…a legfontosabb, ha azt átadhatom, hogy mindig van Tovább – interjú Mitiner Máriával

…a legfontosabb, ha azt átadhatom, hogy mindig van Tovább – interjú Mitiner Máriával

A múlt héten már olvashattátok röpke ajánlómat Mitiner Mária novelláiról és költeményeiről, most a vele készült őszinte interjút hoztam el Nektek. A költőnő beszél nekünk a megpróbáltatásairól, az örömeiről, az alkotásról és a betegségéről is. Fogadjátok szeretettel!

 

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

Tamásné Mitiner Máriának hívnak, Jásztelek a kis falum, ahol élek férjemmel, és két nagy lányommal.

Ha megkérdezik mivel foglalkozom,azt szoktam mondani “kocsmárosné aranyvirág” vagyok. Sokoldalú, talpraesett asszonyként ismernek. Az írással gyerekkoromban barátkoztam meg elsőként.

Forrás: a szerző

Akkor születtek verseim a korhoz kapcsolódó dolgokból,mint suli ,szerelem,csalódás, stb. Fiatal asszonyként szinte teljesen elmaradt a versírás. 2012-ben egy súlyos betegségen estem át.-agyhártya gyulladás-melynek kísérőjeként egy epilepsziás nagy rohamom lett. A gyógyulási folyamat sokáig tartott. Az epilepszia pedig örökös társam marad.Epilepsziával élő vagyok,nem beteg ezt szeretem kihangsúlyozni. Ezért lett az első könyvem címe. Lila világom mert ez a szín az epilepsziások,s a velük együtt érzők színe. Nem tudtam az elején rendesen beszélni, írni, olvasni… S egyszer egy fél kómás állapotomban hasított a fejembe az a gondolat,hogy írnom kell! Nos azóta szinte folyamatosan írok,s persze tanulgatom a fortélyokat. A vers a fő, de írok mesét illetve prózát,novellát is.

Mesélj a művészetedről! Mit jelent számodra?

Így nekem a versírás egyfajta gyógyszer, gyógyulási folyamat volt, s van. Egyik négysorosom ezt jól kifejezi.

A versírás számomra gyógyszer,
önkifejezés,új ismeretek,
lelki tréning, agyserkentő módszer,
jobb mint a felírt recept hegyek.

Mi az, amit adni tudsz az embereknek, azáltal, amit csinálsz?

Az írással érzelmet, örömet, bánatot, szerelmet, gyászt, szinte mindent közvetíthetünk. Mindenki mindig van valamilyen élet helyzetben s olyankor egy pár sor vagy versszak megtudja érinteni a lelkét. S érzi, hogy azok a sorok hozzá is szólnak, neki beszélnek. Ami még a legfontosabb, ha azt átadhatom, hogy mindig van Tovább… nem szabad feladni, menni menni kell elesés majd újra felállás!

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz?

Nem szeretnék megemlíteni senkit a nagy költő óriások közül sem, és az  irodalmi fórumokon találkozókon megismert amatőr vagy ismertebb költők közül sem. Mindenkit tisztelek, aki leírja kiadja gondolatait, érzéseit az olvasók felé, akár gyengébb, akár ismertebb tollforgatóról van szó, hisz valamiért írnak, írunk s ha ez szebbé teszi az életünket és még pár embernek, aki olvassa annak is már rendben van. Szeretem az idézeteket, aforizmákat, de van egy saját összetákolt idézetem.

“Lehetetlen nincs , csak tehetetlen, lehetetlenség sincs, csak tehetetlenség”

valahogy így hangzik.

Forrás: a szerző

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

Büszkeség? Örömmel tölt el egy kedves visszajelzés, egy egyszerű „megríkattál a verseddel” sor, egy mosoly, egy pályázati eredmény. Természetesen most az egy hónapja megjelent könyvem, amire büszke vagyok, mert az enyém, az én szellemi termékeimet látom benne egy helyen. Büszke vagyok arra, ahonnan s amilyen mélységből kimászva ez megszülethetett.

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban? Mi az, ami boldoggá tesz?

A mindennapok tartalmasan telnek, család, munka, feladatok, de közben észre kell venni a szépet, a jót a sok szürke közül is. Ezért egy jól kitalált cím, egy sor, amivel elindul a gondolat már boldoggá tesz. Boldog vagyok, ha a dalkörös társaimmal együtt vagyok, fellépünk, együtt örülünk. Ugyanis a dalkör, ami még így felnőtt fejjel nagyon fontos számomra. A legboldogabb akkor lennék, ha minden rendben lenne kis nagy családomban. Közhely ugyan, de az Egészség, ami a legfontosabb lenne!

Mik a további céljaid ezen a téren?

További céljaim majd egy újabb könyv megjelentetése amelynek fele vers – fele novella volna, s szeretnék majd egy mesekönyvet is írni. Ezek a jövőbeni célok.

Munkáim egyben a most megjelent könyvemben találhatóak. Mitiner Mária Lila világom címmel.

Holnap Magazin, és az Irodalmi Rádió oldalain, különböző antológiákban vannak verseim. A Garbó kiadó által kiadott Mesélő antológiába is bekerülhetett egy verses mesém, idén pedig egy mesém, a Napút irodalmi folyóiratban megjelent egy haikum.

 

Holnap Magazin: http://holnapmagazin.hu/profile.php?lookup=4977

Irodalmi Rádió: http://irodalmiradio.hu/wp/index.php/author/mitinermaria/

 

A kiemelt kép forrása: Irodalmi Rádió