„A magyar nyelv szépsége, játékossága lenyűgözött.” – interjú Ifjú László költővel

„A magyar nyelv szépsége, játékossága lenyűgözött.” – interjú Ifjú László költővel

Nemrégiben bemutattam egy kortárs költő munkáit. Ez az illető Ifjú László, akivel most egy interjút olvashattok.

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

Ifjú László

Emlékszem,már iskolás koromban is éltem-haltam a versekért, szavaló versenyekre jártam, voltak kezdő szárnypróbálgatásaim versírás terén is. Tulajdonképpen most így belegondolva egy igazi stréber voltam, egy ifjú tehetség, egy reménység, egy aranyba foglalt drágakő, egy…

Ja, nem! Ez nem így volt…. Világéletembe utáltam a verseket, köszönhetően az oktatási rendszerünknek, a kötelező magolásoknak, verselemzéseknek! Mindig a versek rontották le az átlagomat. Csak a Husztból 6 egyest kaptam annak idején, mert nem voltam hajlandó megtanulni.  Így buktam meg majdnem irodalomból…

Aztán eltelt X év, mint amikor a filmekben kiírják, hogy 10 years later… Csak itt kicsit több idő telt el… 2013 februárjában,  a kibertérben megláttam egy gyönyörű nőt, aki szintén gitározott és ráadásul még verseket is írt. Nahát! Pont nekem találták ki! Egy igazi művészlélek.

Nőnapra neki írtam az első versemet, a Földi tüneményt. Azóta is együtt vagyunk. Egy másik párhuzamos dimenzióban… Merthogy két napra rá eljegyezték…  ( Ez tényleg így volt. ) De nem bánkódóm, mert miatta fedeztem fel a versírói képességemet. Egyébként azóta is a Földi tünemény a legolvasottabb versem a Poet.hu-n.

Mesélj a művészetedről! Mit jelent számodra?

Megszerettem a versírást. A magyar nyelv szépsége, játékossága lenyűgözött. Tulajdonképpen játszok a szavakkal. Na meg az olvasókkal…

Már 8 éve gitároztam és zenéket szereztem, mielőtt elkezdtem verseket is írni. Van, amit pusztán zenével nem tudok kifejezni. Ahhoz kellenek szavak is. A zenével hangulatokat tudok csak létrehozni, konkrét gondolatokat nem tudok átadni. Főleg amikor elkap a gépszíj és olyan őrültségeket írok, mint a Tusfürdő operett vagy a Cefre palota. A humort nagyon hiányolom a költészetből.  Nekem szinte majdnem minden harmadik, negyedik versem humoros. A szerzők túl komolyan gondolják magukat… na meg a világot…

Sose magamról írok, ( Kivéve azt a pár szerelmes verset. ) hanem a világról és mindenről, amit az egész Univerzum magában foglal, tabuk nélkül. Úgy írom a verseket, mintha regényt írnék. Az E/1. csak azért van, hogy jobban beleélhesse magát az olvasó.  Azt is lemerem írni, amire mások még csak gondolni se mernek, mindenféle stílusban, műfajban. Nincs két egyforma versem, igyekszem mindig a témának megfelelően megírni, kísérletezni, olykor áthágva a szabályokat is.

Mi az, amit adni tudsz az embereknek, azáltal amit csinálsz?

Tudod, van abban valami fantasztikus, ahogy a nagy fehérségből kirajzolódnak a betűk, szavak, értelmes mondatokká válnak és nem kell ahhoz regényt írnom, hogy egy másik világba repíthessem az olvasót. Elég hozzá pár sor, egy vers. Mert minden egyes vers egy külön világ.

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

Nehéz lenne egyet kiemelni. Rengeteg Nagy ember élt/él a Földön, akiktől lehet tanulni, példát venni. Felsorolok pár idézetet, amik tükrözik, hogy milyen elvek alapján próbálok élni és alkotni.

“Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.”

“Tanuld meg a játékszabályokat, aztán már csak játszanod kell – persze mindenkinél jobban. “

“Ami igazán számít, az az intuíció.”

“A kérdés, ami néha elbizonytalanít: én vagyok őrült, vagy mindenki más?”

“A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot. ” (Albert Einstein)

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

Amint megjelent az első versem, a Földi tünemény a Poet.hu-n, rá pár napra kaptam egy levelet. Egy levelet a Poet egyik régebbi főszerkesztőjétől, aki olvasta a versemet és tetszett neki. Könyvkiadással foglalkozik. Ha gondolom, segít kiadni a verseimet! Érted, a verseimet! Mondom rendben, csak még írnom kell párat… Mert ugyanis nincs több versem…

Azóta, három és fél év alatt több, mint 100 verset írtam. Igen ám, csak ezek 6 kötetbe vannak bizonyos koncepciók alapján elrendezve. Ugyanis 7 köteten dolgozok párhuzamosan. (A 7. szupertitkos és nyugodtan állíthatom, hogy olyat még tudomásom szerint senki se jelentetett meg vagy csak írt hasonlót…)

Két versem jelent meg eddig két antológiában, egy harmadik még folyamatban van. Az első 9 hónapon belül az első vers születése után. Nagyon jó érzés volt a kezemben tartani egy addig csak a fejemben vagy a virtuális térben létező dolgot!

2015-ben kitaláltam egy új műfajt, a haiku rövidített változatát, a minikut, ami csak 3-5-3 szótagos. Az első 20 minikum a Liliputi bölcsességek címet kapta.

Amire még büszke vagyok, hogy egy énekesnő felkért rá, hogy írjak neki dalszövegeket, valamint egy írótársam is szintén kért a regényébe tőlem egy dalszöveget és erotikus verset.

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Reggel amikor felkelek, az első szavam a köszönöm, majd 5 – 10 percig minden eszembe jutó dologért köszönetet mondok és átérzem a hálát, így hangolom magam rá az előttem álló napra és eseményekre. 

Szeretek sikertörténeteket olvasni, örülök más sikerének, mert tudom, hogy így gazdagodik a világ amiben én is élek.

Természetesen az is motivál, hogy minden egyes nappal haladok egy kicsit a kitűzött céljaim felé. Na és persze a visszajelzések is, amikor egy – egy versem megérinti az olvasómat és így kapcsolódunk egymással. 

Mi az, ami boldoggá tesz?

Amikor játszhatok a kutyámmal, amikor megtalálok egy régi filmet vagy zenét… Szeretem nézni a kék eget, a felhőket és belelátok figurákat, mint gyermekkoromban. Amikor hétvégenként a 6 éves unokaöcsémmel játszhatok, legozhatok, átélhetem vele megint a gyerekkoromat és nosztalgiázhatok, a régi meséket, rajzfilmeket nézzük meg együtt amin felnőttem. Fontosnak tartom, hogy életben tartsam magamban a gyermeki énemet és ezzel együtt a kreativitásomat. Szeretek gyönyörködni a nőkben, Isten legszebb teremtményeiben. Meg persze mást is…

Mik a további céljaid ezen a téren?

Újítani, újítani, újítani! Gyökerestül fel akarom forgatni a versírást, a költészetet! Fel akarom rázni az embereket, megszerettetni velük a verseket, mert valljuk be, az iskolákban megutáltatták velünk… Csak akkor tanuld meg a verset, ha akarod, úgy értelmezd, ahogy te látod s ne úgy, ahogy meg van írva a Nagy Könyvben tantervben!

Továbbá szeretném befejezni a köteteimet és lehetőleg minden évben kiadni egyet. Már meg van a 8. 9. 10. kötet témája, ötlete is, de nem akarom ennyire elaprózni magamat. Ikrek a csillagjegyem, szóval ez annyira nem meglepő, hogy minden érdekel és mindenbe belekapok.

Ha úgy érzed, hogy még van olyan, amit szívesen megosztanál velünk most azt is megteheted!

„Sokszor amögött rejtőzik egy képesség, egy kincs, amit a legjobban utálunk, vagy nem fogadunk el.”

És mivel ezt most idézőjelbe tettem, ezzel én is beszálltam az idézetiparba és szabadon megosztható! Haha!

 

Nagyon sok információt osztott meg velünk Ifjú László, aminek én személy szerint nagyon örülök. Hiszen ezeknek az interjúknak az a célja, hogy kicsit közelebb hozza az embert az alkotóhoz és kicsit jobban belelásson a fejébe. Ez most szerintem teljes mértékben megtörtént!

 

Ifjú Lászlót tudjátok követni Facebookon, a blogján, és olvashattok tőle még verseket a Poet.hu oldalon. 

Kiemelt kép forrása: Pinterest

 

Szerző:

„Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.” /George R. R. Martin/ Ez az idézet tökéletesen tükröz, hiszen imádok olvasni és elveszni a könyvek adta csodálatos világokba.