Bizánc ad és elvesz – ajánló Pusztai Andrea A sárkányölő című regényéről

Bizánc ad és elvesz – ajánló Pusztai Andrea A sárkányölő című regényéről

Pusztai Andrea regénye a Gold Book gondozásában jelent meg még 2015. folyamán, mégis van aktualitása ennek a könyvnek, hiszen ez egy trilógia első része, amelynek pont az idei könyvhétre jelent meg az utolsó kötete. Ennek apropóján úgy gondoltam, ideje belevágnom a sorozatba és elmerülnöm Bizánc és a középkori Magyarország világában.

A regény azzal kezdődik, hogy az egyik hadvezér, Kratérosz lánya, Anasztázia megszökik otthonról, mert édesapja egy arab kereskedőnek ígérte őt. Az istenháta mögött, titokban nevelkedett lány viszont nem szeretne az erőszakos férfihez hozzámenni. Menekülés közben tudomást szerez arról, hogy II. Rómánosz császár feleséget keres egy szépségverseny keretei között. A gyermeki lelkületű Anasztázia a fejébe veszi, hogy jelentkezik, ám nem az ifjú császár felesége szeretne lenni, csupán kíváncsi az apja által sokat emlegetett zsiráfokra, amiket megtekinthet, ha bejut a jelöltek közé. Körözés van a nyakán, így csöppet sem zökkenőmentes az útja, de amikor már éppen a halálán lenne, beesik Ond fia, Kagan vezér ajtaján.

Itt kezdett el érdekelni a történet és bár a szerelmi szál annyira nem kötött le, az ötödik-hatodik fejezet környékén, ahol már megszoktam a regény nyelvezetét, a túlírt és dagályos leírásokat, barokkos körmondatokat, színre léptek a hadvezérek és az ifjú császár, kinyílt a szereplők köre és megnyugodtam, hogy nem csak egy Szulejmán sorozathoz hasonlatos történelmi szappanoperát kapok megspékelve egy Nagy Ő típusú feleségkereső vetélkedővel. Amint Anasztázia kikerült Kagan szárnyai alól, már a hun szál is jobban tetszett és tulajdonképpen ez az, amiért belevágtam a könyvbe. Sajnáltam, hogy számomra a legérdekesebb szereplő, Hajnal táltos csak pár jelenetet kapott, ennek ellenére egészen olvasmányos és fordulatos történetté állt össze A sárkányölő. A karakterek kidolgozottak voltak, az információk a megfelelő időben és mértékben bukkantak fel.

moly.hu

Egy nagyon alapos történelmi kutatást tarthat kezében az olvasó, amely hiánypótló a magyar irodalom színpadán. Bizánc történelme ritkán kerül a regényírók terítékére, de Andrea vette a bátorságot és merte úgy csűrni-csavarni a szálakat, hogy a sok kipótolandó hézagot kitöltse egy lehetséges alternatívát szolgáltatva a magyar államállapítás hátterére, miközben felvázolta az akkori diplomáciai kapcsolatokat is. Nemcsak történelmi eseményekről, hanem a szokásokról és a korhű öltözködésről is sok információt kapunk, amely élettel telivé teszik a regényt, ízessé és szagossá.

Azoknak ajánlom ezt a történetet, akik szeretik a történelmi, főleg középkorban játszódó regényeket, akik érdeklődnek Bizánc vagy a magyar honalapítás múltja iránt. Nők és férfiak egyaránt jól szórakozhatnak a könyv olvasása közben, mert van benne románc és intrika, de a politikai csatározások is kellőképp helyet kapnak a sorok között.

Ha tetszett az ajánló, íme az író és a regény elérhetőségei:

Moly

Facebook

 

A kiemelt kép forrása