“Behangolunk. Bekapcsolunk. Varázslat. Kikapcsolunk.” – interjú a The Postcards együttessel

“Behangolunk. Bekapcsolunk. Varázslat. Kikapcsolunk.” – interjú a The Postcards együttessel

Nemrégiben már megismerhettétek a The Postcards zenekart, akik elsőként mutatkozhattak be Lendület Magazinban együttesként – a nemrégiben készült  ajánlónkat itt érhetitek el. Most a zenekar három tagjával készült multi-interjúnkat olvashatjátok – szintén először. De jöjjenek a fiúk: Király Dávid, Majlinger Mátyás, Suhaj Miklós, akikkel újra a zene hullámhosszaira evezünk…

The Postcards

The Postcards

Mióta zenéltek ebben a felállásban? Volt esetleg a tagokban változás a kezdetekhez képest?
Király Dávid. December óta zenélünk a jelenlegi felállásunkban. A kezdetek óta a basszus gitárosunk valamint a dobosunk kilépett így most mindkét hangszeren új taggal zenélünk.
Suhaj Miklós. Így van, két régi jó barátunk lépett ki a zenekarból, hogy körbeutazhassák a Földet… eddig jól haladnak, hiszen bejárták már Dániát, Portugáliát és az Egyesült Államokat is.

Van valamilyen zenei előképzettségetek vagy csak hobbi szinten indultatok? Milyen hangszereken játszotok?
KD. A többieknek úgy tudom, hogy nem volt zenei előképzettségük, maguktól tanultak meg zenélni, én 8 évig jártam zongorára Pápán a Bartók Béla Zeneiskolába, majd ezt a hosszú időszakot követően elkezdtem érdeklődni a gitározás iránt, amit 3 évig tanulhattam Illés Csaba Tanár Úrtól aki rendkívül sokat segített nekem, az alapoktól kezdve.
Majlinger Mátyás. 3 éven keresztül tanultam klasszikus-gitáron, utána hiányzott egy zenekarból a basszusgitár, hát így kerültem a hangszerhez (ca.9éve), amit, azóta is köszönök a véletlennek, sorsnak.
SM. 8 évet tanultam zongorázni, majd egy véletlennek köszönhetően egy akusztikus gitár került a kezembe, amivel elkezdtem pötyögni magamtól. Ha az ember minden nap pötyög 1-2 órát, akarva akaratlanul is megtanul gitározni. Na, nekem ez még nem sikerült. Mindenesetre hálás vagyok Édesanyámnak, aki beíratott a zenesuliba.

Honnan jött az együttes neve?
KD. Az az igazság, hogy amikor bekerültem a zenekarba, már megvolt a név és a stílus is, tehát én nem voltam benne a névválasztásba de én úgy tudom, hogy a Coldplay egyik dala ihlette meg ezt a zenekarnevet.
SM. A zenekar anno még Szabasdtrand néven futott, majd ezután váltottunk a The Postcards-ra. A Postcards from far away dal csak később véglegesítette ezt a gondolatot.

Milyen zenei stílushoz álltok a legközelebb?
MM. Mindenki egyénenként eltérő javarészt. Ettől leszünk rugalmasak, színesek. Személy szerint: jazz, funky, metál, elektro.
KD. Szerintem nem olyan egyszerű behatárolni azt a stílust amit próbálunk csinálni, de ez talán az alternatív stílushoz áll a legközelebb, azon belül is az indie-hez közelít. Azonban nem ritka, hogy beleteszünk más zenei stílusokból is egy adott dalba.

Kik a zenei példaképeitek, akikhez szeretnétek hasonlítani?
MM. Vannak emberek, akiket valamiben maximálisan tisztelek, de nem példaképek.
KD. Mi mindannyian más példaképekhez szeretnénk hasonlítani, én személy szerint a 80-as, 90-es évek zenéit szeretem nagyon, különösen kiemelve a The Cure zenekart, amely nagyon közel áll hozzám, talán nekik köszönhető az, hogy elkezdtem zenélni.
SM. Yannis Philippakis, Chris Martin, Szűcs Krisztián és Bérczesi Róbert munkássága az, ami leginkább motiválóan hat rám. Nem is hasonlítani szeretnék, hanem meríteni, tanulni tőlük.

Csikár Péter fotói

Csikár Péter fotói

Hogy néz ki egy próba nálatok? Honnan jönnek az ötletek az új számokhoz?
MM. Behangolunk. Elkezdünk gyakorolni egy fix listát, ami előtt vagy után nekiugrunk, akarva-akaratlanul valami újnak.
KD. A próbák egyik alapszabálya a pontosság. Dobosunk Simon Gergő megköveteli a pontos érkezést a próbákra. Ezt követően mindenki beállítja a saját erősítőjét, pedáljait és elkezdjük átvenni a már kész dalokat, vagy ha valakinek van valami új ötlete azt beadja a közösbe és próbáljuk ráírni a többi szólamot. Ezek az új ötletek csak az adott pillanatban jönnek elő belőlünk, ezért néha kellemetlen érzés, amikor kitalálsz valami szerinted jó dolgot, amit a többiek elvetnek, mivel nem illik bele a számba.
SM. Késünk. Behangolunk. Bekapcsolunk. Varázslat. Kikapcsolunk.

Milyen gyakran tudtok találkozni?
KD. Általában heti 2-szer van lehetőségünk próbálni, de azonban sajnos előfordul, hogy olykor-olykor csak egyszer tudunk próbálni egy héten.

Terveztek valamikor lemezt/EP-t kiadni, vagy csak interneten terjesztitek a zenéket?
MM. Egyedi igény szerint lehetne, kézzel fogható dolgot kiadni, de online, már minden egyszerűbb és népszerűbb.
KD. Eddig csak az interneten terjesztettük, de tervezünk a jövőben egy kislemez kiadását.
SM. Ha lenne is kézzel fogható kiadványunk, az csakis azért lenne, mert jól mutatna a polcon. Abszolút az online térben gondolkodunk, s a számainkért, hogy hallgassák sose fogunk pénzt kérni.

Csikár Péter fotói

Csikár Péter fotói

Ki írja a dalszövegeket? Miért az angol nyelvet választottátok? Lesznek magyar nyelvű számok is esetleg a későbbiekben?
KD. Suhaj Miklós írja meg a szövegeket, általában angol nyelven íródnak, mivel talán így egyszerűbb a dalokhoz igazítani, valahogy jobban illenek a zenei témákhoz. Azonban előfordul, hogy magyarul ír szövegeket. Ezt a részét teljesen ráhagyjuk.
SM. Mostanában jobban foglalkoztat, hogy magyarul írjam a szövegeket, mert a koncertjeinken a közönséget – ahogy eddig tapasztaltam – jobban fogja meg a magyar szövegű dal. De nem csak emiatt, hanem a mondanivaló miatt is nyitottabb vagyok most a magyar nyelvre. Az angol személytelen.
MM. Az angol a zene nyelve.

Ki szerzi a zenéket? Ki mondja ki a végső szót egy számmal kapcsolatban?
KD. Közösen veszünk részt ezekben a folyamatokban, és akkor mondjuk ki a végső szót, ha már mindenki rábólintott az adott számra. Ha valakinek valami nem tetszik a dalban, keressük a legjobb megoldást, ami a legjobban szól.
MM. Megverekszünk. 🙂
SM. Azt hiszem, engem utálnak a legjobban a többiek, mert szeretek sokat ülni egy-egy számon, szeretem kihasználni a lehetőségeket, csavargatni őket. Nem szeretem a ,,mindegy, jó ez így” változatokat. Utálatos rész, de megéri.

Csak saját zenéket játszotok vagy előfordulnak feldolgozások is?
KD. Túlnyomórészt saját dalokat játszunk, ám előfordulnak feldolgozások, de ezek számát szeretnénk leredukálni és egyre több saját szerzeményt írni. Ilyen feldolgozások például a Tudom hogy szeretsz titokban a HS7-től vagy a Boys don’t cry a The Cure-tól.
MM. Boys dont cry. Dávid kedvence.

Csikár Péter fotói

Csikár Péter fotói

Milyen gyakran koncerteztek?
KD. Sajnos eddig elég ritkán volt lehetőségünk koncertezni, de szeretnénk nyártól minél több helyre eljutni és fellépni, mivel szerintem a többiek nevében is mondhatom, hogy ez hiányzik a közös zenélésből.
SM. Eddig nagyon kusza volt a zenekar felállása, de most, hogy már letisztult a kimithogyan? kérdés, rengeteg lehetőség adott. A nyarat végig szeretnénk koncertezni.

Hol találhatnak meg azok, akik szeretik a zenéteket?
KD. A Soundcloud-on fent van 2 saját dalunk a Call you back és a Wild Nothing, illetve a facebookon is megtalálhatóak vagyunk, tehát aki szereti a zenénket meg van a lehetősége, hogy elérjenek minket.

Köszönjük az együttesnek az interjút, további sok sikert kíván a Lendület csapata! A legújabb hírekért látogassátok meg az együttes Facebook oldalát!