A tehetségről és a kevés lehetőségről

A tehetségről és a kevés lehetőségről

Amikor nagy álmok valóra váltásáról van szó, valljuk be, mi, átlagemberek sokkal inkább azoknak drukkolunk, akik valamiért mélyről jöttek. Szegénységből, olyan közegből, ahol kevés lehetőség nyílt a kiemelkedésre stb. Ez valószínűleg azért van így, mert kicsit minden „egyszerű emberben” él a remény, hogy egy nap majd az ő élete is megváltozik. Továbbá szeretünk hinni még mindig abban, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét. A pozitív történetek pedig megerősítenek.

Azért tettem idézőjelbe az „egyszerű ember” szót, mert egyre kevésbé hiszem, hogy ilyen egyáltalán létezik. Mindenki a maga módján kicsit bonyolult ugyanis és mindenkiben van valami rejtett tehetség. Lehet, hogy soha életében nem jön rá, mi is az. Lehet, hogy az egész életét egy saját maga által kreált börtönben tölti és önmaga miatt nem képes a kitörésre.

Kép: www.pinterest.com

Ahhoz viszont, hogy szélesebb körben megismerjenek, szerencse is kell.

Félelmetes, hogy hozzánk közel élő embereknek milyen rejtett képességeik lehetnek. A közértben a néniről kiderül, hogy csodás tortákat készít szabadidejében, műalkotásoknak is beillenének.

A rég nem látott barátnő otthon lekvárt főz, mindenféle különleges ízekben és lassan már vevőköre is kialakul.

A szomszédunkról pedig kiderül, hogy egy igazi szobrász-és festőművész. Festményei színesek. Tele vannak élettel. Mindig mesélnek valamiről. Hol távoli tájakról, hol régen elfeledett, majd újra megtalált érzésekről, az ember és a természet kapcsolatáról, misztikus, távoli világokról, melyek talán bennünk is élnek és látva ezeket a képeket, pár pillanatra újra megtaláljuk őket.

Szomszédunk minden kétséget kizáróan tehetséges. Viszont nem állt még mellé a szerencse. De ami késik, nem múlik. Hol szakmai féltékenység árnyékolta be a feljebb jutás lehetőségét, hol a lehetetlen elvárások. Talán a jóindulatával is sokszor visszaéltek.

A tehetség a közelünkben él. Szerényen, csendesen. Sokszor észre sem vesszük.

Pedig a szép még mindig az, amit igazán nem tudunk megmagyarázni. Ezért jó a nyitott szem és szív. A szépséget, a tehetséget a szívvel lehet érzékelni.

Kiemelt kép: http://www.pinterest.com