. Az igazit. Azt a nőt, aki a gazdagság és fényűzés előtt volt. A történet egyedi, érdekes és az író nagyon jól adja át a lány érzelmeit, melyek végül ránk is átragadnak.

2: Calia Reed – Elborulva

Tudom, tudom ez a könyv már kapott egy egész ajánlót. Kiírtam magamból, hogy mennyire imádtam, mégis fel kellett kerülni a listára, mert egyszerűen zseniális. A történet egy elmegyógyintézetben játszódik, ami már önmagában is felcsigázza a túl nyugodt idegrendszerem. A téboly szélén álló Victoria történetét ismerjük meg az okot, hogy miért került a Fairfaxbe. Mindennapi módon indul, ahogy az emlékei visszatérnek. Szép lassan megismeri a múltját és összerakódnak a képkockák. Kiderülnek a szörnyű titkok és újra érződik a fájdalom, amit okoztak neki. Ez a könyv tökéletes példája annak, hogy mit bír elviselni egy nő, mind fizikailag, mind lelkileg. Az őrület mezsgyéjén álló nő, aki végül gyermekéért, az igazságért és szereleméért folytatott harcában összeroppan. Tökéletes hangulatot ad át. Lelkileg visel meg a történet, hiszen ilyen történések mindennaposak a világban. De természetesen meg van fűszerezve a könyv egy kis erotikával, ijesztgetéssel és a végén két tökéletes csavarral, amire biztos, hogy nem számítasz. És csak mondom, a Fairfax-beli történetek itt nem érnek véget. Ha ezzel a történettel végeztél, be kell szerezni az író másik, Szétcsúszva című regényét, amitől hasonló csodát várok!

www.unsplash.com

1: Sienna Cole – Lefelé a folyón

Természetesen a legjobbat hagytam a végére. Ez volt az a történet, amely megpecsételte a könyvek, az irodalom, és a krimik iránti imádatomat. Miután elolvastam utolsó oldalt, napokig nem tértem magamhoz. Nem tudtam feldolgozni, hogy hogy lehet egy történet, egy könyv ennyire hatásos. Mint egy igazán jó sorozat után, űr keletkezett bennem.

A történet egy pincérnővel kezdődik, aki nehézségek árán tud csak ételt tenni az asztalra és tudja nevelni a lányát. Szerencséjére azonban érkezik egy furcsa idegen a kisvárosba, ahol él. Ez az idegen épp szállást keres. Lynn-nek pedig történetesen van egy kiadó kisháza. Bumm. Az idegen rettentően visszahúzódó és már-már ijesztő. Lynn biztos benne, hogy rejteget valamit, de akaratán kívül beleszeret az iszákos, sejtelmes ex művész fickóba.

A második szál egy apa, aki eltűnt lányát keresi. Foggal és körömmel harcol az igazságért és mindent megtesz, hogy előkerüljön Ally, aki a világot jelentette neki. Frank tehát megy a nyomok után, amik egy kisvárosba viszik. Egy olyan kisvárosba, ahol érez valamit. Valamit, ami a lányához köti. Megmagyarázhatatlan módon újra és újra visszatér ide, mert fel nem tárt nyomot sejt. Később más dolog is vonzza a városkába. Első látogatása alkalmával, a nyomok, a harag és a sok szomorúság egy csinos kis pincérnő karjaiba taszítják, aki mellett béke árasztja el a lelkét. Az amúgy is tönkrement házassága, kirúgása és gyásza mellett szüksége van erre a békére.

A harmadik és egyben legbizarrabb mozgatórugója a történetnek Jeff élete. A férfi, akit anyja a kezdetektől arra nevelt, hogy ne éljen elfajzott, erkölcstelen életet. A férfi azonban művésznek készül. Ihlete az egyetemen forr ki igazán, mikor is belecsöppen az igazi művészek világába. Az eddig visszafogott és kalitkában tartott fiatalember kitör, és megízleli a szabadságot, még ha közben semmi mást nem érez, mint bűnbánatot. Az élvezetek hajszolása és a művészetek, elkorcsosult világában töltött évek után semmi nem tudja meghozni a lelki békéjét, csak egy fiatal lány, aki olyan érzéseket hoz ki belőle, mint soha senki.

A szálak egyenként is elképesztően érdekesek, és magával ragadóan. Amikor azonban összekapcsolódnak… Nos egy olyan tizenöt éves rejtély tárul fel a szemünk előtt, amely a viszolygással vegyes szomorúsággal egyenlő. Egy történet, ami akár velünk is megtörténhetett volna. Egy történet, amely, ha eszembe jut, most sem hagy nyugodni.

Az írónő oly módon hozza fel az érzéseket a szerepl ők által, hogy köpni, nyelni nem tudtam.  Minden egyes szereplő életével más emóció ragad el minket. Szánalom, bánat, öröm, büszkeség és néha-néha egy mosoly. A végkifejletig eljutva igazi érzelmi hullámvasúton megyünk végig, majd jön a titok megfejtése. Összeér a három történet és egyetlen hatalmas érzelmi gombóccá alakul az egész. Oly módon, hogy a szíved és lelked is belefacsaródik. Ez az a könyv, amit már az első oldalnál tudtam, hogy nem utoljára olvasom.

Ez volt tehát a lista, ami a számomra a nyár legkedvesebb történetei voltak. Sokat nem először olvastam, de az biztos, hoy egyiket se utoljára. Remélem hasznos infó volt ez Nektek a begubózás évszaka előtt!

Kiemelt kép: www.unsplash.com

Szerző:

Az a fajta lány vagyok, aki akkor létezik, ha írhat. Mindig is arról álmodtam, hogy egyszer majd mások is olvassák a gondolataimat. Ennek viszont mindig is a visszautasítási-kórság állt az útjában. Azonban rájöttem: igenis lehetnek olyan gondolataim, amik másokat is érdekelnek. Életvidám és csökönyös ember vagyok, épp ezért mindenről van véleményem, amit szeretnék is megosztani a világgal. Az írás számomra egy olyan dolog, amivel kifejezhetem az érzéseimet úgy, hogy ne kelljen szólnom egy szót sem. Ez pedig egy magamfajta szürke kisegérnek hatalmas áldás. A romantika és rózsaszín dolgok terén annyira nem vagyok otthon, de igyekszem magamba szívni az életet és kipróbálni magam több téren, mivel a macskámon és a kávén kívül az írást szeretem a legjobban. Na jó… a macskámat jobban.