Az Írásról és más Szerelemről – ajánló Fehér-Deák Barbara kötetőről

Az Írásról és más Szerelemről – ajánló Fehér-Deák Barbara kötetőről

FeDrát, vagyis Fehér-Deák Barbarát már ismerem egy ideje, és ti is olvashattatok tavaly vele egy interjút „az Írásról és más Szerelemről” című Colorcom Kiadó égisze alatt kiadott kötetének megjelenésének apropóján. Ezúttal a logopédusként dolgozó nagykőrösi lány könyvéről írtam nektek egy rövid ajánlót.

A zsebkendő

Miattad kaptam, tőled zsebkendőt.
Most nem merem kidobni,
hátha egyszer szükséged lesz
a könnyeimre.
Ha megszárad például.
Odaszoríthatod, ahol vérzel.

A kötet prózák és versek laza füzére, amelyeket illusztrációk tarkítanak. Ezeket a borítóval együtt Hájas Réka követte el a költőnő felkérésére. A színek üdék és játékosak, jól illenek a könyv hangulatához.

A versekben nagy szerepet játszik az ütem, a ritmus, a zeneiség, hiszen nem is egy dalszövegnek íródott. A szerző maga is gitározik, bár ezt az olvasó könnyedén kitalálhatja, mert a képeken túl az is árulkodó, hogy versekben gyakran felmerül a zene és az ihlet témája. Ezen kívül a szerelmes költemények kedvelői is megtalálják a szívüknek tetsző alkotást, de hű tükörképét láthatjuk önmagunknak is, amikor a mindennapos élet apróbb pillanataiba nyerünk betekintést egy-egy költemény, vagy novella sorai között.

Talán a legtalálóbb kifejezés ezekre a gyakran nyúlfarknyi alkotásokra, hogy lélekmorzsák, darabkák és életképek FeDra lelkéből, amelyek olvasói számára is szívmelegítő vagy nyugtató gyanánt szolgálhatnak. Asszociációk és metaforák, amelyeket a hétköznapok ihlettek, és mások is átélhettek.

Légy erős! /részlet/

Ha nem hiszed el, hiába üvölt
úgy, hogy beleremeg a föld,
s mögötte a hatalmas csorda,
Te mégse állj be a sorba.
– Légy erős!

Ha megnéznéd az Óperenciás tengeren túl,
ahogy a kurta farkú kismalac túr,
de azt mondják, “Az mese, fiam, ébredj fel!”,
Te csak aludj tovább. Indulj el!
– Légy erős!

Ha az ihlet-párlat a fejedbe száll,
ha egy fura ötlet megtalál,
de rád legyint a tehetetlen,
Te csak alkoss csendben. Nincs lehetetlen!
– Légy erős!

A kötetet azoknak ajánlom, akik szeretik a lírát és a prózát is, a pár perces, pergő alkotásokat, vagy akik utazás vagy az esti ejtőzés közben szeretnének egy-két frappáns és őszinte sort olvasni. Ezek az írások bohókásak és vidámak, máskor elgondolkodtatóak és inspirálóak. Bátran ajánlom a költészet iránt érdeklődő fiataloknak, akiknek még nincs sok tapasztalata az irodalommal, és veterán olvasóknak is, akik valami egyszerű, de nagyszerű olvasmányra vágynak.

 

kövessétek facebookon

vagy

vásároljátok meg a kötetét!

 

a képek a szerző facebook-oldaláról származnak