A Rothadó Hold fiai – ajánló Alan Dave Darel regényéről

A Rothadó Hold fiai – ajánló Alan Dave Darel regényéről

Alan Dave Darel misztikus és fantasy elemekkel operáló könyve tavaly jelent meg a Kalliopé Kiadó gondozásában. Egy kedves szerkesztőtársam az író külföldi könyvbemutatóján találkozott a magyar szerzővel, ahol rögvest be is szerezte a könyvet. Így juthatott el hozzám is a kvazárok története. Ez a szerző első regénye, fogadjátok szeretettel a Rothadó Hold Fiait.

A történet az egykori maja birodalom fénykorában indul, amikor a vöröses fényben égő, „rothadó hold” éjszakáján három fiúgyermek született. Fekete Hold az első, a törzsfő másodszülött, nyomorék fia, akinek érkezését az istenek megjósolták  és megajándékozták azzal, hogy értse a nyelvüket. Haragvó Villám, akinek családját egy villám elpusztította és Vörös Szem, aki vérben forgó szemekkel született. Ők történetünk főhősei, de ez csupán az első felvonás, a regény évszázadokon, évezredeken ível keresztül, mire kifut egy megrázó fináléba.

Ez hogyan lehetséges?

A népet egy járvány tizedeli, így Fekete Hold újabb és újabb áldozatot mutat be az isteneknek, míg végül játékokat rendez, amelynek győzteseit, a legerősebb indián harcosokat, felajánlja  az isteneknek. Végül a két legeredményesebb csapat nyeri el ezt a kitüntetést, köztük Haragvó Villám és Vörös Szem is a legjobbak közé kerül. Ám hiába veszi vérüket a sámán, ez nem a halálba vezeti őket, hanem egy olyan körforgásba, amelyben élet és halál folyamatosan váltja egymást. Halhatatlanokká lesznek. Egyetlen egy kitétel van csupán, hogy minden életükben meg kell ölniük egy embert, akinek a lelke tovább élteti őket. Minden újjászületésükkor csecsemőként jönnek a világra, a testük úgy fejlődik, mint az átlag embereké, de a tudatuk és az emlékeik megmaradnak. Fekete Hold és az istenek szolgálata a céljuk, gyilkolásra teremtettek. Ők a kvazárok, a lélekvadászok.

Újabbnál újabb korok és kalandok kerülnek elénk, a tucatnyi lélekvadász egyre megtörtebb és kegyetlenebb lénnyé változik, élet és halál már nem jelent számukra semmit. Dolgoznak inkvizítorként, vadásznak boszorkányokra, portyáznak a vadnyugaton, öldökölnek a világháborúk idején. Háromkötetnyi esemény sűrűsödik a regénybe új perspektívába állítva a világtörténelem nagyobb eseményeit. Ötletes és fordulatos helyszínek és események váltják egymást, csupán azt sajnáltam, hogy pár helyen még időztem volna egy kicsit.

Úgy éreztem, ahogy fogynak a oldalszámok, a regény azzal arányosan válik egyre jobb olvasmánnyá. A történet első része néhol esetlen, a szereplők elnagyoltak, az események ugyan pörögnek, de a kor szelleme, a hangulatfestés és a leíró részek számomra nem adták vissza azt a nagy élményt, amelyet a maja kultúra és az áldozati rítusok kiválthatnak az emberből. Sok-sok szereplő ugrált a szemem előtt, sok indián név, és számomra mindegyik ugyanolyannak tűnt. Valahol a hatvanadik oldalnál éreztem azt, hogy beindult valami igazi, elkapott a lendület és valahol a 100 és 150 oldal között kezdett kibontakozni előttem Haragvó Villám és Vörös Szem karaktere, kezdtek megfoghatóvá válni. Nem volt mindig könnyű kedvelni a szereplőket, sőt, olykor kegyetlen és esztelen viselkedésük felháborított. Nyilván, ennek is megvolt a maga célja. Akinek évszázadokon keresztül nincs más dolga, csak hogy gyilkoljon és erre még fel is hatalmazzák egy vagy több isten nevében, a felelősség lekerül a válláról és fékezhetetlenné válik. Egyedül Haragvó Villámban szólal meg a bűntudat és ő van a tudatában annak, hogy amit tesznek, az nem helyes.  Innentől kezdve viszont beindul a történet, lett tartalma és mélysége, bár előfordult benne továbbra is pár irreális emberi reakció (pl.: egy megerőszakolt nő, akinek megölték a vőlegényét, nem fog rögtön egy másik férfi karjaiba omlani…), vagy olyan jelenet, ami kis kifejtéssel jobban bevont volna a szereplők közé, a végére egészen kiforrta magát a mű és együtt izgultam és menekültem Haragvó Villámmal. Talán, ha nem egy könyvbe, hanem egy trilógiába, alaposabban kidolgozva jelenik meg történet, könnyebben bele tudtam volna magam engedni az események sodrásába. Ennek ellenére egy igazán eredeti és egyedi világ tárult elém, élmény volt olvasni.

A regényt olyan olvasóknak ajánlom, akiket érdekelnek a misztikus, fantasy, illetve a kalandregények, érdeklődnek a maja kultúra és a világtörténelem eseményei iránt és nem zavarja őket, ha azokat alternatív módon tálalják. A női olvasók kegyeit is megdobogtathatja, főleg az utolsó kötet, amely Haragvó Villám szerelméről és kiteljesedéséről szól. Összességében egy eseménydús, fordulatokban gazdag és egyedi világgal felruházott kötetet tarthattam a kezemben, amely pár apróbb csiszolgatással szerintem igazán ütős történet lehetne. Egy elsőkönyves szerzőtől elismerendő teljesítmény.

Ha felkeltette az érdeklődéseteket, itt járhattok utána a kötetnek:

facebook

moly

a kiemelt kép forrása az író facebook oldala