Az egymás kezét elérő kapocs – avagy ajánló a be-novative platformról

Az egymás kezét elérő kapocs – avagy ajánló a be-novative platformról

Magazinunk szubsztanciája a kreativitás. Azt tartjuk legfontosabbnak, hogy minél több ilyen embert és produktumot megismerjetek. Mit szólnátok ahhoz, ha a bennetek felmerülő problémákban másoktól kapnátok támogatást? Ha tőletek akár több száz km-re távol lévő személyek adnának inspirációt, vagy több ezer emberrel oszthatnátok meg tapasztalataitokat, tudásotokat? Mai cikkemben egy olyan platformot ismerhettek meg, amely pont ezt segíti elő.

A szóban forgó felület neve: be-novative, amit úgy is jellemezhetnénk: ahol az emberek, az ötletek és az erőforrások egymásra találnak. A be-novative gondolata Várnagy Priszcilla szervezetfejlesztő pszichológus fejéből pattant ki. A kreativitást vizsgálta, arra kereste a választ, hogyan, milyen eszközökkel fejleszthető az. Tapasztalatai alapján ugyanis, hogy akkor, amikor az emberek alkotó tevékenységet végeznek, sokkal boldogabbak. Ilyenkor képesek ugyanis átélni a Csíkszentmihályi Mihály által szintén vizsgált flow (áramlat) élményt. Másrészt felismerte azt, hogy a technológia fejlődésével hova-tovább az egyszerűbb munkákat gépek végzik majd el helyettünk, csak azoknál a tevékenységeknél nem váltható ki majd az ember, ahol tudására, találékonyságára, valamint gondolkodására lesz szükség.

Elképzelésével megnyerte a Google és a Nasa által alapított Singularity Univeristy Global Impact díját, amelynek köszönhetően kijutott a Szilicíum völgybe, ahol gyakorlati üzleti tudásra tehetett szert és új módszertanokat ismerhetett meg. A technológiát összekapcsolta pszichológiai ismereteivel és ebből született a be-novative.

Priszcilla

Priszcilla

A termék megszületése után feltette a kérdést, kinek segíthet ez az eszköz és miben. Először a vállalatok irányába fordult, innovációs folyamataikat próbálta támogatni és színesíteni ezzel az eszközzel. Mára már több mint 30 nagyvállalati ügyfél szavazott bizalmat a felhőalapú szoftvernek világszerte, olyanok mint például a GE, Microsoft vagy a Telenor. Ezek mellett oktatási intézmények és nonprofit szervezetek felé is nyitottak a felület fejlesztői, ugyanis ott épp úgy nagy hasznát és eredményét látják a szoftver használatának. Ez viszont még mindig túl kevésnek bizonyult, hiszen nem sok ember életére lesz hatással. Arra gondolt, miért ne adjuk ezt oda mindenkinek? Így született meg a platform nyilvános felülete, ahol most már több ezer felhasználó gyűjt inspirációt és inspirál másokat.

A szoftver a tömeg találékonyságát és a játékosítást használja arra, hogy újra és újra visszatérjen, kérdezzen vagy épp megosszon. Itt mindenki tudja hallatni a hangját, még az is, aki mások előtt fél kimondani azt, amit gondol. Nincs veszíteni valója, mert anonim módon történik az ötletelés.

Általában mindig viszonyítunk valamihez, szeretjük tudni, másokhoz képest hol helyezkedünk el egy folyamatban, mennyire vagyunk jók valamiben. Szeretjük tudni, az élképzelésünk ki mindenkinek tetszett és ami a legfontosabb, mennyire volt hatással rájuk. Ez a játékosítás része a felületnek, ezzel próbálja meg elkötelezetté tenni a felhasználókat és arra motiválni őket, hogy folyamatosan visszatérjenek egymással agyalni.

Már az Út a vadonba c. filmben is nagyon helyesen megfogalmazta a főszereplő, hogy a boldogságnak akkor van értelme, ha meg tudod osztani valakivel. Ez hasonlóképp van az ötleteinkkel, gondolatainkkal is. Szeretjük, ha mások tudják, mi mivel foglalkozunk, így szinte észrevétlenül magunk köré tudjuk gyűjteni azokat az embereket, akik hasonló nézeten vannak. Utána pedig már csak egy lépcső választ el minket attól, hogy együtt kreáljunk valami nagyot.

be-novative csapat

be-novative csapat

A be-novativet kihasználva mi (Lendület) is indítottunk egy kihívást, ahol arra szeretnénk hasznos tippeket kapni, hogy ti miről és milyen formában olvasnátok legszívesebben. Az ötleteiteket egy rövid regisztráció után, vagy akár Facebookos belépéssel az alábbi linken keresztül oszthatjátok meg. Kalandra fel, várjuk az inspirálóbbnál inspirálóbb ideákat. Ez a játék mindkét félnek hasznos, mivel a 3 legnépszerűbb  idea megosztót könyvvel jutalmazzuk.

Én már saját célra is használtam a fent említett felületet, és őszintén mondhatom, bevált. Hiszen gyorsan és valóban élvezetesen juthattam hozzá a tőlem távol ácsorgó információkhoz, amiknek vállát ezúton sikerült megkopogtatnom és sorban rám is néztek mosolyogva.