Blogger leszek! Hogyan kezdjem?

Blogger leszek! Hogyan kezdjem?

Manapság a blogok egyre elterjedtebbek. Sokan szeretik online kiönteni a szívüket, tippeket adni, könyvajánlókat írni, megmondani a frankót, valami újat és egyedit létrehozni.
Rengetegen azt hiszik, hogy ez az egész egyszerű, nincs is vele munka, csak ” firkantani” kell néhány bejegyzést, pár közhelyet el kell sütni és kész is, minden megy magától, megállás nélkül pörög a verkli.

Ám ez hatalmas tévedés!
Blogot írni, másoknak megmutatni magunkat, illetve azt, amit képviselünk, igenis nagy felelősség.
Egy blog, vagy magazin indítása gondos előkészületeket igényel. Arról nem is beszélve, hogy ahhoz, hogy a tartalom folyamatosan frissüljön, illetve, hogy tényleg jól csináljuk azt, amit csinálunk, rengeteg energia és munka szükséges.

Na de… Kezdjük az elején. Lássuk az alapokat!
Először is kell egy ötlet, hogy milyen jellegű blogot szeretnénk indítani.
Ha ez megvan, és esetleg pár előre megírt bejegyzés is lapul a fiókban, akkor elkezdhetünk egy online felületet keresni, ahol létrehozhatjuk oldalunkat. Ott van például a WordPress, blog.hu, a blogspot… stb. Rengeteg lehetőség van. Az ingyenes megoldások tökéletesen megfelelnek egy kezdő bloggernek. Aztán, ha úgy érzi az ember, hogy kezdi kinőni a cipőjét, akkor érdemes némi pénzt is fektetni a dologba, és nagyban űzni az ipart.
Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő helyet, akkor egy gyors regisztráció, azt követően egy sablonválasztás, és már fel is tölthetjük a bejegyzéseinket. Hasznos, ha használunk címkéket, készítünk egy bemutatkozót, átlátható menüben rendezzük el a témákat, és feltüntetjük az elérhetőségeinket is. Gazdagítsuk képekkel, érdekességekkel. Szárnyaljon a fantázia! Minél egyedibb, annál jobb.
Ha kész az oldal, utána készíthetünk neki Facebook profilt, illetve Instagramon, Twitteren és egyéb közösségi oldalakon is regisztrálhatunk.
De mindennél fontosabb a kitartás. Arra fel kell készülni, hogy rengeteg idő és munka szükséges ahhoz, hogy eljusson az emberekhez, és megszeressék.  Nem szabad az elején elkeseredni.

Természetesen az alaptippeken kívül mással is készültem nektek!
Mikula Eszerrel és Kerekes Anettel beszélgettem arról, hogy ők hogyan is kezdték. Ráadásul egy szakértőt is hoztam segítségül, Szabó Patríciát, a Nesze!szer alapító-főszerkesztőjét. Úgyhogy most három blogger is megosztja velünk tapasztalatait. 

Mikula Eszter és az Egy könyvfüggő vallomásai

Mikula Eszter és az Egy könyvfüggő vallomásai

Hogy jött a blog ötlete?

Eszter:
Már régebben is vezettem mindenféle blogot (kb. 11-12 éves korom óta), így a blogok világa nem volt számomra ismeretlen. Ám ekkor még nem könyvekről írtam, csak úgy random mindenféléről, ami eszembe jutott. 2012-ben menthetetlenül beleszerettem az olvasásba, és 2013-ban éppen az egyik olvasott könyvemről néztem értékeléseket egy könyves blogon (nevezetesen a Könyvfalókon), amikor megláttam, hogy társszerkesztőt keresnek, ahova jelentkeztem is. Nagyon megtetszett a könyvesblogger létforma, ám egy idő után kezdtem úgy érezni, hogy kinőttem a közös blogot. Ettől függetlenül még a mai napig is tagja vagyok a szerkesztőségnek, de soha nem voltam csapatjátékos, inkább magányos farkasként tudnám jellemezni magamat. Szükségem volt egy saját oldalra, ahol a magam ura vagyok, akkor és arról írok, amikor és amiről akarok, úgy alakítom a blog kinézetét, ahogy szeretném.

Mik voltak az első lépések?

Anett:
Először is összegyűjtöttem magamban, hogy miről szeretnék írni. Csak a történetről szóljon, vagy legyen benne az író rövid életrajza is? Ez a része elég egyszerűen ment, ám a kinézettel megszenvedtem. Az első nem volt „olvasóbarát”, nem lehetett archiválni vagy keresni, aprók voltak a betűk, de mentségemre szóljon, hogy sosem foglalkoztam blogtervezéssel. Ezért megnéztem pár hasonló témájú oldalt, ihletet merítettem belőlük, így alakult ki a mostani külső, amellyel elégedett vagyok.
Letisztult, a lényeget mutatja és egyszerű kezelni. Persze a tartalommal kezdeni sokkal könnyebb volt. Az első három poszt a kedvenc könyveimről szólt, úgy gondoltam, hogy róluk tudok a legtöbbet írni a lehető legfigyelemfelkeltőbb módon.

Kerekes Anett és a Klasszikusok könyvtára

Kerekes Anett és a Klasszikusok könyvtára

Hogy, miképp alakítottad a sablont, a menü elrendezését?

Eszter:
A blog két éves fennállása alatt már legalább 5 sablonom volt, ez köszönhető annak, hogy szeretem a változatosságot, és annak is, hogy még nem találtam meg az igazit. Az első egy alap, beépített blogger sablon volt, elég kezdetleges, de a célnak megfelelt. A főoldalon voltak a bejegyzések, illetve egy menüsor, amelyből el lehetett érni a bemutatkozó bejegyzésemet, a social media profiljaimat (moly, goodreads, flickr, stb.) és a blog támogatóinak listáját. Ez a menüsor jól bevált, és azóta teljesen kibővült.

Mi okozott leginkább nehézséget?

Anett:
Az önbizalomhiány. Mind a mai napig nem osztottam meg az oldalamat széles körben, csak néhányan ismerik. Félek a negatív visszaigazolástól, pedig tudom, hogy ez is elkerülhetetlen lesz egy idő után.
A másik, amely égetőbb probléma, az időhiány. Most, hogy elkezdődött az egyetem, szinte semmi időm nem jut az oldalra, pedig próbálok szakítani rá egy-két órát. Természetesen nem csak az oldalra kell figyelmet fordítani, hanem a könyvek olvasására is. Összeegyeztetni a tanulást a hobbival nagyon nehéz,  illetve jelenleg nehéznek érzem, de remélem, ez a jövőben változni fog.

 

Mikula Eszter blogja már 2 éves, Kerekes Anetté pedig most bontogatja a szárnyait, hiszen csak néhány hónappal ezelőtt hozta létre saját kis online világát. A két könyvesbloggerünk után jöjjön Patrícia, aki elmeséli nekünk, hogy Ő hogyan is kezdte. Hiszen hosszú utat kellett megtennie, amíg a Nesze!szer igazi prémium life style, beauty blog lett, sok női témával és spiritualizmussal (pedig “csak” beauty blognak indult), ahol nem mellékesen Steiner Kristóf heti útjelzőit is olvashatjátok. 

Fotó: Helga Schaefer

Fotó: Helga Schaefer

Mesélnél a kezdetekről? Hogy jött a blog ötlete és hogyan álltál neki?

Abszolút építő, vagy újjáépítő típusú ember vagyok. Sajnos, soha nem tudott semmi olyan tűzbe hozni, ami már létezik és jól működik. A blog is onnan jött, hogy előtte tizensok évet töltöttem a női sajtóban, és láttam, hogy a dolgok megváltoztak, a világ és az információéhség is átalakult. Sokkal gyorsabb lett minden, és amit egy szépségipari cég bemutat mondjuk szeptemberben újdonságként, az novemberben szerepelt a magazinokban, ez engem zavart. Így, úgy éreztem, van már egy olvasói réteg, amely, mint én is, fokozottabban kíváncsi a világ női történéseire is, hamarabb szeretne akár egy új szempillaspirálról tudni. Illetve voltak cégek, amelyek remek kozmetikumokat állítottak elő, de sok havilapba nem kerülhettek bele, mert nem volt pénzük nagy hirdetésekre. Úgy gondoltam,  valahogy nekik is „jár”, hogy megmutathassák magukat, és persze ott volt bennem a közlési vágy, amely egész életemet jellemezte. Ez pedig nem tűnt el azáltal, hogy már nem női lapok főszerkesztője voltam. Sőt, néhány évnyi „méregtelenítés” után újra visszataláltam az eredeti tevékenységemhez, az íráshoz. Így ezekből gyúródott valahogy össze a Nesze!szer. Kezdetben ketten voltunk, mint bloggerek, aztán ez idővel változott. Társak jöttek, társak mentek. Az őszinteség és az alapvető, szeretetre és humorra épülő stílus maradt.

Több online felületet kipróbáltál mielőtt rátaláltál a blog.hu-ra? Ha igen, mik a tapasztalataid a többivel?

Teljesen őszinte leszek, fogalmam sem volt a blogger világról vagy a blog felületekről. Weboldalt készítettem már, a Nők Lapja Café alapítói között vagyok, de a bloggerkedést egyáltalán nem ismertem. Egyszerűen közölnivalóm volt és kész. (Ezt hívják erőteljes motivációnak!) A blog.hu mellett az döntött, hogy az Index égisze alatt működik, és ez hozhat némi plusz olvasottságot. Később természetesen próbáltak átcsábítani máshová, más szolgáltatóhoz, de maradtam. Ez köszönhető annak is, hogy közben prémium blog lett a Nesze!szer, és a blog.hu csapatával nagyon jó barátságba kerültünk. Ez a team most változik, de bízom abban, hogy az új arcokkal is szeretni fogjuk egymást. Van egy zárt blog.hu-s körünk is, akikkel, ha valami leállási hiba van, segítünk egymásnak. Legendás, hogy egyszer nem működött nálam a rendszer, és ezen dühöngtem kicsit. Majd aznap kiderült, szülésre fordítom a kihasználatlan időt. Azóta mindig kérdéses, ha valami nem stimmel, aznap ki megy szülni.

neszeszer.blog.hu

neszeszer.blog.hu

Mi alapján választottál sablont, színt, a menü elrendezését?

A Nesze! hátterének színét egy régi kutatás alapján választottam, arra emlékszem, de azt is tudtam, hogy mindenképpen nőieset szeretnék. A Wellnessnél és a Cosmopolitannál is sokat használtuk a magentát, az volt a tapasztalatom, ez nagyon bejön az olvasóknak. A rúzsfolt is mániám volt, így a kezdőfelület megvalósításában az egyik régi képszerkesztőm, Kecskés Kala segített, a kivitelezésben pedig a blog.hu csapata, akiket akkor én még nem is ismertem. Jó darabig nem voltam elégedett a tervezési fázisban, de már szinte szégyelltem az “azt még picit balra, azt még picit pinkebbre” kéréseket, ahogy a fiúknak üzengettem… viszont ismerem magamat, és munkában nagyon nehezen tudok kompromisszumot kötni. Egyébként tavaly némi ráncfelvarrás is történt a designban, ez is a blog.hu-s kollégák remek munkájának köszönhető. A név az szokás szerint olyan éjjel 2 óra magasságában jutott egyszer eszembe. Általában az éjszaka elég kreatív időszakom, ami nem kedvez a szarkalábaknak, de ez van. Most, mióta már gyerekem is van, még furább órákban köszönnek be az ötletek a fejembe…

Szerinted mi a legfontosabb? Gondolok itt a külcsínre és tartalomra egyaránt.

Egy blognál és egy weboldalnál is mindig az összkép fontos, hogy stimmeljen. Egyáltalán, legyen valamilyen összkép, egy érzés, amit kap az  olvasó, amiért érdemes újra és újra rákattintania a felületre. Én akkor tudtam, hogy valami jól csinálhattam, amikor a Nesze! indulása után sorra mindenki elkezdett beauty blogot indítani. Ilyenkor persze rém idegesítő, hogy utánoznak, de közben tudod, valami egyedit alkottál, amit koppintani érdemes. (Egyszer mondjuk egy az egyben, postokkal együtt másolták le a blogot, csak egy betűt változtattak a nevén. Szerencsére megtaláltuk az „elkövetőt”, és töröltettem.) A sikeresség érdekében illik olykor meg is mutatni magadat, rendezvényekre járni, de szerintem ezt nem kell túlzásba vinni. Most divat mindenhonnan bemosolyogni a közösségi médiába, nekem ebben még fejlődnöm kell. Én még régi generációs újságíró vagyok, aki a teljesítményben, a produktumban hisz, de tanulom ezt az „önmarketinget” is. Valahol büszke lehetek arra is, hogy a magyar szépség blogokból először a Nesze!szerrel álltak a nagy cégek szóba. Régebben egy bloggert nem hívtak el egy sajtóeseményre, rendezvényre, ma pedig már külön találkozókat is szerveznek a blogszféra jelesebb képviselőinek. 2015-ben már hangunk van és komoly hatásunk a vásárlókra is, ezt már a cégek is belátták. Valahogy sikerült utat törnöm az új generációs médiának, és ma már számít, hogy a Nesze!szer mit mond egy adott dologról, illetve kapunk exkluzív interjú lehetőségeket is.

Szerinted mi a siker titka? Mitől lesz egy blog jó blog?

A siker titka az elszántság, a kitartás és az egyedi hang, azt gondolom.  A Nesze is sokat változott azért az évek alatt, valahogy az olvasók is nyíltak, fejlődtek velünk. Most már sokszor leírom egy Reggeli Nesze mellé, ha érdekesen állnak a csillagok, ha valami változást tapasztalható az éterben, tehát némileg spirituálisabb is az oldal.  Sajnos, elég kevés időm van mások munkáját olvasni, de azok a blogok, amelyeket kedvelek, mind-mind különlegesek attól a hangtól, ahogy megszólalnak, vagy amit mondanak.  Azonban nekem is meg kellett tanulnom kezelni a sikert. Mivel egy multi cégnél dolgoztam, nem dicsértek meg vezetőként soha.  Ha működött a dolog, és jók voltak a lapeladások, az természetes volt.  A blognál pedig néhány hónap után egyszerűen jöttek és jöttek a visszajelzések, hogy szeretik, aztán Index címlapra is kikerültek a postok, és nekem is valahogy meg kellett engednem magamnak, hogy örüljek ennek.  Remélem, a Nesze!szer úgy tud szórakoztatni, hogy közben ad is, és egy kis lelki muníciót csempész be a követők mindennapjaiba, képzeletbeli neszeszerébe.
A Nesze!szer sikerét az olvasóknak köszönhetem tulajdonképpen, én csak csinálom, ők meg olvassák és szeretik. Ennyi az egész.

Nagyon köszönöm mindhárom lánynak a segítséget. Azt hiszem, tökéletesen rávilágítottak arra, hogy bloggernek lenni nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan hiszik. Viszont semmi sem lehetetlen, csak nem szabad feladni. Higgyétek el, megéri kitartani. Az áldozatos munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.

 

Kapcsolódó linkek
Mikula Eszter 
Kerekes Anett
Nesze!szer

 

Kiemelt kép: www.wallpaperup.com

Szerző:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet." /John Lennon/