5 rémisztő film Halloweenre

5 rémisztő film Halloweenre

Közeledik a Halloween. Van, aki szereti, van aki nem, van aki ellenzi, van, aki alig várja, de az tény, hogy egyre többen ünneplik itthon is. Ugyan nálunk még nem jellemző, hogy házról házra járnak a gyerekek a “Trick or treat” vagyis magyarosan a “Csokit vagy csalunk” mondattal köszöntve a szomszédokat, de sokan öltenek ijesztő jelmezt és buliznak egyet otthon vagy egy szórakozóhelyen.

Most azokra is gondolva akik inkább otthon maradnának, hoztam egy pár filmtippet, hogy félelmetesebb legyen az éjszaka.

Bevallom, az újabb horror filmekért nem rajongok, legtöbb számomra inkább csak gusztustalan, mint félelmetes, és kicsit sem tudnak rámijeszteni. Így inkább néhány régebbi “alapművet” gyűjtöttem most össze, melyeket legalább egyszer érdemes mindenkinek megnéznie, aki egy kis borzongásra vágyik.

http://rack.0.mshcdn.com/

 

Psycho

Alfred Hitchcock Psycho című filmjéből a híres zuhanyjelenetet biztos mindenki ismeri,  de talán a filmet is elég sokan látták. Ugyan több, mint 50 éve mutatták be, pontosan 1960-ban és még fekete-fehér is, de ennek ellenére máig borzolja a nézők idegeit.

A filmbéli gyilkost, Norman Batest Ed Geinről, az ötvenes évek hírhedt gyilkosáról mintázták, akire ugyan csak két nő megölést bizonyították rá, de háza tele volt emberi maradványokkal, melyeket különféle módokon használt fel. A leghírhedtebb “alkotása” egy kollekció összeaszott fejekből. A kihallgatás során bevallotta, a temetőben ásott ki olyan testeket, melyek szerinte hasonlítottak az anyjára, ezeket hazavitte, hogy kiélhesse rajtuk megszállottságát. 

Norman Bates a filmben egy szelíd, de furcsa motel tulajdonos, akiről persze idővel kiderül, nem is annyira szelíd, sokkal inkább egy tudathasadásos gyilkos. Egy nap a moteljébe érkezik Marion, a csinos szőke titkárnő, aki lelépett főnöke 40 ezer dollárjával. A lány kivesz egy szobát, együtt vacsorázik Normannal, majd  zuhanyzás közben egy idős hölgynek tűnő személy támad rá és több késszúrással megöli. Persze a lányt, na és természetesen a pénzt keresni kezdik, először egy magánnyomozó, akit Marion főnöke bízott meg, majd a húga és a barátja is megérkezik, végül pedig a tettes kilétére is fény derül. Mindeközben persze számos hátborzongató jelenet fokozza az izgalmakat.

 

A bárányok hallgatnak

Ebben a filmben Buffalo Billt ugyancsak Ed Geinről mintázták. A történetben Hannibal Lecterhez hasonló kegyetlenséggel öl, és fogva tartja, kínozza egy szenátor lányát. Az FBI a hosszú évek óta szigorúan őrzött elmegyógyintézetben ülő Hannibalhoz, a pszichopata sorozatgyilkoshoz fordul segítségért. A fiatal és okos Clarice Starling különleges ügynöknek kell rávenni az együttműködésre, azonban ez nem bizonyul könnyű feladatnak, hiszen Lecter rendkívül intelligens is, csak akkor hajlandó segíteni, ha az ügynök feltárja előtte legmélyebb félelmeit. Különösen izgalmasak a beszélgetéseik, ahogy egymást fürkészik és próbálják megfejteni a másikat, miközben egyre többet tudunk meg a szereplőkről, és végül Buffalo Bill nyomára is rábukkannak.

 

Ragyogás

Stanley Kubrick filmje Stephen King azonos című bestsellerje alapján készült,  bár King  nem volt megelégedve az eredménnyel. A film röviden arról szól, hogyan válik egy szerető apa az agyát elborító őrület hatására vérszomjas gyilkossá. Az apa, Jack Torrace családjával egy Sziklás-hegység-beli szállodába téli gondnak jelentkezik. Mivel a szálló csak nyáron működik, így a téli hónapok magányát ideálisnak látja regényírásra. Ugyan munkaadója elmeséli, hogy az előző gondnok fejszével kiirtotta a családját, mert beleőrült a magányba, de ez nem rettenti el Jacket. Azonban hamarosan különös dolgok történnek, a kisfiúnak szörnyű látomásai vannak, az apa pedig egyre inkább elveszti realitásérzékét, és kezdetét veszik a szörnyűségek.

 

Rosemary gyermeke

A film Ira Levin könyvén alapul, és Roman Polanski rendezte.  Polanskira jellemző, hogy egy hétköznapi szituációtól jut el a váratlan és rémisztő végkifejletig. Így tett ebben a filmben is. A film egyszerűen kezdődik, a Woodhouse házaspár, Rosemary és Gus beköltözik új otthonába. Barátjuk figyelmezteti őket, hogy a Gonosz hatalma alatt áll a ház, de ők eleinte nem hisznek neki.  Rosemary hamarosan megtudja, hogy terhes. Eközben egyre furcsább események történnek, a kedvesnek, bár titokzatosnak tűnő szomszédaik is egyre különösebben kezdenek viselkedni. Rosemaryt pedig rémisztő álom kísérti, melyben megerőszakolta egy sátáni lény, és hasán is karmolás nyomokat fedez fel.  A szomszédból furcsa hangok szűrődnek át, férje pedig egyre többet van ott, de nem mond semmit a hangokról. Rosemary eközben egyre inkább úgy gondolja, ismerősei egy boszorkányszekta tagjai, és el akarják venni tőle gyermekét.

Igazi hátborzongató film, mely végig feszültségben és izgalomban tartja a nézőt, egyenesen a pszichére hat, és a végén se hoz  igazi megnyugvást, ott hagy egy kérdést, a hogyan tovább, a mi lett velük rejtélyét.

 

Kedvencek temetője

Ehhez a filmhez ugyancsak egy Stephen King regényt, az Állattemetőt vették alapul. A történet középpontjában a Creed család áll, akik beköltöznek egy Maine állambeli országúti házba, melytől nem messze található a Kedvencek temetője, ahová többnyire az elütött háziállataikat helyezik örök nyugovóra a helyiek. Azonban a temetőn túl van még egy temető, egy elhagyott indiántemető, amely sötét titkokat rejt, és amely a feltámasztás erejével bír. A Creed család háza egy forgalmas országút mellett helyezkedik el, ahol  éjjel-nappal olajszállító tartálykocsik haladnak át, melyek halálos veszély jelentenek a gyermekekre és az állatokra is. A család macskája is pórul jár, azonban a macskát nem a Kedvencek temetőjébe temetik el, hanem a mögötte lévő indiántemetőbe. A macska pedig másnap visszatér, és innentől kezdetét veszik a borzalmak.

 

Remélem, találtok a filmek között kedvetekre valót! Ha féltek egyedül, hívjatok át pár barátot, együtt még jobb szórakozás ijesztő  filmeket nézni! A pattogatott kukoricáról és a halloweeni édességekről meg ne feledkezzetek!

Kellemes borzongást Halloween éjszakára!

Szerző:

*"a narancsnak nincs szíve" bárcsak narancs lehetnék*