,,Atmoszférikus jazz elektronikával” – bemutatkozik Indigó

,,Atmoszférikus jazz elektronikával” – bemutatkozik Indigó

Indigó Salt című debütáló lemeze az art-pop, a progresszív jazz és az elektronika elegyéből született. Műfai sokszínűségét az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesíti. Az énekes-dalszerző, Palágyi Ildikó egyedi, érzékeny megszólalását három fiatal hangszeres művész – Gyémánt Bálint, Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc – sokoldalú, lendületes játéka teszi teljessé. A csapat március 3-án ad lemezbemutató koncertet az A38 Kiállítóterében.

Hogy született meg az Indigó név? Az Indigó Palágyi Ildikó gyermekkori becenevéből vált alkotói névvé, amikor 2015 tavaszán megalapította a saját dalait játszó formációját. A névválasztás a személyes hangvételű dalokra, ugyanakkor a projekt céljára, a műfajilag eklektikus, mégis egységes zenei lenyomat készítésére egyaránt utal. Indigó 2016-ban meghívást kapott a Müpa Jazz Showcase fesztiváljára, azóta rendszeresen hallhatjuk őket a hazai klubokban, fesztiválokon.

A március 3-án debütáló Salt című lemezről Indigó így vélekedik: „A címválasztás – egyben a címadó dal maga – azt mutatja meg, ahogyan a dalszerzésről gondolkodom. Az igazán nagy gondolatörvényekben, érzelemhullámokban időről időre eljön az a pont, amikor érzem, ezt ki kell írnom magamból. Ekkor megnézem, mi is van ott mélyen, próbálok kapcsolódni, belemenni, mígnem a hullámok majdnem elsodornak, hogy a végén kimossák a sót, vagyis a dalt. Ez egy mély önismereti folyamat. A dalaim személyes történetek, viszont úgy gondolom, miután megszületett egy szám, már kevés jelentősége van annak, mi ihlette. Mindenki azt hallja benne, ami neki szól, ami hozzá kapcsolódik, ami a sajátja. Ettől csoda a művészet. A hallgató szűrési folyamata meghatározó és kizárólagos, és remélhetőleg mindenki megtalálja majd a lemezen a saját sószemeit.”

Fotó: Csoboth Dina

Palágyi Ildikó felvidéki születésű, klasszikus énektanulmányai elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán diplomázott, jelenleg a mesterképzés végzős hallgatója. 2016 óta az ELTE-BGGYK zeneterapeuta képzésének óraadó tanára, ahol Ének pedagógia és improvizáció tárgyat oktat. Zenei képzésével párhuzamosan az ELTE-n gyógypedagógia szakon, azon belül logopédia és pszichopedagógia szakirányokon tanul többek között azért, hogy a logopédiával még komplexebb tudást kapjon az emberi hangot illetően.

Egyedi atmoszférájú, érzékeny, ugyanakkor élettel teli zenéje a személyes hangvételű szövegekkel szinte külön világot teremt. A Salt című lemezen Indigó kilenc szerzeménye kapott helyett. Az egyedi zenei utakat jól mutatja az Ávéd János szaxofonművész közreműködésével készült Milk Teeth című szám, ami az ének és a szaxofon izgalmas zenei párbeszédére épül. A Northern Song pedig egy énekhangra íródott többszólamú kompozíció, amelyet Indigó a március 3-i koncerten is looper segítségével fog előadni, játszva az elektronikus effektek adta lehetőségekkel. A lemezbemutatót a Shaibo zenekar vezeti majd fel előzenekarként.

Felállás:
Palágyi Ildikó ‘INDIGÓ’ – ének, looper
Gyémánt Bálint – gitár
Bartók Vince – basszusgitár
Szabó Dániel Ferenc – dob

További információ itt
Facebook event
Indigó Facebook oldala

Kiemelt kép: Csoboth Dina

Szerző:

Könyvekben élek. Az írók, és a műveik szereplői gerjesztik nekem a komfortos világomat, ahol én jól érzem magam. Azt hiszem, ha nem egy ilyen múlt lenne mögöttem, mint amilyen van, most nem értékelném az apró dolgokat, nem írnék, és nem lenne egy könyvjelzőm ,,A KÖNYVEK NEM BÁNTANAK" felirattal.