Ajánló Stephen King Az című regényéről

Ajánló Stephen King Az című regényéről

Sokáig tanakodtam, milyen könyvről írjak ajánlót. Ekkor villant be, hogy a kedvenc íróm, Stephen King egyik regényéről sem „meséltem” még itt az oldalon. Szóval következzen egy rövid szösszenet az Az-ról.

Stephen King

Úgy gondolom, a könyv szerzőjét senkinek nem kell bemutatnom. A 20. – 21. század talán legismertebb írója, aki a Carrie 1974-es megjelenésével robbant be a köztudatba. Kezdetben leginkább a horror műfajában alkotott, később azonban más területekre is átmerészkedett, legyen az krimi, thriller, vagy a fantasy. Rengeteg regényéből készítettek filmet, sorozatot, nem egy ezek közül valódi kasszasiker lett. Bővebb információt itt találtok az életével és a pályafutásával kapcsolatban.

Szerencsés vagyok, mert ahhoz képest, hogy egy kisvárosban nőttem fel, nagyon jó könyvtárunk volt, és van is mind a mai napig. Rengeteg Stephen King könyvet olvastam el nekik köszönhetően. Az Az-t sem először vettem a kezembe. Most a kijövő mozifilm miatt lett kedvem újraolvasni a történetet. Próbáltam megszerezni a két kötetes változatok valamelyikét, de 10-12 ezer forintért akarták rám sózni, így inkább megvártam az újranyomást. Bevallom őszintén, nekem az új kiadás nem jött be annyira. Értem én, hogy költségkímélőbb, de egyáltalán nem praktikus. Nagyon kényelmetlen volt olvasni a mérete miatt. Több, mint egy kiló! De az oldalszámából – majdnem 1200 lapocska – is látszik, hogy az író egyik monumentális művével van dolgunk. A regény szerkezetileg is mesterien felépített: a nagyobb, címmel ellátott részekben ugyancsak ezzel rendelkező fejezetek, és még ezek is kisebb szemelvényekre oszlanak. Nagyon tetszettek az egyes részek elé összeválogatott idézetek, híven tükrözték a regény hangulatát. Nagy meglepetést nem árulok el azzal, hogy az Az a horror műfajába sorolandó. Erről a könyv folyamán sokszor meggyőződhetünk. A történet helyszíne, mint Kingnél rengeteg esetben, egy amerikai kisváros, Derry. Ennek kapcsán megtapasztalhatjuk az íróra jellemző hosszas leírásokat. Senki nem tudja annyira átadni ezt az atmoszférát, mint a Mester. De bevallom, úgy éreztem, néhol most sikerült túlzásba esnie.

Az (1990)

Sokatoknak maga a történet is ismerős lehet, korábban is készült már belőle adaptáció. Derry városában emberek tűnnek el, és ha előkerülnek is, általában holtan. Egy csapat gyerek jön rá, hogy ez időszakonként ismétlődik, és nem állhat ember a hátterében. Valami gonosz „dolog” tartja rettegésben a várost. Lesz alkalmunk találkozni Az, vagyis a Krajcáros több alakjával, legtöbbször bohócként. Itt meg is jegyzem, hogy nem szeretnék Stephen King fejébe látni. Hihetetlen micsoda rémségeket bír elővarázsolni. Persze ennyire nem lesz egyszerű a dolog, mivel két idősíkon követhetjük nyomon a szereplőket. Egyszer gyerekként, később pedig felnőttként. Párhuzamosan ismerjük meg a múltbéli eseményeket a jelenbeliekkel. Szereplőink ugyanis elhagyták a várost, nem emlékeznek rá, hogyan fékezték meg Az-t korábban.

Az író ismét csodát művelt a karakterekkel. Hihetetlen, mennyire eltérő személyiségként alkotta meg a Vesztesek Klubjának tagjait. Hét karakter, hét különböző élettörténet. Annyi a közös bennük, hogy egyikük sem tartozik a népszerű gyerekek közé ilyen-olyan okokból. Bőrszín, származás, kinézet, dadogás és így tovább. Nem véletlenül hívják így a Klubot. Fokozatosan alakult ki a társaság, felnőttkorukra azonban szétszéledtek. Viszont ígéretet tettek, vissza fognak térni, ha Derry-ben valami ismét történik. Különös az a kettősség, amit az író felvázol a szereplőkkel kapcsolatban. Felnőttként ugyanis majdnem mindegyikük sikeres, persze az életük ennek ellenére nem tökéletes. Mindenkit hosszas lenne felsorolnom, ezért maradok a két kedvenc karakteremnél, Bill-nél és Beverly-nél. Bill fiatalon és felnőttként egyaránt határozott személyiség, és mindig körüllengi egyfajta veleszületett bölcsesség. Beverly pedig a csapat egyetlen lány, később női tagja. Sokszor nagyobb bátorság szorul bele, mint a hat fiúba/férfiba egyszerre. Ennek ellenére elég sok baklövést követ el az életben. A lelke mélyén nagyon is sebezhető. Később azonban nagy hatást gyakorol az események alakulására. Tudom, ez róluk is egy nagyon vázlatos ismertető, de talán meggyőzhetlek titeket, hogy tényleg érdemes elolvasni a regényt!

Végezetül, hogy őszinte legyek, rám annyira nem volt borzongató hatással a könyv. De ezt bőven ellensúlyozza Stephen King fantáziája, illetve emberismerete. Egyszerűen odáig vagyok azért, amit a papíron művel. Ajánlani tudom mindenkinek, aki kedveli a monumentális alkotásokat, szeret elveszni a részletekben, na és persze a Bohóctól sem riad vissza!

Itt pedig megnézhetitek a 2017-es adaptáció előzetesét: 

Kiemelt kép: www.libri.hu

Szerző:

"A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül meg túl sötét van az olvasáshoz." /Groucho Marx/