Bevésődött mondatok

Bevésődött mondatok

Régen is tudtam és most is azt vallom, a kimondott szavak ereje gigantikus. Pozitív értelemben és fordítva is. Rombolni tud, emberi nézeteket megváltoztatni és tömegeket megmozgatni. A jó szónokok egy érdekfeszítő beszéddel egy egész népet tudtak fellázítani. Mert jókor mondták, amit kellett, és volt rá vevő. Volt hallgatóság. Mindenkinek egyszerre dobbant a szíve. Egy jó beszédben sok ígéretet és reményt találtak.

Ugyanez működik kis körben is. Kis egységben. Mondjuk egy családban. Egy kislánynak az anyja szava olyan, mint a szentírás. Sokan nem érzik át ennek a súlyát. Senki mástól nem veszik annyira komolyan a szavakat, mondatokat és azoknak értelmét, mint az anyától. Ezért mindig érdemes gondolkodni egy anyának, mielőtt kinyitja a száját. Lehet, most sokan úgy érzik, túlmisztifikálom a dolgot, de ez egy vélemény.

Kép:www.pinterest.com

Lehet vele egyetérteni és tiltakozni. Azt is tudom, hogy vannak érzékeny gyerekek, akik mindent megjegyeznek és olyanok is, akiknek egy-egy mondat elreppen a fülük mellett és már mennek is tovább játszani. Nem minden gyerek fogékony. Akinek azonban színes a fantáziavilága és már kicsi korától kezdve elgondolkodik azon, mi miért történik, egyáltalán nem mellékesek ezek a mondatok. Némelyik olyan, mint egy arculcsapás. Kijózanító hatású.

És persze az építő mondatokban is hiszek. A szavak erejére pedig azt javaslom, mindenki figyeljen oda. Egy jókor, jó időben elsuttogott mondat ugyanúgy meghatározó lehet, mint negatív párja. Ezért biztassuk inkább gyermekeinket, mert sajnos a rossz emlékek mindig erősebbek, mint a jók.

“Mielőtt valamire áment mondana az otthonában vagy munkahelyén, még gondolja át, mit mond. Egy gyermek figyeli a szavait” ( Mary Griffith)

Kiemelt kép: http://www.reuun.com