A papírsereglet és más történetek – ajánló Ken Liu novelláskötetéről

A papírsereglet és más történetek – ajánló Ken Liu novelláskötetéről

A könyvfesztiválra megjelenő újdonságok közül lehetőségem adódott Ken Liu A papírsereglet és más történetek című novelláskötetét elolvasni recenziós példányként az Agave Könyvek jóvoltából. Ez a tizenöt történet mind hangulatában, mind témájában változatos. A kötet egy színes forgatag, a szépirodalmi alkotásoktól kezdve a fantasy-n át sci-fit is olvashattam benne. Minden novella erős mondanivalóval és kifinomult stílussal rendelkezik, ám talán a legtöbbet az adta, hogy a kínai és japán mitológia, életfelfogás és történelem berkeibe is mélyebb belátást engedett, amiért nagyon hálás vagyok, gazdagabb lettem általa.

Ken Liu kínai származású író, aki Amerikában alkot és 2002. óta publikál. Karrierjét novellákkal indította – ezek közül válogattak össze egy jelentős és színvonalas csokrot ebben a könyvben -, de az elmúlt években három regénye is megjelent külföldön. Számos nemzetközi díjra jelölték, mint a Hugo-, Nebula-, Locus- és a World Fantasy Award, akad írása, amely többet is elnyert közölük.

A kötet első novellája kicsit meglepett. A Bizonyos fajok könyvgyártási szokásai olyan szinten vázolja fel a különböző földönkívüli kultúrák könyvkiadási jellemzőit, ami szakirodalom jelleget kölcsönöz a novellának. Szinte el is hittem, hogy léteznek ezek a lények! Száraznak és reálisnak hatott, de témájában nagyon jól felvezette ezt a irodalmi kincsesbányát. Ahogy az a rengeteg élőlény más és más aspektusból tekint a könyvírásra és az emlékek megörökítésére, ez a kötet is hasonló kísérletet tesz a novellák birodalmában.  Bár akadt pár lassan beinduló, vagy nehezebben követhető írás is, a végére mindegyik letisztult, üzenetük mélyenszántó volt. Érződött mely írások nyertek el díjat, azok az egységes jó színvonalból kiemelkedtek és igazán meghatóak lettek. Biztos örökké emlékezni fogok rájuk. Ezek közül számomra kiemelkedett az alábbi három alkotás, amiről egy kicsit bővebben is írnék:

A Mono no aware lett a kedvencem, a Hugo-díjas alkotás a japán kultúra utolsó túlélőjéről szól, aki a pusztuló Földről útnak induló egyetlen mentőhajó utazója. Egy vakmerő és kétségbeesett kísérletet láthatunk, amiben főszereplőnknek egy igen súlyos döntést kell meghoznia az emberiség jövője érdekében. Engem nagyon megrendített ez a történet.

A Jó vadászatot! steampunk történet szintén dobogós helyre került a szívemben, mert gyönyörűen ötvözte a legendát a modern eszmékkel, és rámutatott, hogy semmi sem vész el, csupán átalakul. Megismerkedhetünk kicsit a kínai mitológiával, az iparosodás térhódításának következményeivel és végigkísérhetünk egy rendkívüli kapcsolatot, amit nem csorbíthattak az évek.

A visszatérő vendég is mély hatást tett rám. Egy jövőben játszódó, vérfagyasztó krimit olvashatunk mély drámával átitatva. A novella egy hidegvérű sorozatgyilkos és egy magánnyomozó csatáját jelenítette meg. A főszereplőnek nemcsak a pszichopata eszén kell, hogy túljárjon, a saját démonaival is meg kell, hogy küzdjön.

Elrugaszkodott mondanivalójával az Állapotváltozás és a Hullámok is magával ragadott, de a fentebb említett írások olyan hűen adták vissza az emberi érzelmeket és sorsokat, hogy azokat lehetetlen lekörözni. Legalábbis az én mércém szerint.

Elképesztő, ahogy ez a pasas a hétköznapi életből kiindulva mekkora utat képes bejáratni az olvasóval, kezdve az apróbb csodákon át az emberiség tudatának halhatatlanná tételéig! Ken Liu kötetét azoknak ajánlanám, akik szeretik a rövid és velős történeteket, a keleti kultúrát és érdekli őket az ázsiai történelem. Azok is örömmel olvashatják, akik nem mindennapi fantasy és sci-fi történetekre vágynak, vagy szeretik a szívszorító drámákat. Olyan írások ezek, amiket az ember időről-időre újra elővesz és mindig új érzéseket lop a szívébe.

A kedvenc történetei közül kettő ingyen is elolvasható ITT, szerintem ne hagyjátok ki! És ha tetszettek ezek a novellák, olvassátok el a teljes kötetet, mert mindenki megtalálhatja benne azt, ami tetszhet neki. 

 

A cikkben használt képek a kiadótól származnak