Ahol az egyház az úr – Ajánló Andrew Lucas McIlroy Árnyból az angyal című könyvéről

Ahol az egyház az úr – Ajánló Andrew Lucas McIlroy Árnyból az angyal című könyvéről

Vérbeli, szinte high fantasy regény egy alternatív világról, ahol az egyház az úr.

Andrew Lucas McIlroy debütáló regénye kiváló a maga műfajában, és bár a történet néhol nehézkes, az olvasó ritkán enged fel olvasás közben, végig ott dobog az emberben némi fájdalom, mégis, a regényt nehéz letenni, nehéz félrerakni, mert a kíváncsiság előrevisz, nem is akárhogy!

Az Árnyból az angyal egy különös alternatív világot tár elénk, ahol Amerikát sosem fedezték fel, az első és egyetlen keresztes háború során Európát tartományokra osztották, és mindent a Vatikán irányít, a pápa hatalma pedig sosem szűnő. A főszerepben Cailie, a kisfiú, aki különleges hatalommal bír, és akit a pápa mindenáron ki akar iktatni, mert tudja, Cailie felnőve a vesztét okozhatja. A kisfiúnak több oltalmazója akad, és megkezdődik a hajsza, hogy megmenthessék a jövő oltalmazóját.

Az író mondhatni görbe tükröt állított elénk, számtalan kérdést felvetett. Mennyire kell buzgón követnünk az egyházat, vagy bármi mást? Hol van az a pont, amikor fel kell tennünk a kérdéseket, amikor a dolgok mögé kell néznünk, hogy megláthassuk a teljes képet. Sőt, akarjuk-e látni egyáltalán, vagy jobb a megszokott, ám nem feltétlenül tökéletes élet? Ami pedig még bántóbb, a tudat, hogy akár így is alakulhatott volna a mi világunk…

Bár a regény hangulata némileg nehézkes, végig ott csillog a mélyben a remény, a tudat, hogy Cailie egyszer még szebbé varázsolhatja ezt a sanyargató világot. Emellett viszont számos olyan eset van, ahol az olvasónak mintha a fogát húznák, különösen érzékeny téma például a nők helyzete, amikor egyenjogúságról szó sincs, és szinte állatként kezelik a jobb sorsot érdemelt női nemet.

http://konyvmolykepzo.hu/

http://konyvmolykepzo.hu/

A világ remekül kidolgozott, az író láthatóan sok munkát fektetett a megalkotásába. Több különleges lény is tiszteletét tette, mint az elfek, az orkok, vagy a szeráfok. Az egyházi szál, a folyton megújuló hatalom, az apró részletek a világban mind brilliánsan lettek kidolgozva

A szereplők terén a kidolgozottság sajnos hagy némi rossz szájízt maga után. Papírmasé karakterek, túlontúl sablonosak, egyedül a transzneműség jeleit láttató harcosnőben van igazán ráció, a többiek inkább csak elszalasztott lehetőség képét láttatják, akikben lett volna potenciál, de sajnos nem úgy alakult. Továbbá sajnálom a megkezdett romantikus szálak félbehagyását is, túlontúl eltörpült ez a részlet, holott jó lett volna némi fény, amely beragyogja az amúgy – a témájából fakadóan – negatív hangvételű művet.

Pozitív fejlemény, hogy a történet végén szinte minden kérdésre megérkezett a válasz, sőt, a közepe táján leülepedett cselekmény a regény végére indult be igazán, ott mutatta meg leginkább Andrew Lucas McIlroy, hogy milyen remek világot alkotott meg.

Bár az Árnyból az angyal nem tökéletes, de szerintem mindenképpen érdemes belevágni a regény elolvasásába, és bízzunk benne, hogy nem ez volt az író utolsó műve.

Írta: Mravik Tamás

Szerző:

Ezt a cikket egy kedves vendégszerkesztőnk írta. Ha van egy jó írásod, vagy szeretnél hozzánk írni, egy vagy akár több cikket, jelentkezz nálunk emailben a lendulet.magazin@gmail.com-on.