Bloggerség, avagy a jó blog ismérvei

Bloggerség, avagy a jó blog ismérvei

A nemrég indult Lendületet adunk rovatunkban, az ask.fm-en feltett kérdéseitekre igyekszünk válaszolni, külső szakértők segítségével. A mai téma körüljárását Kriszti kívánságra tesszük, hiszen a következő kéréssel fordult hozzánk:

„Blog írással kapcsolatban néhány jó tanácsot tudtok mondani?”

Három bloggerhez fordultam segítségért, és kértem meg őket arra, mondják el saját tapasztalataikat a témával kapcsolatban. Hiszen úgy gondolom, hogy jó tanácsokkal csak akkor tudunk szolgálni, ha olyan valakik mondják el véleményüket, akik jártassak a blogger világban és a saját maguk járták be a blogírás rögös útjait. Így Kálomista Bencét, Gerber Petrát és Meyer Eszter-Virágot kerestem fel.

http://weheartit.com/

http://weheartit.com/

Kálomista Bencétől, az Arany Kilábalás írójától, aki nemrég a Cserhát Művész Kör pályázatán arany díjas lett a ,,mi” c. írásával, azt kérdeztem, hogy egyáltalán milyen a jó írás, a jó blog.

Kálomista Bence

Kálomista Bence

Mikor közönség elé tárod gondolataidat, érzelmeidet, világról alkotott véleményeidet, magadból mutatsz kisebb szeleteket egy publikumnak, melynek bárki tagja lehet. A legfontosabb talán az, hogy hogyan és milyen igényességgel tálalod önmagadat vendégeid elé, hiszen ezek alapján fogják eldönteni azt, hogy érdemes-e figyelmet szentelni rád és a mondanivalódra. Szerintem ez a blog írás alapja.
Induljunk ki önmagunkból, először szemünkkel kóstoljuk meg az ételeket is. Az esztétikum fontossága az élet megannyi területén uralkodik, még akkor is, ha sokan semmibe veszik azt. Abban az esetben, ha nem tudod igényesen világra hozni mindazt, ami benned rejlik, a legtöbben semmibe fogják venni alkotásaidat és legyintenek rád – lehet benned bármennyire hatalmas, antik gondolkodókat megszégyenítő filozófiai tapasztalat és tudás.
Olvass és tanulj rendszeresen valami újat, igyekezz egyre nyitottabban pillantani a világra. Ezáltal nem csak írásaid lesznek egyre kifinomultabbak, de a magánéletedben is hasznát tudod venni elméd csiszoltságának. Minél szélesebb a látóköröd, s minél magasabb távlatokból tudsz magadra és a világra pillantani, annál mesteribben tudod megosztani másokkal tapasztalataidat mind írásban, mind szóban. Így talán idővel felfigyelnek majd rád olyan emberek, akik hozzád hasonlóan élik meg a hétköznapokat, vagy legalább szimpatizálnak a műveiddel. Még ha nem is sikerül tömegeket elcsábítanod írásaiddal, önfejlesztésnek akkor is kitűnő lehetőség a blog írás és a vele járó kritika, ha általuk megfelelően tudod magadat építeni.


Gerber Petra, a Tükröm Tükröm blog írója több mint egy éve. Érdekelt, ő hogyan élte meg a kezdeteket, és jelenleg hol tart.

Gerber Petra

Gerber Petra

Több szárnypróbálgatásom is volt, főleg blogok terén, nem egyszer nem kétszer vágtam bele egy-egy új internetes napló megírásába és folyamatos szerkesztésébe, de sohasem volt elegendő kitartásom huzamosabb ideig folytatni is azt. Rendre feladtam, letöröltem majd végleg el is felejtettem őket.  A Tükröm Tükröm blogot, 2013 márciusában hoztam létre. Az első hónapok nehézségeit a megfelelő szolgáltató kiválasztása okozta, míg végül megbarátkoztam a WordPress adta előnyökkel. Tökéletesen ki tudtam aknázni a benne rejlő lehetőségeket, az összes alkalmazás és widget nagyszerűen alkalmazható volt azokra a funkciókra, amiket megálmodtam. Bár jelenleg a Cafeblog rendszeren működök, de hála istennek itt is WordPress alapokat használnak, így a költözés sem okozott semmiféle nehézséget. A költözés oka egyébként, hogy néhány napja bekerültem a Nők Lapja Cafeblog VIP programjába és a feltételük az volt, hogy az ő rendszerükben működjön webes naplónk. (Egyébként május 15-ig lehet jelentkezni.)

Abban talán az összes blogger egyetért, hogy nagyon fontos a cím, melyet a platformunkhoz választunk. Véleményem szerint elengedhetetlen, hogy egy rövid, tömör, pár szavas, de mindenképpen ,,beszédes” név kellően összefoglalja a blog mondanivalóját. Petra elárulta, miért is választotta a Tükröm Tükröm címet:

A név megválasztása mondhatni hirtelen fellángolás volt, isteni szikrának is nevezhetném. Fontos, hogy olyan címet válasszunk blogunknak, ami ízig-vérig jellemez minket, amik egy kicsit mi vagyunk, aminek későbbi tartalma eggyé válik velünk. A Tükröm Tükröm megszületése teljes tudatos döntés volt, amikor létrehoztam tudtam, hogy ez most nagyon komoly dolog, hosszú távú terveim vannak vele. A név tulajdonképpen abból ered, hogy azt gondolom, kicsit mindannyian tükrök vagyunk, egymás észrevétlen arcmásai. Tehát: azt kapod, amit te is adsz. Ez az élet szüntelen körforgása.

http://tukromtukrom.cafeblog.hu/

http://tukromtukrom.cafeblog.hu/

Rengeteg olyan internetes naplóval, oldallal találkoztam már életem során, melynek esélyt sem adtam arra, hogy megszerettesse velem magát, mert elborzasztott a blog kinézete. Petra egy csajos, szembetűnő külsővel ruházta fel weboldalát, és odafigyelt minden kis apróságra, hogy az olvasó otthon érezze magát, és ne tévedjen el a portálon.

Fontosnak tartottam emellett azt is, hogy a blog külleme is engem jellemezen. Mivel nyitott, vidám személyiség vagyok, elengedhetetlennek éreztem, hogy ez a fajta életszemlélet visszaköszönjön a blog hasábjain is. Ezért a világos színeket részesítettem előnyben, ráadásul úgy hiszem, hogy a blog megítélése szempontjából is nagyon fontos a jól áttekinthető szerkezet. Kesze-kuszaságban borzasztó nehéz eligazodni, főleg, ha ember lánya valóban komolyan gondolja azt, amit csinál. Éppen az átláthatóság miatt hoztam létre a különböző rovatokat, melyek tökéletesen prezentálják a blog tematikáját, ráadásul nem kell oldalakat visszalapoznunk ahhoz, hogy megtaláljunk egy-egy bejegyzést, cikket.

http://tukromtukrom.cafeblog.hu/

http://tukromtukrom.cafeblog.hu/

A blogolás azonban nem csak a fent említett dolgokról szól, hanem nagy részét képezi a marketing is. Hiszen, ahhoz, hogy az oldalunknak sok látogatója legyen, nélkülözhetetlen, hogy időt fordítsunk arra, hogy reklámozzuk magunkat és írásainkat. Petra erre a Facebook-ot látja a legalkalmasabbnak.

,Érdekes kérdés, hogy feltétlenül szükséges-e blogunkhoz Facebook oldalt párosítani. Az én esetemben ráadásul az egész fordítva történt, hiszen a Facebook oldalam bő fél évvel előbb már élt, mint a blog. Nyilván mindez attól is függ, hogy milyen jellegű blogot üzemeltetünk, esetemben a magazin jelleg miatt azt hiszem, nem árt, ha a nagyobb közösségi portálokon is megtalálható vagyok. Bár ma már PR és marketing szempontból is lényeges lehet a Facebook, hiszen az egyik legkézenfekvőbb reklám felület, ahol, akár ha ügyesek vagyunk ingyen vagy potom pénzért reklámozhatjuk magunkat. Ez már persze az önmenedzselés egyik formája, ami talán külön cikket kívánna.

Majd végezetül jó tanácsokkal zárja sorait:

Röviden összefoglalva azt hiszem, azt mondhatnám, hogy a blog írásnak nincsenek írott szabályai, szükség van az ösztöneinkre, sok-sok ötletre, kreativitásra, alázatra és persze egy nagy adag kitartásra. Sok sikert kívánok minden leendő bloggernek, bizton mondatom, hogy egy nagyszerű világ részesei lehettek, ha beléptek a blogger társadalomba. Egy biztos: tárt karokkal várunk majd benneteket!


Meyer-Eszter Virág, a Masni egyik főszerkesztője ősidők óta blogger. Ha valaki, akkor ő igazán tapasztalt és jártas e témában. Egyszerre két internetes oldalon is tartja a frontot, hiszen van egy saját blogja, illetve Warga Krisztinával együtt vezeti a Masnit is, melyet a Cosmopolitan és az Avon jelölt a Digital Divas díjára. Ha tetszik nektek az oldaluk, akkor szavazzatok, hiszen Eszterék várják a közönségszavazatokat is.

Meyer Eszter-Virág

Meyer Eszter-Virág

Először is, a mai világban bloggernek lenni már egy nagyon általános jelenség. 2006-ban, amikor én elkezdtem írni, akkor még egy nagyon új dolog volt, ma már pedig mindenki ír, ami jó, hiszen ez egy olyan csatorna, ahol képekkel, írással fejezheted ki magad.

Eszter és Krisztina jól megférnek egymás mellett, mindketten hozzátesznek ahhoz, hogy a Masni sikeres legyen. Hogy mi a titka?

Ne azért írj blogot, hogy olvassanak, így nekiindulni szerintem nem a legmegfelelőbb hozzáállás. Az is fontos, hogy rendszeresen frissítsd a tartalmat, és legyenek állandó rovataid – például Krisztina nálunk az egészségfelelős, amit a helyes életmódról és a fittségről tudni lehet, azt ő mind tudja, sőt. Ezzel kapcsolatban például ő segít az olvasóknak. Mi ketten vagyunk, és emiatt nekünk könnyű, mert ha az egyiknek sok a dolga – hiszen egy blogot vezetni iskola és munka mellett elég nehézkes és időigényes -, akkor a másik ,,viszi” az oldalt. És ami a legfontosabb – hogy tényleg szerelemből csináld, mert a nélkül nem is megy az egész.

http://instagram.com/esztervirag

http://instagram.com/esztervirag

A magazinnál Eszter a design-felelős, de itt meg kell, hogy jegyezzem: a saját blogja is letisztult stílust képvisel, így hamar tud vele azonosulni az oldallátogató.

Szerintem fontos a blog címe, ez az első, amin megakad az ember szeme, ugyanígy lényeges a design is. Én például a Masni jelenlegi arculatával órákig szórakoztam, de megérte, még díjra is jelöltek minket. Persze hiába építed fel szépen az oldalt, ha a tartalom nem ütős. Fontos, hogy figyelj az olvasóid igényeire, de magadnak is ugyanannyi figyelemmel adózz, valahogyan meg kell találni a két út között az egyensúlyt.

http://instagram.com/esztervirag

http://instagram.com/esztervirag

Arról a kérdésről pedig, hogy érdemes-e vagy egyáltalán megéri-e időt fektetni abba, hogy a lehető legtöbb közösségi oldalon megtalálható legyen a blogunk, így vélekedett:

Szerintem érdemes a blogunkat minden platformon elérhetővé tenni – így van a Masninak Twittere, Instagramja, Facebook oldala is – az olvasók egyből tudnak értesülni az újdonságokról, legyen az kép vagy poszt. Annak például nagyon örülök, hogy az olvasók a személyes Instagramomat is követik, jó látni, hogy ,,civilként” is kíváncsiak az életemre. Ugyanígy tartjuk a frontot Ask.fm-en is – próbálunk tanácsot adni, kisebb-nagyobb sikerekkel, ezen az oldalon is tudunk kommunikálni a közösséggel. Én nagyon szerencsésnek tartom magunkat, hogy egy ilyen családias olvasótábor van mellettünk, akik mindig adnak visszajelzést, dicséretet – egy fáradt nap után hazamenni és olvasni pár jó szót, ez az egyik legjobb dolog a világon.

http://masnicafe.blogspot.hu/

http://masnicafe.blogspot.hu/

Reméljük, sikerült összefoglalnunk a blogger élet fontosabb mérföldköveit, és jobban átlátjátok már, mi kell ahhoz, hogy egy blog jó legyen és sikeres. Soha ne felejtsétek el, hogy a blogolás nem csak szabadidős tevékenység, hanem kemény munka is megbújik a háttérben!


Köszönöm szépen Bencének, Petrának és Eszternek, hogy rendelkezésemre álltak. Mindhármatoknak további hasonló sikereket kívánok!

http://weheartit.com/

http://weheartit.com/

Ha esetleg maradt bennetek kétség vagy felmerült egy újabb kérdés, ne habozzatok feltenni nekünk, akár e-mailban vagy az ask-on! (Elérhetőségeink, további információk a rovatról: itt.)

Szerző:

Könyvekben élek. Az írók, és a műveik szereplői gerjesztik nekem a komfortos világomat, ahol én jól érzem magam. Azt hiszem, ha nem egy ilyen múlt lenne mögöttem, mint amilyen van, most nem értékelném az apró dolgokat, nem írnék, és nem lenne egy könyvjelzőm ,,A KÖNYVEK NEM BÁNTANAK" felirattal.