Amit Oprah Winfrey már biztosan tud – könyvajánló

Amit Oprah Winfrey már biztosan tud – könyvajánló

Ismét egy karácsonyi ajándék, egy újabb élmény, több tapasztalat, pozitívabb világszemlélet. Oprah Winfrey könyve 2014. december 24. óta pihent a polcomon, és várta, hogy illatos oldalait lapozgassam.

Az Amit már biztosan tudok  kis történetek összessége. Az írónő tizennégy éven keresztül megjelent írásaiból gyűjtött össze „egy könyvre valót” és köttette be. Mindegyik cikk egy-egy darab Oprah múltjából, életéből. Az irományok érzéseiről, tapasztalatairól, látásmódjáról szólnak. Már az első pár oldal után megfogott az élethez való pozitív hozzáállásával, hitével és erejével.

Oprah Winfrey 1954. január 29-én született Kosciuskoban, Missisippiben. Oprah a 20-21. századi legbefolyásosabb és leggazdagabb amerikaiak egyike. Igazi hírnévre tett szert, mikor elindította önálló beszélgetős műsorát, a The Oprah Winfrey Show-t. Előtte rádiósként is dolgozott, leginkább híreket olvasott be a hallgatóknak. Követői már akkor rajongtak a hangjáért, személyiségéért.
Oprah televíziós műsorvezető, írónő, színésznő, üzletasszony és producer is.

“Soha ne másoktól várjuk a boldogságot. Azzal arányosan jut ki nekünk, amennyit másoknak is juttatunk előre.
Ha valamit hiányolnak az életükből, és úgy érzik, nem bánnak önökkel érdemük szerint, jusson eszükbe, hogy nincs semmiféle boldogság felé vezető téglaút, mint az Óz, a csodák csodájában. Magunk vagyunk életünk urai, és nem fordítva.” – írja a könyvben.

Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy ez a nő elképesztően tehetséges, sokoldalú személyiség és hatalmas szíve van. Nagy hatással van az emberekre, és azt hiszem, érdemes tőle tanulni.

Íme a fülszöveg:

„A filmkritikus Gene Siskel megkérdezte Oprah Winfre-yt; »Mi az, amit biztosan tud?« Ez a kérdés arra késztette Oprah-t, hogy számot vessen életével és az O, The Oprah Magazine-ban elindította »Amit biztosan tudok« című rovatát. Az elkövetkező tizennégy évben hónapról hónapra megjelentetett egy-egy írást a fenti címen. Ezekben az években vonult vissza, és hagyott fel a The Oprah Show-val (ami a maga nemében a legnagyobbra tartott műsor a televíziózás történetében). Ekkor alapította meg saját televíziós hálózatát, lett Amerika egyetlen fekete milliárdosa, kapott tiszteletbeli doktori fokozatot a Harvardon és Elnöki Szabadság Érdemrendet.
Jöttek-mentek életében a barátok és kollégák, ekkor vesztett el házi kedvenceket és nevelt helyettük újabbakat, és ekkor ünnepelte meg ötvenedik, majd hatvanadik születésnapját. Mind ez idő alatt végig lelkesítő, bölcs tanácsokkal szolgált az élet dolgairól ebben a rovatban.
E bölcsességeket és gyöngyszemeket átdolgozott formában, egy kötetben először veheti kézbe az olvasó. Az Amit biztosan tudok egy gyönyörű könyv, tele szívet tápláló felismerésekkel. A témakörökbe foglalt esszék – öröm, rugalmasság, kapcsolatok, hála, lehetőség, áhítat, tiszta fejjel, hatalom – ritka bepillantást nyújtanak a világ egyik legkülönlegesebb asszonyának világába. Őszinte, megrendítő, lelkesítő, felemelő, erőt sugárzó szavaiban az a fajta bölcsesség és igazság csillan meg, amire olyannyira szomjazik minden olvasó.

A szerzőről
Médiabefolyását felhasználva Oprah páratlan kapcsolatot alakított ki a legkülönbözőbb emberekkel szerte a világon. A felsőfokban emlegetett, díjnyertes The Oprah Winfrey Show háziasszonyaként és producereként huszonöt éven keresztül szórakoztatta és gondolkoztatta el nézők millióit. Világhírű médiajelenség és filantróp, napjaink egyik legnagyobb tiszteletben tartott és legkörülrajongottabb közéleti személyisége.”

Az Amit már biztosan tudok egy könnyed olvasmány, amit szinte bárhol, bármikor érdemes előkapni. A buszon, ebédszünetben, vagy kucorodós őszi, esős estéken.
Nekem nagyon tetszik, és úgy érzem, hogy jó hatással van rám. Megnyugtat, ráadásul olyan dolgokra világít rá, amiket a nagy rohanás közepette elfelejtettem észrevenni, értékelni.
Na, és ti? Mi az, amit biztosan tudtok?

Kiemelt kép: panmacmillan.co.za

Szerző:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet." /John Lennon/