A kert és az egyetlen virág- avagy mindenki a boldogságot keresi?

A kert és az egyetlen virág- avagy mindenki a boldogságot keresi?

Valakitől, akivel már nem tartjuk a kapcsolatot, egyszer megkérdeztem, mi a hosszú és boldog párkapcsolat titka. Ő idősebb lévén, akkor már jó ideje házasságban élt, nem kezdett litániába és hosszú fejtegetésekbe sem. Egy nagyon egyszerű mondattal válaszolt: “A boldogság benned van, és a kapcsolatod is ettől lesz boldog.” Később több helyen is olvastam ezt a gondolatot, de nekem megmaradt az övének. Mindig eszembe jut a rosszabb napokon. Kezdek rájönni, lehet benne valami. Olyan a boldogság hajszolása is, mint egy szép kertben a legharsányabban tündöklő virág. Meg akarod szerezni. Rohansz oda, hogy csak a tiéd legyen, ne vegye el senki. 

Kép: www.igazabolszerelem.hu

Aztán leszakítod. Gyönyörű és csak a tiéd. De te ostoba voltál és nem tudtad, ha most hazaviszed, előbb-utóbb úgyis elhervad, öntözéssel is. Egy idő után tönkremegy. A te kezeid miatt, mert te önkényesen úgy döntöttél, hogy birtokolni fogod. És azért is, mert már nem tudja magát táplálni.

Kiszakítottad a környezetéből. Jobb lett volna nem piszkálni. Hagyni, másnak is öröme teljen benne. Igaz, a kertben is véges az élete a kis virágodnak, de a helyén nőhet új is. Te messziről is csodálhatod, ahogy a szél játszik vele, ahogy a napfény megcsillan a levelein. Így táplálhatjuk saját magunkban is. Ha a szívünk a kert, ne tépjük le róla a boldogság virágát önzéssel, birtoklási vággyal.

Az emberek olyanok, amilyenek. Hazudnak néha, nem beszélnek egymással, haragszanak, hibákat követnek el, megbocsátásért esdekelnek, miközben maguk sosem bocsátanak meg. Legbelül őrzik a fájdalmakat. Emellett világmegváltó dolgokról álmodoznak és fennen hirdetik a szabadságot és azt, hogy a függetlenség milyen szuper. Ne függj senkitől, akkor boldog leszel. Pedig nincs olyan, hogy nem függsz senkitől. Minden apró dolog változtat rajtad. Változtat az érzéseiden. Teljesen csak az az ember lehetne szabad, akinek soha senki, sem ember, sem időbeosztás nem mondja meg, mit tegyen, mi a következő lépés. Aki nem pénzből élne és nem érdekelné senkinek a véleménye. De boldog akkor sem lenne.

Ki lehet boldog? Aki harmóniában él önmagával és érzékenyen, nyitott szívvel tekint a világra? Aki gondol másokra, de önmaga igényeit is figyelembe tudja venni, ha kell? Aki nem hazudik önmagának, próbál nem önpusztítóan élni és figyelni az apró jeleket?

Kép: www.joportal.hu

Talán. De lehet, hogy ez is kevés. Kell még valami. A láng, ami legbelül található. Ami néha csak parázs, utána elkezd pislákolni, majd kitör. Túlélő tűznek hívom. Nem engedi, hogy magad alá kerülj, akkor sem, ha az élet összeesküdött ellened. Persze táplálni nem könnyű. Van, hogy már azt hiszed, nem megy és még csak azt sem tudod, miért. Aztán új nap virrad és észreveszed, ami ma még probléma, holnap jelentéktelen. Ami aznap jelentéktelen, holnap probléma lesz.Ezt mindaddig így fogod játszani, amíg meg nem tanulod, hogy nem tudsz mindent megérteni. Az, hogy mit sugárzol, viszont nagyon is fontos. Ahogy másokhoz viszonyulsz, nemcsak egy kapcsolatban, de a baráti körödben is, mindenhol, sosem marad visszajelzés nélkül. Ha kedves vagy, kedvesek lesznek veled. Ha segítesz, akár ismeretleneknek is, neked is segíteni kezdenek ismeretlenek. Valahogy így van ez kitalálva. Csak eközben ne add fel önmagad.

Kiemelt kép: http://www.leleksziget.hu/