“A por siet. A kő ráér.”

“A por siet. A kő ráér.”

Amint nekiálltam, hogy értelmezzem e lényegében négy szó jelentését, rájöttem, hogy még sosem kellett elgondolkoznom azon, mi is az a por? Persze tudom, mi az, hiszen mindenhol ott tanyázik, hétről-hétre portalanítanom kell az erre a célra kifejlesztett eszközökkel. Máskülönben testem tiltakozik, allergiával válaszol. 

De úgy éreztem, tudni akartam, miből áll, milyen anyagokból, mi az összetétele. Úgyhogy utánanéztem. Egy, az ilyen jelentéktelenek valaminek nem megfelelő, roppant terjedelmes táblázatot találtam. Kategóriákra bontotta a port fajtái és összetétele alapján. Aztán leszűrtem a lényeget. Szinte minden porzik. Ruha, virág, üveg, akár a kő is. Tehát a por fölöslegessé vált részek halmaza. Gyűjtőfogalom. A por csak csoportban létezik. Egy szemcse olyan apró, hogy nem érdemes beszélni róla.

Ez a sokaság száll szanaszéjjel a légben, kering a fényben. Táncot lejt az éppen aktuális szellővel. Nem izgatja, hogy az keleti vagy nyugati, ha elég izgalmas és viszi őt valamerre. A pornak mintha a természetébe lenne kódolva a folytonos, esztelen nyugtalanság. Az sem izgatja, milyen más porokkal keveredik össze. Mozgása miatt úgy tűnhet, a por él. Pedig a por csak siet.

A kő fő tevékenysége, hogy alakítja magát. Ha kell, aprólékos munkával, évszázadokon át, gondoljunk csak a cseppkövekre. Szilárdan áll a talajon, vonzza őt a Föld vasmagkristálya. Nem igazán hatnak rá külső tényezők, ha el is lep a por, a por alatt egy pillanatig sem szűnik meg kő lenni. S ha eltörik, megreped, földhöz vágják is, darabjai élei mentén összeilleszthetőek. Sőt, egy kő széttörve a legszebb. Hiszen így mindenki számára láthatóvá válik munkájának gyümölcse. Kristályos belseje színekben pompázik, a természet tökéletességét dicsérve. Egy szürke, magányos kő halottnak tűnhet. Pedig belül folyamatosan megújul. Ráér.

Szerző:

Hawartheh Sára Léna
fehér. fekete. jó. rossz. fény. sötétség. ? felismerni, hogy a sötétség nem gonosz. és a fény nem feltétlen jó. a sötétség csak kifordított fény. a fény csak sötétben látszik igazán. s nem vak(ít) a fény ugyanúgy, mint a sötétség? sötét fényem. fénylő árnyékom. hát nem pusztítotok és építetek egyszerre? együtt.

Szólj hozzánk!