Ajánló: A mentalista

Ajánló: A mentalista

Sorozatok. A könyvek után szorosan az egyik legjobb jelenség a világon. Épp ezért kutatom a legjobbakat, és ennek köszönhetően nagyon sok izgalmas történetben volt részem. Az egyik ilyen A mentalista c. sorozat. Korábban sokszor elcsíptem egy-egy részt a tévében. Nem tetszett. Most azonban kénytelen voltan elkezdeni, mert a barátom volt a soros a következő sorozat kiválasztásában. Azóta is hálás vagyok neki. Most, az utolsó rész után pár órával azt kell mondanom, hogy hiányérzetem van. Akár egy tökéletes könyv utolsó oldalánál. Véget ért, de a tökéletességének hangot kell adnom.

Hadd mutassam be Patrick Jane-t: szerető apa és férj. Mentalista, aki gondolatokban olvas, szellemekkel bratyizik és jövendőt mond. Egy nagy fenét! Patrick egy egyszerű csaló, aki tökéletes emberismerő képességgel lett megáldva. Könnyedén képes arra, hogy első látásra megállapítsa egy ember foglalkozását, lelki állapotát, vagy épp a szándékait. Reakciókból olvas, így könnyedén el tudja hitetni másokkal, hogy nem rég eltemetett nagynéni kapcsolatba szeretne lépni a gyászoló rokonokkal. Patrick tehát ezen képességét kihasználva tv show-kba jár, műsorokban szerepel és kihasználja az emberi gyengeséget és egyértelműséget, amit ő pompásan tud értelmezni és irányítani. Szép házban élnek feleségével és gyönyörű kislányával. Boldogok, amennyire csak lehetséges. Egészen addig, míg egy Red John nevű sorozatgyilkos úgy nem dönt, hogy gyilkolászni kezdi a nőket. Patrick egy műsorban pedig lejáratja őt. Megnevezi, és analizálja a gyilkolási szokásait. Parodizálja, kigúnyolja. Ennek eredményeképp Red John felbőszül és elveszi Patrick-től azt, amit a legjobban szeret a világon: a családját. Felesége és a lánya halott. Az életének tulajdonképp semmi értelme nincs. Napjait a gyász és a bűntudat tölti ki, hiszen Red John miatta, az ő hiúsága és önteltsége miatt ölt.

„A bűntudat sokkal kegyetlenebb, mint a halál. Hisz mindenki meghal, de csak néhány ember érez igazán bűntudatot a rossz döntése miatt” /Patrick Jane

Élete ebben a mederben folyik, kétségbeesetten próbál a nyomozókkal kommunikálni, hogy megtudjon valamit erről a hírhedt sorozatgyilkosról. Egy véletlen folytán pedig találkozik Teresa Lisbon nyomozóval, aki a CBI-nál tevékenykedik. Fantasztikus nyomozó egy igazán jól összeszedett csapat élén. Patrick, miközben Red Johnról faggatja a nyomozót segít megoldani nekik egy ügyet, amelynél nem tudtak dűlőre jutni. Ő azonban a korábban említett tehetségének köszönhetően gyorsan felgöngyölíti a gyilkosságot. A vezetőség pedig felajánl neki egy tanácsadói munkát a CBI-nál. Patrick agyában végigpörög a kép, miszerint a tanácsadói munkának köszönhetően segíthet elkapni Red John-t és bosszút állhat a családjáért. Semmi más nem hajtja.

A csapat tagjai nehezen bár, de befogadják Jane-t. Együtt nyomoznak az érdekesebbnél, érdekesebb ügyeknél. Aztán részről részre rájövünk, hogy a CBI Patrick nélkül valószínűleg meg lenne lőve, mivel az ő koponyája sokszor olyan dolgokat is összerak, ami másnak nem jutna eszébe. Nem tények és bizonyítékok szerint dolgozik, hanem megérzés alapján. Az emberi ösztönök és reakciók alapján. Már azzal le tud leplezni egy gyilkost, ha bűntudatot, aggodalmat vagy épp megkönnyebbülést keres a gyanúsítottak szemében, mozdulataiban.

www.tumblr.com

A munka remekül halad, a nyomozó csapat rengeteg ügyet old meg Jane segítségével, ám nem olyan törvényesen, mint ahogy annak mennie kéne. Lisbon, a csapat feje idejét legtöbbször azzal tölti, hogy Jane miatt bosszankodik, ugyanis az ügyek legtöbbször olyan átverésekkel vannak megoldva, melyek Jane agyából pattanak ki. Mi sem egyszerűbb, mint egy helyre invitálni az összes gyanúsítottat, majd elhinteni köztük, hogy már megtalálták a gyilkost, csak pár kérdést szeretnének feltenni. amíg pedig ezek a szavak kimondásra kerülnek, Jane megkeresi az első olyan ott lévőt,  akinek a szemében, vagy lélegzetvételében megkönnyebbülést érez. Hopp, meg is van az elkövető. Így dolgozik Jane. Átveréssel, illúziókkal, emberismerettel. Ezen képességei pedig botrányosan sok ügyet megoldanak a csapat segítségével. Így nemsokára Jane nélkülözhetetlen taggá válik a nyomozóbrigádban. Így telnek az évek, majd Red John újra ölni kezd. Jane pedig már fel van ruházva olyan engedélyekkel és lehetőségekkel, melynek segítségével közelebb tud kerülni ellenségéhez. Újabb nyomok kerülnek elő, újabb embereket ismer meg, akik tudhatnak valamit. Egyre közelebb jár az igazsághoz. A hajsza pedig hamarosan bevégeztetik. A teáscsészén és a kanapéján kívül pedig Lisbon az, aki eközben igazán közel kerül hozzá. Nem csak munkatársak lesznek, igazi barátok. Ezért van talán az, hogy a nyomozónő hajlandó elviselni Jane olykor törvénytelen, de minden esetben jóra vezető húzásait.

A sorozat tökéletes és brilliáns egyben. Az alkotók igazán kitettek magukért. Érdekes ügyekkel, vicces és egyben agymunkás szituációkkal megspékelve. Mikor a tévében elkaptam egy-egy részt a sorozatból, utáltam ezt a szőke fickót. Bárgyú mosolyt és irritáló hajkoronát láttam benne. Aztán mikor az első résztől néztem, rájöttem, hogy hatalmasat tévedtem, mert egyszerűen imádom Patrick Jane-t. Az egyik, talán legjobban megalkotott karakter a sorozatok világában. Tökéletesen egyedi. Minden részben találunk valami utalást a fő szálhoz, amely végül összeáll egy olyan méretű dologgá, amire még Jane sem számít. Az aprólékosan és alaposan felépített történetben minden karakter tökéletesen el van találva. Lisbon az anyáskodó, állandóan bosszankodó fönök. Van Pelt, a dögös és természetesen eszes vörös. Riggsby a kissé bárgyú de nagyon jó nyomozó. Végül pedig a második kedvenc szereplőm, Cho ügynök, aki mindenkit képes megfingatni egyetlen pillantással. 

www.port.hu

Tehát összességében mindenkinek ajánlom a sorozatot. imádnivaló, izgalmas tökéletes poénok és meghamisíthatatlan stílust. A krimi kedvelőknek kötelező darab, már csak azért is mert Red John nem egy sima, mezei sorozatgyilkos. Igazán meglepő lesz a csattanó!

Kiemelt kép: www.pinterest.com

Szerző:

Az a fajta lány vagyok, aki akkor létezik, ha írhat. Mindig is arról álmodtam, hogy egyszer majd mások is olvassák a gondolataimat. Ennek viszont mindig is a visszautasítási-kórság állt az útjában. Azonban rájöttem: igenis lehetnek olyan gondolataim, amik másokat is érdekelnek. Életvidám és csökönyös ember vagyok, épp ezért mindenről van véleményem, amit szeretnék is megosztani a világgal. Az írás számomra egy olyan dolog, amivel kifejezhetem az érzéseimet úgy, hogy ne kelljen szólnom egy szót sem. Ez pedig egy magamfajta szürke kisegérnek hatalmas áldás. A romantika és rózsaszín dolgok terén annyira nem vagyok otthon, de igyekszem magamba szívni az életet és kipróbálni magam több téren, mivel a macskámon és a kávén kívül az írást szeretem a legjobban. Na jó… a macskámat jobban.