“Akkor is írnék, ha a verseimet az asztalfiókban látnám újra.” – interjú Heic Beátával

“Akkor is írnék, ha a verseimet az asztalfiókban látnám újra.” – interjú Heic Beátával

Ma egy olyan személlyel készült interjú, akinek sorait már többször is olvashattátok a Lendület Magazin oldalán, ő nem más, mint az egyik vendégszerkesztőnk: Heic Beáta. Gyönyörű verseinek írását 20 éve kezdte el, és azóta is rendületlenül ontja a szavakat érzéseiről, életéről. Eddig “csak” az irományait olvashattuk, most megismerhetitek közelebbről is… hogy ki lakozik a sorok mögött! 

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

Nagypapám elvesztése, halála váltotta ki belőlem az írást.

 Mesélj a művészetedről! Mit jelent számodra?

19 éve foglalkozom versírással. Kezdetben gyász verseket, szerelemről és szeretetről szóló verseket írtam. Természetesen a gyász versek továbbra is megmaradtak, hisz ez a téma adta meg az alapot a vers írói tevékenységemnek… ehhez társultak a gondolkodásom és a pozitív élet szemléletemet leíró versek. Számomra a versírás egy természetes tevékenység. Része az életemnek és a mindennapjaimnak.

Mi az, amit adni tudsz az embereknek, azáltal amit csinálsz?

Verseim mindig őszinteséget, valós érzelmeket, valós élethelyzetből levont következtetéseken alapulnak. Mindig arra törekszem,hogy amit írok, az megfogja az olvasót… hogy azt mondja, ezt én is éreztem, átéltem vagy épp én is voltam hasonló élethelyzetben. Különösen fontosnak tartom, hogy igazit és valódit adjak át az olvasóknak, hiszen olyan világban élünk, ahol azt tapasztalom,hogy emberek nem igazán  szeretnek olvasni. Bízom benne, hogy az olvasóknak egy picit át tudok adni abból a pozitív életszemléletből, erőből, kitartásból, akaratból és szeretetből, amivel én igyekszem élni a mindennapjaimat.

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

Több kedvenc költőm is van, de olyan művész, akire a példaképemként tekintenék, olyan nincs. Kedvenc idézetem:

“Életed célja az, amit annak hiszel. Küldetésedet te szabod ki saját magadnak. Életed pedig az lesz, amivé teszed, és soha, senkinek nem lesz joga ítélkezni feletted.”
/Neale Donald Walsch/

Egyébként az életről szóló idézeteket, bölcsességeket szeretem.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

Amióta írok, megjelent két könyvem (1. Szívem hangjai – verseskönyv, HunCro Sajtó és Nyomdaipari Kft. 2. Érzelmek – verseskönyv, Magyar Egyesületek Szövetsége 2013), volt több irodalmi estem és több újság- és rádióinterjúm. Mégsem ezekre vagyok igazán büszke, hanem arra a tényre, hogy írhatok. Mindig is úgy gondoltam, hogy a Nagypapámtól kaptam ajándékba az írás lehetőségét, hogy itt hagyott nekem valamit, amit nem vehet el tőlem senki, az írás szabadságát és lehetőségét.

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Nincs szükségem motivációra, mert minden versben ott vagyok én is, az életem, az érzéseim, a pozitív gondolkodásom vagy épp egy –egy nehéz időszakom nyoma. A küzdelmem Magamért  és Magammal. Nem írtam és nem írok tudatos elhatározásból, mert a lelkem legmélyéről írok őszintén, (úgy gondolom) csak így adhatok maradandót és igazit,hogy az  olvasó a valóságot és a valódiságot érezze meg a soraimban.

Heic Beáta

Mi az, ami boldoggá tesz?

Az a tény és tudat tesz boldoggá, hogy írhatok.Az írás iránti szeretetem és elkötelezettségem az életem része. Nem függ a publikációm számától. Akkor is írnék, ha a verseimet az asztalfiókban látnám újra.

Mik a további céljaid ezen a téren?

Örülnék, ha az emberek megismernék a verseimet. Ha a verseim által nem csak engem ismernének meg, hanem magukban is megtalálnák az erőt és az örömöt az életükben. Anyagi vonatkozásban nem gondolok az írásra. Úgy gondolom, hogy az anyagiasság tönkreteszi a költészet tisztaságát. Én még azok közé tartozom, aki nem keresi mindenben a célt, az érdeket, a pénzt.

Verseidet milyen online felületen találhatják meg az olvasók?

Jelenleg a Lendület Magazinban és a Napsziget Online Művészeti, Kulturális Magazin oldalán olvashatók a verseim.

Régebbi verseim a Tollforgató Irodalmi lap oldalán olvashatók.

 

Nagy örömmel és hálával tölt el, hogy a Lendület Magazin rendszeresen publikálja a verseimet. Köszönöm az interjú lehetőséget Zoénak és a Lendület szerkesztőségének!

Kiemelt kép: http://www.pexels.com

Szerző:

"Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető.Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap!Hiszek a csodákban." /Audrey Hepburn/