A fikció és a valóság együttese – ajánló Dacre Stoker és J.D. Barker Dracul című könyvéhez

A fikció és a valóság együttese – ajánló Dacre Stoker és J.D. Barker Dracul című könyvéhez

Október 2-án jelent meg a világirodalom egyik leghátborzongatóbb és múlhatatlan történetének, a Drakulának a hivatalos előzményregény, melynek filmesítésén már dolgoznak. A Dracul egy kitalált történet, amely Bram Stokerről és a testvéreiről szól, akik egy sötét lény nyomába erednek. A vadászat Írországban kezdődik, a gyermekkori otthonukban, azután a testvérek bejárják Európát, és végül sor kerül az emlékezetes, végső találkozásra. A kötet valóságos és kitalált szereplőkkel dolgozik, és új megvilágításba helyezi a világirodalom legfélelmetesebb és legmaradandóbb történetét.

A regényt Dacre Stoker és a bestsellerszerző (A negyedik majom), J.D. Barker írta az eredeti kézirat alapján, amit Paul Allen – a Microsoft társalapítója – néhány évvel ezelőtt egy kallódó hagyatékból vásárolt meg.  A kézirat megtekintése során azonban mindenki meglepődött: kiderült ugyanis, hogy az általunk ismert, 1897-ben megjelent Drakula története csak a szöveg 102. oldalán kezdődik, az előtte lévő 101 oldalon egy előzményként szolgáló történet és rengeteg szerzői feljegyzés olvasható. Ez a 101 oldal vált a Dracul ihletőjévé, és ennek alapjaira építette fel és írta meg Dacre Stoker és J.D. Barker az október 2-án megjelenő, vérfagyasztó történetet, melynek még a stílusa is remekül őrzi az 1800-as évek végének hangulatát. 

A szerzők:
Dacre Stoker és J.D. Barker

A vámpírirodalom és misztikus világ kedvelőinek mindenképpen kihagyhatatlan regény a maga különös világával, ugyanis a levelek és naplók segítségével sokkal személyesebb a történet amellett, hogy hol a szereplők fejében, hol azon kívül vagyunk az olvasás során. Ez a különleges felépítés a narrációt is magasabb szintre emeli azon kívül, hogy minden fejezet újabb különlegességeket, csodákat rejt magában. Az emberek számára tipikusan elképzelt jellemzőket a természet feletti lényekről és ezeknek a gondolatoknak  megváltozásának a lehetetlenségéről szóló könyv így a kalandosság mellett komoly pszichológiai, már filozófiai gondolatokat tartalmaz. A gonoszság jelenléte és a halhatatlanság terhe már olyan kérdéseket feszeget és olyan gondolatokat ébreszt, melyek miatt a vámpírok által átélt kulturális szokások figyelmen kívül hagyásával – például a vérivás – a véleményünk megváltozik és új szintre emelkedik.

Ezenkívül számomra rendkívül megható az előszó, melyet a magyar olvasóknak írtak, azonban nem meglepő, mivel a valóságban is élt szereplő, Vámbéry Ármin – aki a könyvben vámpírszakértőként lép elő – is egy jelentős karakter. Ezenkívül az ő szerepe hűen tükrözi a valóságot, hiszen Bram Stoker tőle kapott képet az erdélyi tájról és szokásokról, valamint Vlad Tepes alakjáról, akiről aztán Drakula grófot is mintázta.

A könyv nagy sikert aratott nem csak külföldön, de a magyar olvasóknál is.

A könyv fülszövege és néhány külföldi olvasói vélemény:

1868-at írunk, és a huszonegy éves Bram Stoker egy magányosan álló toronyban várja, hogy szembenézzen egy leírhatatlan szörnyeteggel. Feszületekkel, szenteltvízzel és egy puskával felszerelkezve azért imádkozik, hogy túlélje élete leghosszabb éjszakáját. Kétségbeesetten igyekszik papírra vetni mindazt, aminek tanúja volt, ezért feljegyzi azokat az eseményeket, amelyek egészen idáig vezettek…
Bram gyermekkorában sokat betegeskedett, ezért az ideje nagy részét ágyban töltötte a szülei dublini otthonában, és egy fiatal nő gondoskodott róla, akit Ellen dadusnak hívtak. Amikor az egyik közeli városban egymással összefüggő, különös halálesetek történnek, Bramnek és a nővérének, Matildának, szemet szúrnak Ellen dadus furcsa szokásai. Ezután egymást követik a titokzatos és hátborzongató események, míg végül Ellen váratlanul eltűnik az életükből. Évekkel később Matilda Párizsba megy tanulni, ahonnan azzal a hírrel tér haza, hogy látta Ellent, és a rémálom, amelyről Brammel azt hitték, hogy már régen véget ért, valójában csak most kezdődik.
A Dracul egy kitalált történet, amely Bram Stokerről és a testvéreiről szól, akik egy sötét lény nyomába erednek. A vadászat Írországban kezdődik, a gyermekkori otthonukban, azután a testvérek bejárják Európát, és végül sor kerül az emlékezetes, végső találkozásra. A Dracul valóságos és kitalált szereplőkkel dolgozik, és új megvilágításba helyezi a világirodalom legfélelmetesebb és legmaradandóbb történetét.

“Ijesztő, mint a pokol. Gótikus, mint a pusztulás. Aki elolvassa a Dracult, rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy ki jár a háta mögött, hogy rejtőzik-e valami az ágya alatt, elbújt-e valami a padlásán, és óvatosan fog kinyitni minden faládát és hosszúkás dobozt.”
Josh Malerman

“Egy nagyszerű könyv, amely minden bizonnyal elnyeri majd a szörnyes filmek és a horror rajongóinak tetszését.”
Kirkus

“Egy ijesztő és magával ragadó előzmény, amelyből kiderül, hogy a fiatal Bram Stoker hogyan nézett szembe a gonosszal azért, hogy megírhasson egy mesterművet.”
Library Journal

A könyv borítója

 

A könyvet az Agave Kiadó jóvoltából olvashattam, köszönöm az élményt!

Kiemelt kép: Goodreads

Szerző:

"Most elkezdek mesélni. Próbálj követni."