Amikor megtanulod becsülni az életet – Filmajánló: Most jó

Amikor megtanulod becsülni az életet – Filmajánló: Most jó

Vajon ha tudnánk, mennyi van hátra az életünkből, mi lenne az, amit mindenképpen bele szeretnénk még zsúfolni abba a kicsi időbe, ami ketyeg kegyetlenül visszafelé?Tartsatok bár érzelgősnek, sok tanulságot lehet levonni egy betegséggel kapcsolatos filmből.

Az első mindenképpen: ha tudod, nagyjából hol van a vége, tisztán kezded látni, mik azok a tettek, amelyek nélkül nem akarod bevégezni. Persze a meggazdagodás nem tartozott a végső kívánságok közé. Az anyagi javak a legkevésbé sem tudnak eszedbe férkőzni az utolsó napjaid, hónapjaid előtt. Mégis ezért hajtanak a legtöbben életükben. Emiatt érnek haza későn, e mögé bújnak, ha fáradtak és ezt bánják meg leginkább, mikor rájönnek, az idő nem könyörületes jószág. Mert hajtani kell. Tessa azt szerette volna, hogy valaki legyen mellette. Valaki védje meg. Valaki ölelje át, ha fél.A vége mégis ugyanaz lesz, de az nem mindegy, hogyan.

Kép: https://www.mafab.hu/

A második:  ha tudod, nagyjából hol a vége, olyasmikre is vágyni kezdesz, amik  egy „ átlagembernek” nem jutnak eszébe és lehet, hogy sosem tennéd meg ellenkező esetben. Ilyen lehet: elkövetni valami törvénysértőt, bolti lopást például, vagy elemelni egy bankkártyát a gyanútlan ATM-nél ácsorgó férfitól. A hangsúly nem a tetten van, hanem az az érzés, hogy az ember tilosban jár. Valami rosszat tesz. Olyat, ami a társadalom szemében büntetendő. Kicsit megtapasztalni az ízét. Az utca embere, aki talán normálisnak nevezhetően gondolkodik, maximum gondol ezekre, de nem teszi meg. Fékezi a rendszer, fékezi a törvény, a saját lelkiismerete. Egy beteg embernek pedig nincsenek határok.

A harmadik: a szerelem elől lehet menekülni, de végül úgyis erősebb nálad, ha igazi. Új látásmódot ad a betegnek, reményt, fényt és rövid boldogságot a boldogtalanságban. Akkor is, ha beteg vagy és akkor is, ha a másik tudja, el fog veszíteni. Az összetartozás érzéséhez mindenkinek joga van. Mindketten szinte gyerekek még. Fiatalon elveszíti a fiú a lányt. Mégis túllendül a félelmén és vállalja a kapcsolatot. Vállalja, hogy sérül a végén.

Továbbra is szeretem a hasonló „kaliberű” filmeket. De továbbra is csak magán az emberen múlik, mit sűrít bele ebbe a kis létezésbe. Jobb nem tudni, mikor lesz vége. Szerintem. Nézzünk több angol filmet!

Kiemelt kép: http://collider.com/