Autizmussal élők különleges világa táskákon – müskinn X autistic art táskakollekció

Autizmussal élők különleges világa táskákon – müskinn X autistic art táskakollekció

A müskinn és az Autistic Art Alapítvány együttműködésével egy olyan táskakollekció született, amelyben feltárul a Miskolci Autista Otthon rajzcsoportjának képi világa. A táskák kívülről letisztult, egyszerű darabok, a különleges világ belülről ismerhető meg. Akárcsak egy autista otthon és az ott élők művészeti világa.

Fotó: Ladocsi András

Sosem jártam még autista otthonban. Rajzfoglalkozáson sem. Sose kukkantottam be idegenek táskáiba. Az autista otthon messze van a várostól. Miskolcon például fent a Vargahegyen. Mások privátszférájába betolakodni meg egyszerűen bunkóság. A táskák márpedig vitathatatlanul intim teret jelentenek.
Ilyenek járnak a fejemben. Aztán egyszer csak egy összetett világ tárul elém. Furcsa szabályokkal, személyes holmikkal, emlékekkel, használati tárgyakkal. Úgynevezett mindennapok és azok tárgyai. Ezer színben pompázó figurák, kacskaringók, egyenesek töltik meg élettel e világot. De mégis hol vagyok? Mi ez a világ? Hirtelen beavatottnak érzem magam. Beengedtek engem is valahová, ahová korábban sosem. – olvasható Otthoni történet címmel a projekt kis füzetkéjében.

A táskák vonalain fellelhetők azok a sajátosságok, melyeket a tervezők az autista fiatalok rajzolási technikáiból tanultak meg és vettek át. A tárgyak formáinak tervei egyetlen nekifutással készültek, akárcsak a fiatalok rajzai, melyekben nincs óvatosság és nincsenek hibák sem. A rajzolás mozzanata van csupán, ami visszavonhatatlanul, végérvényesen nyomot hagy a papíron. A táskák külső felületén megjelenő díszítések – amelyek minden táska esetében bár hasonló karakterrel bírnak, mégis különböznek – is felszabadult, véletlenszerű, magabiztos rajzok alapján születtek.  

Fotó: Ladocsi András

Tarr Hajnalka – a rajzfoglalkozások alapítója – néhány évvel ezelőtt a miskolci rajzcsoport tagjainak módszereiről, technikáiról és alkotásairól készített egy leírást. A táskák mellett található kommentárok ezekből a szövegekből vett idézetek.

Fotó: Ladocsi András

Az Autistic Art Alapítványról
Az Alapítvány missziója az autizmussal élők életkörülményeinek javítása, megismerésük érdekében indította az Autistic Art művészeti programot, mely komplex célért küzd. Az alkotásokon keresztül, vizuális kifejezőerejüknek köszönhetően nem csupán megismerhető, de megkedvelhető az autizmussal élők különleges világa. Emellett a program lehetőséget nyújt az autizmussal élők lakóotthonainak támogatására, ezzel megkönnyítve mindennapjaikat. A program során készült alkotásokat az Alapítvány kiállításokon népszerűsíti, aukcióra bocsájtja, valamint az Autistic Art márka design termékein is találkozhatunk velük.

A müskinnről
A müskinn dizájnstúdióban táskákat és más kiegészítőket terveznek és gyártanak. Párhuzamosan két kollekciójuk fut: egy mindennapi és egy konceptuális, amit együttműködésekre építenek. Konceptuális kollekciók alkalmával különböző területekkel szövetkeznek, folyamatosan tágítva ezzel perspektívát. Művészeti, tudományos és társadalmi együttműködéseket alakítanak ki, felkarolva ezzel egy-egy, általuk érdekesnek vagy fontosnak vélt ügyet. Bemutatóik alkalmával nem csak saját, de az együttműködő felük munkáját is megismertetik közönségükkel, a különböző területek így egyenlő súllyal, egymást kiegészítve alkotnak egy egészet.

Fotó: Ladocsi András

Fontos tudnivalók

A kollekció megvásárolt termékei az Autistic Art Alapítványt támogatják.

Megvásárolható termékek:
A müskinn X autistic art kollekció darabjai: hátizsák, válltáska, clutch, neszesszer
müskinn X autistic art füzetke az autista otthon lakóinak rajzaival
müskinn X autistic art kulcstartó
Helyszín: Tybo Bár – Nyitva tartás: H-Sz: 12-19 h
Pop up store október 14-ig 

Közreműködők:
müskinn, Autistic Art Alapítvány
Fotók: Ladocsi András
Styling: Ivanyiv Krisztina

Forrás: Kedves Péter, müskinn

Szerző:

Könyvekben élek. Az írók, és a műveik szereplői gerjesztik nekem a komfortos világomat, ahol én jól érzem magam. Azt hiszem, ha nem egy ilyen múlt lenne mögöttem, mint amilyen van, most nem értékelném az apró dolgokat, nem írnék, és nem lenne egy könyvjelzőm ,,A KÖNYVEK NEM BÁNTANAK" felirattal.