Ajánló Lisa Rogak Kísértetszív című könyvéről

Ajánló Lisa Rogak Kísértetszív című könyvéről

Nem nagy titok, hogy az egyik legjobb írónak Stephen Kinget tartom. Általában nem érdekel – már elnézést -, hogy ki írta a könyvet, de vele kapcsolatban mindig is fúrta az oldalamat a kíváncsiság: honnan van valakinek ekkora képzelőereje?! Lisa Rogak könyvét még egy akció keretében szereztem meg. Elég régóta tartogattam, de Izolde Johannsen ajánlására lekaptam a polcról.

A kötet szerkezetileg nagyon jól felépített. A szerző megpróbálta Stephen King életének főbb szakaszai szerint felosztani a művet, ennek megfelelően adott címeket a fejezeteknek is. Szerintem a Kísértetszív remekül teljesítette a feladatát, vagyis azt, ami műfajilag egy életrajztól elvárható. Kronologikus sorrendben halad végig a Mester életén, igyekezett bemutatni mind a szakmai, mind a magánéleti aspektusokat, mondjuk Kingnél ezt a kettőt nem is igen lehetne kettéválasztani. Az egyes sorsfordító események kapcsán megpróbálja több szempontból is körüljárni a dolgokat. Lisa Rogak az egyrészt publikus adathalmazt egészítette ki az író korábbi nyilatkozataival, valamint a családja, barátai, kollégái mondandójával. Amennyire én átlátom, ragaszkodott a tényekhez, nem kezdett találgatásokba a homályos részleteket illetően. Sőt, nagyvonalúan túllépett rajtuk. Persze ehhez tudni kell, hogy az író nem “hitelesítette” ezt az életrajzot, de engedélyt adott mindenkinek, hogy szóba álljanak a szerzőjével.

Jelenet az Az-ból

Nagyon jól sikerült megragadnia Stephen King karakterét. Egy igazi zseni kibontakozását követhetjük végig a lapokon. Nem kétséges, hogy ma, a saját területén ő az egyik legsikeresebb és legolvasottabb író. Pedig a körülmények nem sok jóval kecsegtették, mégis a szegénységből emelkedett egészen a világhírig. Közben pedig olyan életutat tudhat magáénak, ami leginkább egy hullámvasútra hasonlít. Egyszer lent, egyszer fent. Azt már írtam, hogy az esetek többségében nem igazán érdekel, ki írta az adott könyvet. Maga az írás, a mű a lényeg, az pedig vagy jó, vagy nem. Ám ebben az esetben nagy csodálója vagyok a könyv mögött álló szerzőnek is. Ennyiféle műfajban, ráadásul sikeresen, csak nagyon kevesen boldogulnak. Nagyon szimpatikus, hogy Stephen King nem felejtette el, honnan indult. Igaz nemrég egyik ismerősömnek alkalma volt a könyveit a szerzővel dedikáltatni. Annak tükrébe, ahogy mesélte, nem volt valami bizalomgerjesztő… Viszont a kattant rajongókról olvasva megértem a tartózkodását.

Néhány negatívumot tudok csak megfogalmazni Rogak könyvével kapcsolatban. A kötet elején már közölték, hogy nem jóváhagyott életrajz. Szerintem óriási baklövés élő személyről úgy életrajzot írni, hogy az illető meg sem szólal, legalább egy néhány oldalas interjú, vagy pár mondat erejéig. A másik, ami szerintem zavaró, az a hangnem. A két szerző nem áll baráti viszonyban, abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán találkoztak személyesen. Így az még hagyján, hogy az írónő a keresztnevükön említi a King házaspárt, de hogy még becézgeti is őket…Steve és Tabby?! Próbál bennfentesnek látszani, de nem igazán jön össze. Mondhatni csak a küszöbig jutott!

Összességében viszont pozitív élménnyel gazdagodtam a könyv által. Végre részletsebben megismerhettem a kedvenc íróm eddigi életútját. Egy egészen jól összeszedett, kronologikus sorrendben haladó életrajzot kaptunk, itt-ott néhány anekdotával kiegészítve. Ezeken kívül viszont semmi újat nem mutat, a személyeskedő hangnem pedig irritált. Ettől függetlenül rajongóknak tökéletes kiegészítés a King könyvek mellé.

 

Kiemelt kép: www.nerdist.com

Szerző:

"A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül meg túl sötét van az olvasáshoz." /Groucho Marx/