A modern ember hét fő bűne – 1. rész

A modern ember hét fő bűne – 1. rész

Hazugságok lajstroma

Sokféle hazugság létezik a világon. Igazából annyiféle, ahány ember. A 7,4 milliárd hazugságból is lehet általánosítani, mert akármennyire egyediek és megismételhetetlenek vagyunk, ebben hasonlítunk. Úgyhogy a saját megállapításaim szerint négy nagyobb csoportra bontottam a füllentések tárházát.

Vannak a könnyed hazugságok, amikor a Jól áll ez a frizura? kérdésre, Igen! a felelet, mert szegény nem tudja helyrehozni, amit a fodrász elrontott. Vagy a ruha, amit felvett az estére, nem a legelőnyösebb neki, de már nem tudja átvenni. Ezek apró-cseprő hazugságok, amit mindenki elkövet nap, mint nap. Apróságok, amit inkább füllentésnek nevez az ember és nem elítélendő. Felszínesek és a másik közérzetének a javát szolgálják… Ezek miatt – szerintem – nem jár büntetés a karmától, nem jut az ember a pokolra, inkább a kedvességet tükrözik, nem az alantasságot.

Aztán jön a kegyetlen hazugság, amikor csak magadat helyezed előre, mert nem akarod a konfrontációt, a bonyodalmakat, a másik jogos vagy jogtalan reakcióját. Mert nem érdekel annyira, hogy a válladon viseld azt a terhet, amit az elszenvedőből váltanál ki az igazsággal. Megmérgezik az ember életét, persze, nem annak, aki mondja, hanem aki hallgatja, kapja. Hagyja a másikat a maga kis komfortzónájában lebegni, hiszen minden rendben van, nincs min változtatni, mert nem is tud róla. Ez nem az az eset, amikor nem akar tudomást venni a gondokról, hanem amikor olyan rózsaszín, vagy bármilyen színű köd ereszkedik a fejére, hogy észre se veszi a gyülekező viharfelhőket. Vagy hogy éppen szakad a fejére a mázsányi jégeső. Amikor annyira bízik a hazug félben, hogy csak napos eget, csicsergő madarakat és szivárványokat lát mindenfele, még a viharban is. Lehet itt szó egy családtagról, barátról, barátnőről, szerelemről vagy élettársról. Egy olyan személyről, aki élete meghatározója, de fordítva nem ugyanazt adja vissza, amit a másik ad. 

“Biztos ismeritek azokat a feszült pillanatokat, amikor az egyik hazudik, a másik meg tudja, hogy hazudik, és a hazug is tudja, hogy a másik tudja, hogy ő hazudik, de olyan kínos az egész, hogy inkább mindketten csendben átsiklanak fölötte, csak ne kelljen szembe nézni vele.”

Steve Callaghan

 

Következő kategória, amiről általában szeretnek nem tudomást venni: az elhallgatás… Melynek a kiváltó oka, hogy az ember gyáva, nem meri felvállalni a tetteit, az érzéseit, a dolgokhoz való hozzáállását.  Attól függetlenül, hogy a hazugság elszenvedője nem kérdez rá a felhőkön lábat lógató bonyodalomra illene tudnia a hazudó által állítólagosan nem létező problémáról. Igen, az elhallgatás is hazugság! Tessék szépen észrevenni magunkat és nem a De hát nem is kérdezett rá! álca mögé bújni, amikor nem akarunk beszélni a dolgokról. Persze, ez a másik ember gyávasága is, mind a két személyen múlik, mind a kettőnek elő kéne állnia. A hazugnak az igazsággal, az elszenvedőnek pedig a kérdéseivel.

Végül, de nem utolsó sorban a kegyes hazugság, amikor a másik érdekében teszed, védeni akarod, mert szereted. Amikor inkább téged emészt a bűntudat a ki nem mondott szavakért, mintsem a másiknak okozz fájdalmat. Bár ezt a típust a szeretet vezérli, ettől függetlenül – szerintem – nem helyénvaló. Hazudsz, mert nem akarod elveszíteni a másikat, vagy ezer kilométeres szakadékot ásni a közösen felépített bizalom, szeretet, törődés közé.

Én mégis úgy gondolom, hogy az embereknek meg kell tanulnia igazat mondani, bármilyen borzalmas is legyen az, ha lehull a lepel a titkokról. Nem szabad a problémákat flancos álcákba bújtatni, mintha nem is léteznének. Mert ha nem derül ki a hazugság, akkor nincs mit megjavítani, nincs hova tovább lépni… Csak billegő léceken áll a kacsalábon forgó palota. 

Mindig azt mondják, fáj az igazság. De inkább fájjon, mint ne tudjam!

Kiemelt kép alapja: http://www.weheartit.com

Szerző:

"Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető.Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap!Hiszek a csodákban." /Audrey Hepburn/