5 könyv, amelyet el kell olvasnod, mielőtt kitavaszodik

5 könyv, amelyet el kell olvasnod, mielőtt kitavaszodik

A február számomra már leginkább az átmenetek hónapja: még a tél reszketve csapdosó szoknyájába csimpaszkodik, mégis incselkedve kacsintgat a tavasz első hóvirágai felé. Havas, latyakos vagy keményen kopogó utcákon botorkálunk reggelente, éjjelente mégis farsangi mulatságon keringünk álmunk boltíves báltermein át. A nyúlós, sötét estéken vagy épp a metrón zakatolva jól esik elrejtőzni egy könyv lapjai mögé, ahol egy kicsit megfeledkezhetünk a grafitszürke felhők vádló tekintetéről és a város porába rajzolt szomorúságról.
De mivel egyre több és több kötet kerül a boltok polcaira, nem is olyan egyszerű feladat kiválasztani a hangulatunknak megfelelő olvasmányt. Segítségként ezért 5 könyvet ajánlok nektek, amelyek bizony kiállták a próbát, és így vagy úgy, de egészen közel férkőztek a szívemhez.

covers_364432Markus Zusak: A könyvtolvaj
1939, a náci Németország
A Halálnak sohasem volt még ennyi dolga, de ő már tudja, hogy ez még csak a kezdet. Mert a Halál bölcs és kíváncsi, szeretne mindent tudni az emberekről. Együtt is érez velük, ha csak ideje engedi.
Ő meséli el ezt a történetet, amely egy német kislányról, Lieselről, a családjáról és a barátairól szól. Meg fanatikus németekről. És egy zsidó fiúról, akit a háború alatt egy pincében rejtegetnek.
Liesel imád olvasni, és ha csak teheti, könyveket lop. De a legkedvesebb könyve az, amit a pincében rejtőzködő zsidó fiú ír neki.
És egyszer csak hullani kezdenek a bombák.

Miért olvasd?
Jelenleg ez a legfrissebb olvasmányom, és egyelőre nem sikerült elszakadnom tőle: ott lüktet a gondolataimban, az események a véremben cikáznak fel-alá. Csodaszép és fájdalmas szavakból született, meghatározó könyv, amely a bőröm alá karcolta magát – tökéletes, ha valami komolyabbra vágysz. Egy kicsit rád tapos, egy kicsit beléd karmol majd, de csupán a keserédes mosolyt fogod érezni az arcodon, mert közben bátorítóan szorítja majd a kezed, és nem hagy egyedül.

Joanne Harris: Csokoládécovers_30274
Ismeretlen, titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher érkezik a kis faluba, Lasquenet-be, és megnyitja „csokoládézóját” – a tenyérnyi kávézóval
kombinált csokoládéboltot. Végre van egy hely, ahol elsuttoghatók a titkok, megszellőztethetők a sérelmek, kipróbálhatók az álmok. Amikor Vianne húsvétra csokoládéfesztivált szervez, a falu egész közösségét megosztja… Íme az első olyan regény, amelyben a csokoládé elfoglalja a maga méltó helyét. A tartalmas, okos és franciásan pajzán könyv valamennyi érzékszervnek irodalmi ünnepet kínál.

Miért olvasd?
Neked is Johnny Depp gitárjátéka és Juliette Binoche kacéran fürge léptei ugranak be, ahogy a macskaköves utcákat szeli? Ha még nem került a kezedbe a könyv, érdemes mielőbb pótolnod, Joanne Harris szavai ugyanis mágikus erővel bírnak. A mondatok bársonyos súllyal, édesen fonódnak köréd, tömény, szenvedélyes illatú, forró sorokban kelti életre egy anya és lánya, egy poros kisváros, egy csavargó és persze az elmaradhatatlan csokoládé történetét.
Farsangi időszakban egy-egy fánk elmajszolása közben fokozottan ajánlott.

covers_133634Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen
Hercule Poirot-t, a híres magándetektívet egy sürgős ügy Isztambulból Angliába szólítja. Az Orient expresszen már nincs szabad hely, ám a vasúttársaság tulajdonosa elintézi, hogy Poirot mégis fülkét kapjon a szerelvényen. Az utasok egyike felismeri őt és csinos summát kilátásba helyezve felkéri, járjon utána, ki ír neki fenyegető leveleket. A detektívnek nem szimpatikus a nyers modorú amerikai, ezért elutasítja az ajánlatot. A férfit másnap holtan találják a fülkéjében. Poirot-nak minden ravaszságára szüksége van ahhoz, hogy időben megoldja az ügyet, hiszen a hótorlasz miatt veszteglő vonat hamarosan elindulhat a következő állomásra, ahol a hatóságoknak jelenteni kell a bűntényt…

Miért olvasd?
Ha láttad a cikket, amely a könyvespolcaink rejtekébe kalauzolt benneteket, nyilván nem okoz nagy meglepetést, hogy a krimi királynője nem maradhatott le a listámról. Könyvei számomra hűséges kis barátok, akik bármikor a rendelkezésemre állnak egy borús délutánon, és sosem okoznak csalódást. Gyerekként, rajongásom kezdetén minden alkalommal újra és újra megpróbáltam kitalálni, ki a gyilkos, de legfeljebb erős megérzések birtokában vergődtem egészen a legutolsó oldalakig… és mindig meglepett. A Gyilkosság az Orient expresszen a kedvencek között kapott helyet.

Rosamund Lupton: Drága Tess!covers_145242
Elbeszélője a New Yorkban élő angol Beatrice, akinek vasárnapi ebédjét riasztó hír szakítja meg: édesanyja telefonál Londonból, és közli,
hogy Tessnek, Beatrice húgának néhány napja nyoma veszett. A „Drága Tess!” óriási sikerének legfőbb titka az, hogy a regény egyszerre feszültségteli, érzelemgazdag családi dráma és fordulatos, gyomorszorítóan izgalmas detektívtörténet, e két eleve népszerű műfaj igen eredeti és páratlanul ügyesen kivitelezett ötvözete.

Miért olvasd?
Tudom, mit gondolsz – ez biztosan egy csajos könyv. Lehet, hogy részben igazad is van, ugyanakkor sokkal több annál. Mély, őszinte, izgalmas és fordulatos, amely alaposan arcon csapott az utolsó oldalakon. Ha szereted a személyes hangvételű nyomozások történetét, és legalább egy olyan ember van az életedben, akinek az eltűnése egyszerre bénítana halálra, és ösztökélne, hogy a világ minden szegletét felkutasd, ha szükséges, akkor ez a könyv nem maradhat ki az életedből.

covers_284987Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Elspeth mindig azt mondta a lányának: életem első kötete kifutott nyomtatásból. Ám amikor bombasorozat éri Edinburgh-t, és Margaret megtalálja anyját a hálószobában egy halom megsárgult levéllel az ölében, a múltra, melyet Elspeth oly gondosan titkolt, hirtelen fény vetül. A következő napon Elspeth eltűnik. Egyedül maradva a levelekkel, Margaret megismer egy olyan anyát, akit soha nem ismert: egy költőnőt, aki Skye szigetén élt, és aki 1912-ben válaszolt egy Illinois-ban élő fiatal amerikai rajongója levelére. Szemérmeskedés nélkül, Elspeth és Davey őszintén megosztották egymással álmaikat, félelmeiket – minden olyasmit, amit senki mással. Mert anélkül, hogy valaha is találkoztak volna, kiválóan ismerték egymást. Az óceán két különböző partján, békeidőben és háborúban, de leginkább papíron és tintán keresztül megélve az eseményeket a Levelek Skye szigetéről egy levél mindent megváltoztató erejéről szól – a levéléről, melyet soha nem kellett volna elküldeni, a levéléről, mely soha nem kerül elküldésre, és a levéléről, melyet örökre megőriz a címzettje.

Miért olvasd?
Szerettem volna, ha a felsorolásban egy romantikus regény is helyet kap, ez ugyanis nem a rózsaszín, csillámporos fajtából való. Titkon rajongok a levélregényekért, ezért is került a kezembe először, és egy bűbájos, hétköznapi gyönyörűséggel papírra vetett történetre leltem, amely szinte lélegzett az ujjaim alatt.  Szerettem a sorokból áradó kedvességet, hogy a szereplői akár az én szomszédaim is lehettek volna, és hogy hirtelen elvágyódtam a világ végére, egy kis sziget magányába, mert a boldogság fikarcnyit sem törődik földrajzi koordinátákkal vagy tengeri viharokkal.

Szerző:

"Lennék szó egy könyv száztizenharmadik oldalán. Olyan titokzatos és virágillatú, édes magánhangzók és kacskaringós, komolyan koccanó zöngék alkotta csoda, valahol a lap alján megbújva. A csésze peremén végigfutó, kissé repedt minta, amelyre rákacsint egy száradó kávécsepp. Rojt a függönyön, apró jégcsillag a keményen kacagó szélben, a hajnal nyolcadik fénye – tudod, az a didergő sugár, ami olyan kedveskedve vackolja magát az ég sötétkéje alá. Gitárhúrról lepattanó, tétova hang, vagy egy alvó reményteli sóhaja. Nevető sugár a nedves macskakövön. Elharapott vonatfütty. Hamvas őszillatú almáspite lehulló morzsája. Szívdobbanás. Kecses tollvonás egy papíron."