5+1 tipp, hogy neked is egyedi adventi naptárad legyen

5+1 tipp, hogy neked is egyedi adventi naptárad legyen

Mindjárt beköszönt a december, és ezzel nem csak a tél jön el, hanem az adventi naptár ablakocskáinak nyitogatásának ideje is. Hiszen december 1-jétől már számolhatjuk vissza a napokat karácsonyig. A számolást azonban érdemes feldobni adventi kalendáriummal is, mely nem csak gyerekeknek lehet izgalmas, hanem mindenkinek, aki szereti az ünnepi várakozás időszakát.

A boltokban sokféle naptár kapható, a legtöbb különböző csokikat rejt. A célnak ezek is megfelelnek , de miért ne készítenénk mi magunk sokkal érdekesebbeket? Nem ördöngösség ilyeneket gyártani, a következő néhány tippből ti is ötleteket meríthettek.

A tippek előtt azonban ejtsünk néhány szót arról, honnan is ered az adventi kalendárium hagyománya. 

Már 1851-ben megjelent az elődje, a vallásos családoknál különféle szokásokban mutatkozott meg. Például voltak, akik december elsejétől szentestéig mindennap egy kis bibliai képet akasztottak a falra, mások egy-egy gyertyát gyújtottak meg, de olyanok is akadtak, akik mindennap egy vonalat húztak a padlóra krétával.

http://1.bp.blogspot.com/

http://1.bp.blogspot.com/

Azonban az első tömegesen gyártott adventi kalendárium megalkotójának Gerhard Lang-ot tartják, akinek édesanyja adta az ötletet. A kis Lang folyton kérdezgette anyukáját, hányat kell még aludni karácsonyig, az anyuka pedig válaszolgatás helyett egy kiszínezett kartonlapra édességet fűzött, melyből karácsonyig minden nap egyet megehetett a kisfiú, de olyan verziója is van a történetnek, melyben az anya színes képes kalendáriumot készített. Felnőttként Gerhard úgy gondolta, hogy más gyerekek is örülnének ilyen naptárnak, így 1908-ban elkészítette az első nyomtatott fajtát, majd később a maiakhoz hasonló ablakos verzió is az ő nevéhez kötődik. Azonban erről is több történet maradt fenn, kérdéses, volt-e csoki vagy csak képek bújtak meg az ablakok mögött.

Az viszont biztos, hogy ma már a csokoládés a legnépszerűbb a gyerekek körében. Bár azt hiszem, néhány saját készítésű könnyedén felveszi a versenyt ezekkel az édességes típusokkal. Szóval most jöjjön pár remek tipp, milyen legyen idén a kalendáriumunk!

 

1.  Kis üvegcsék

Akár kis befőttesüvegből is remek adventi naptár készíthető, de hobbiboltban is vehetünk különféle kicsi üvegcséket. Ezeket dekorálhatjuk kedvünk szerint üvegfestékkel, vehetünk színes tetőket rájuk vagy díszíthetjük színes papírral őket. Ajándékként mindenféle apróságot rejthetünk beléjük, attól függően, ki fogja nyitogatni ezeket. Lehetnek benne apró bizsuk, csokik, bonbonok, figurák, bármi, ami elfér bennük. Persze akár nagyobbakkal is dolgozhatunk, akkor nagyobb ajándékok is beletehetőek. Ha nem akarjuk, hogy látsszon, mit rejtenek, tegyük őket egy dobozba és a tetejükre írjuk a számokat, de a sötét festés is jó megoldás lehet.

 

http://i1.mirror.co.uk/

http://i1.mirror.co.uk/

 

 

2.  Vidám borítékok

Ha van pár borítékunk, máris készíthetünk egy nagyszerű naptárat. Ha jól rajzolunk, akár sima fehérek is jók, és mindet díszíthetjük saját rajzainkkal, de színes papírokból is hajtogathatunk szépeket. Rengetegféle mintás csomagolópapírból válogathatunk. Érdemes betérni egy hobbiboltba, ahol különféle anyagú és mintájú papírokat találhatunk, sőt mindenféle szép színes szalagot is vehetünk, melyekkel felakaszthatjuk ezeket. A borítékokra írjuk rá a számokat vagy készítsünk külön számkártyákat, melyeket eléjük fűzünk. Majd egy madzagot akasszunk fel és erre kössük fel ezeket. Kedves ajándék, ha mindbe egy-egy szép üzenetet vagy idézetet rejtünk el, hogy minden nap mosolyt csaljunk a naptár gazdájának arcára, de persze kis csokik is örömöt okozhatnak.

http://blog.hobbycraft.co.uk/

http://blog.hobbycraft.co.uk/

 

 

3. Kincses skatulyák

Mindösszesen 24 darab kis gyufásdoboz és némi színes papír kell, hogy barkácsoljunk egy remek kis adventi naptárat. Találjuk ki, hogyan szeretnénk elrendezni a skatulyákat, majd rögzítsük őket ragasztóval egymáshoz, ezután pedig vonjuk be szép színű papírral vagy csomagoló anyaggal az egészet. Az elejére írjuk fel a számokat, nem kell sorba, lehet össze vissza, hogy keresgélni kelljen, mikor melyiket kell kinyitni. Ha kis szalagot ragasztunk mindegyik aljára, akkor könnyebben nyithatóak lesznek. A dobozkákba pedig tehetünk cukorkákat, csokit vagy pici ajándék tárgyakat, de ez a verzió is ideális kedves üzentek elrejtésére is.

http://liveseasoned.com/

http://liveseasoned.com/

 

4. WC papír gurigák újrahasznosítása

Érdemes összegyűjteni a wc papír gurigákat, hiszen ezekből is kreálhatunk szép naptárat. Ehhez kézügyesség szinte nem is kell, csupán a gurigák és krepp papír, de használhatunk csomagolópapírt is. Rejtsük az ajándékokat a gurigákba, majd tekerjük be ezeket a papírba. A papír a gurigák két végén lógjon túl, hogy meg tudjuk kötni őket szaloncukor formára. Kötözőnek használhatunk szép szalagokat, ezekből is kaphatóak karácsonyi mintásak, de egy aranyszínű is jól mutathat. Az elrejtett ajándék itt is lehet a csokitól kezdve az üzenetekig bármi, ami belefér ezekbe. Tegyünk mindegyikre számokat, majd fel is fűzhetjük őket vagy akár kör alakba is elhelyezhetőek az asztalon. Sőt akár kartonból is kivághatunk egy koszorú formát és gombostűvel feltűzhetjük erre a guriga cukorkákat, majd az egészet fellógathatjuk.

http://www.pequeocio.com/

http://www.pequeocio.com

 

 

5. Teaimádóknak

Beszerezhetünk 24 különböző ízű teát, teaboltokban lehet darabra is venni, így nem kell mindből egy dobozzal vásárolnunk. Érdemes különleges ízeket választani, hogy mindennap egy új ízélmény várjon ránk. Majd hobbiboltban keressünk szép színes csipeszeket. Már ezekből is léteznek karácsonyi mintásak vagy épp karácsonyi figurákkal díszítettek. Vágjunk ki  kartonból egy lyukas kör formát és a csipeszekkel tűzzük fel a teafiltereket. Ragasszunk vagy csíptessünk mindegyikhez egy számot, majd egy szép szalaggal készítsünk rá akasztót, és lógassuk fel valahova a lakásban. Aztán pedig minden nap vegyünk le egy filtert, készítsük el a teát és fogyasszuk el jóízűen. 

http://camolove.com/

http://camolove.com/

 

+ 1 Babazoknik új élete

Ha van a családban kisgyerek, vagy csak megmaradtak a babazoknik, ezeket is felhasználhatjuk és igen bájos naptárat készíthetünk belőlük. Ragasszunk mindegyikre egy számot, majd csipesszel tűzzük fel őket egy madzagra, mintha mosás után száradnának. A zoknikba rejtsünk csokikat, vagy bármit amit szeretnénk. Igazán egyedien és látványosan várhatjuk az ünnepeket egy ilyen adventi kalendáriummal.

http://www.educacioilestic.com/

http://www.educacioilestic.com/

 

Remélem találtatok kedvetekre való adventi naptárat, és idén ti is készítetek egyet az ünnepváráshoz! Kellemes készülődést!

 

(kiemelt kép: http://www.worldmarket.com/)

Szerző:

*"a narancsnak nincs szíve" bárcsak narancs lehetnék*