Ajánló Ferger Annamária Néma utazás című kötetéhez

Ajánló Ferger Annamária Néma utazás című kötetéhez

Nem igazán írtam még nektek verseskötetről, ritkán olvasok költeményeket, de ami késik, nem múlik. Ma Ferger Annamária különleges hangulatú Néma utazás című kötetéről hoztam nektek egy ajánlót, amely az Underground kiadó gondozásában jelent meg tavaly. Hamarosan pedig egy interjút is olvashattok majd vele.

Fülszöveg:

Vegyél egy nagy levegőt és bátran merülj alá! 
A versek egyszerű sorokból állnak, amelyek kinyílnak neked, ha olvasni kezded őket. Megelevenednek és a szemedbe mondják az igazságot. 
Érezd át a verseket úgy, hogy közben megpihensz. Szakadj ki egy pillanatra a világból és hagyd, hogy a bátran alkalmazott költői képek megérintsenek, körbeöleljenek és elgondolkodtassanak téged.

A borító egyből megragadja a szemet, titokzatos, belső utazásra indít, és ahogy a fülszöveg is ígéri, nem egy könnyed lubickolás vár ránk, hanem egészen a tenger mélyére merülünk a könyvet lapozgatva. Talán nem is lehet másképp szemléltetni ezt, mint pár sorával:

Együtt csiszolódtunk simává
Egy patak mélyén kaviccsá
Egymás kezét fogtuk,
Míg a szélbe kiáltottunk
Együtt mosolyogtunk a Napra,
S vonyítottunk a Holdra
Eljártuk a szellő táncát,
Míg eső mosta könnyünk árját.

/Vissza a múltba – részlet/

 Annamária a kötetét három részre osztotta, név szerint: Remény-versek, Lélek-versek és Napraforgó-versek. A költőnő köszönetnyilvánításában be is mutatja, minek köszönhető ez a felosztás, illetve mi a különbség a művei között. Van itt szakítás, magány, elválás, szerelem! Aki ezeket a témákat szereti és olvasna róluk, az megtalálta a neki való kötetet. A gyűjtemény főként melankolikus, szomorkás hangulatú költemények csokra, olyan veszteségekről, amelyet minden ember átél élete során, így mindenki rátalál önmagára a rímek között. Nagyon személyes, őszinte és szívnek szóló költemények rejtőznek ebben a csöpp könyvben, és ahogy a cím is utal rá, utazás vagy napközben, amikor pár nyugodt pillanatra vágyik az ember, tökéletes választás arra, hogy kiszakadjon a monoton hétköznapokból.

A nap sugara és az árnyék tánca
Nem más, mint hatalmi játszma,
S lehet, hogy a hangod nem remeg
Mégis: elárul téged a csillogó szemed.

/Napsugár és az árnyék – részlet/

Lessetek rá ti is itt:

Moly: https://moly.hu/konyvek/ferger-annamaria-nema-utazas