A beavatott – filmkritika

A beavatott – filmkritika

Elsőnek le kell szögezzem, hogy egy betűt se olvastam a könyvből, így csak a filmen látottakat tudom értékelni. Kicsit szkeptikusan ültem be rá, mivel utána olvastam, hogy a Twilight trilógiát is megfilmesítő vállalkozás kezei közül került ki, így őszintén maximum egyszer nézős filmre számítottam. Alapból a történet is némiképp hasonlít pl. az Éhezők viadalához, csak kevesebb agresszióval, de az is igaz hogy minden történet valamiből merít, mégis inkább felkészültem a legrosszabbra. Figyelem! A cikk egyes részei részletezik a film cselekményét!

www.divergentthemovie.com

www.divergentthemovie.com

 

Történetünk szerint ugyanis Beatrice Prior (Shailene Woodley) a nem túl távoli jövőbéli Chicagoban él, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik – a Barátságosak, Őszinték, Bátrak, Műveltek és a társadalmat vezető Önfeláldozók – melyek mindegyike egy-egy erény gyakorlását írja elő tagjai számára. Úgy tartják, ha mindenki rendesen végzi a dolgát, megszűnik a konfliktus és egy boldogabb társadalomban éltethetnek a nehéz idők után. Persze ezt igazán talán senki nem hiszi el, hiszen ez is, mint minden társadalmi berendezkedés, csak elméleti szinten működik tökéletes formájában. Beatricenak választania kell felnőttként melyik csoport tagja akar lenni. Ha nem a születési csoportját, az Önfeláldozókat választja, számolnia kell, hogy nem találkozhat többé a családjával és egyedül kell helyt állnia. Miután a választást segítő teszten olyan eredmény jön ki, amelyre senki nem számít, Beatrice, azaz ezután csak Tris, a gyerekkora óta csodált Bátrak mellett teszi le voksát, és velük kezd új életet…

www.divergentthemovie.com

www.divergentthemovie.com

 

Ami jó volt, hogy talán akaratom ellenére is beszippantott az a különleges atmoszféra, és ki voltam éhezve az információkra ezzel az újrarendezett világgal kapcsolatban. Amit hiányoltam a „történelmi hitelesség”, hogy hogy jutottunk idáig, milyen háború vagy összetűzések sarkallták erre a berendezkedésre az embereket, és miért is van az a nagy fal a város körül. Ezekre egyáltalán nem derült fény. Mégis kitől félhetnek? Pedig, ha tudnák, hogy a rendszer ellenségei már rég a falakon belül vannak… Az se volt világos számomra, hogy ilyen békeidőben miért kellenek ilyen mindenre elszánt, vakmerő „katonák”, azaz a Bátrak csoportja, hiszen elég kevés a bűnözés, mindenki teszi a dolgát a városban, egyedüli veszélyt a csoporton kívüliek jelentik, de pár snittből kiderült, ők sem jelentenek komoly veszélyt. Amikor kezdetét veszi főhősnőnk kiképzése az valami embertelen durvára sikerült. Lélekben együtt izzadtam a szereplőkkel. Túlságosan sokkoló volt, már már komolytalanná vált a túlzott komolyság miatt, és értékes percek mentek el a filmből ennek a sulykolására, hogyha Bátor vagy akkor aztán mindent kibírsz. Sokkal inkább érdekesebb lettek volna a mellékszereplőkre történeteit boncolgatni, azon kívül, hogy ki melyik csoportból jött. Bevallom voltak mellékszereplők, akiket össze is kevertem, ami nem éppen jó történetvezetésre vall.

www.divergentthemovie.com

www.divergentthemovie.com

 

A film egyértelmű pozitívuma viszont, a meglepő és jó helyen elsütött szinte már-már szituációs viccek, filmes klisék kifigurázásai voltak, amelyek kifejezetten szórakoztatóra sikerültek. Sajnos, amivel kevésbé jól operáltak az a drámaiság. Általában rosszkor rossz helyen kerültek elő ezek a részek, ki is zökkentettek, egy-két kivétellel. Szerencsére azért voltak értékelhető megoldások, mivel megszereztek néhány ismertebb színészt, például a két ominózus női karaktert játszó Ashley Juddot, Kate Winsletet, de látszott rajtuk, hogy rutinból hozzák a figurákat. A fényképezés és maguk egyszerűségében a díszletek is rendben voltak, nem zökkentettek ki, kivéve talán az a jelenet, mikor a fél városon átsuhanunk a drótkötélpályán… Szintén feleslegesen elnyújtott jelent volt, és még csak nem is 3D-s film!

www.divergentthemovie.com

www.divergentthemovie.com

 

Összességében számomra ez a film egészen tetszett, de valahogy azóta, hogy megnéztem az motoszkál az fejemben, hogy nem lett volna jobb sorozatot, mint nagyjátékfilmet csinálni belőle. Filmnek sajnos kicsit vontatott volt néhol és sajnos aránytalan a már említett harcias túlzások miatt. Ezt a tagolással és a kapcsolati szálak (mert abból van bőven!) igényesebb kidolgozásával lehetett volna sokkal igényesebbé tenni és talán a karaktereket is szerethetővé vagy épp utálatossá válnak a szemünkben. Így csak Trishez, akiről kiderül, hogy azért tökös csaj, ha már „különleges”, és a lánnyal talán már túl kedves trénérhez Négyeshez (Theo James) kerülhettünk közelebb, de azt is csak a kötelező romantikus szál miatt. A tetőpontja is nagyon elnyúlt a történetnek, leginkább az utolsó 20 percben zajlottak a kardinális történések, mintha 2 óra játékidő után eszükbe jutott volna, hogy le is kéne valahogy a sztorit zárni, de kellően sejtelmesen és bizonytalanul, hiszen még jön a folytatás, ami minimum három rész még. Erősnek kezdésnek azért nem nevezném, de bízzunk benne, hogy a második rész kicsit jobb lesz, bár sajnos a filmes tendencia nem ezt mutatja. Ez pont olyan, amikor a beavatásnak szánt próbán, Tris elsőként leugrik a mélységbe… Nem tudhatod mi vár odalent, csak reménykedsz.