Bögrére fel!

Bögrére fel!

Mind ismerjük az érzést, amikor reggel először érezzük meg a főzött kávé illatát. Mámorító, ugye? De mi jobb még ennél is? Heverni a kanapén kezedben a kedvenc bögréddel, inni a kedvenc kávédat, úgy, ahogy te szereted. Az a bizonyos kedvenc bögre. Mindig elővesszük: teának, kávénak, néha még bornak is, néha „csak úgy”. Letelepszünk vele és egy jó könyvvel a csendes kis kuckónkba. Órákig elvagyunk így.

Nagyon sokat gondolkodtam: milyen is lehet egy kedvenc bögre? Mit állna rajta? Vagy milyen színű lenne? Nos, azt hiszem, hogy ez is, mint még rengeteg dolog az életben: minden embernek más és más. Miért ne alkothatná meg mindenki a saját kedvenc bögréjét? Ma ebben fogok nektek segíteni. Jó ideje foglalkozom bögrefestéssel. Először csak ajándékba készítettem őket a barátaimnak. Idővel különböző kérésekkel fordultak hozzám az emberek, hogy elkészítsem nekik is a megálmodott kedvenc bögrét. Így tehát „kitanultam a kerámiafestés mesterségét”.

Először is: mire van szükségünk?

1. Egy nekünk tetsző alakú, színű, méretű egyszerű bögrére, amit nem túl nehéz beszerezni. Sőt, ha van egy régi bögrénk, amit szívesen felújítanánk, azt is használhatjuk.

2. Egy ötletre, egy tervre, egy elképzelésre. Az én kedvenc bögréimre rövid motiváló üzeneteket írtam, hogy minden reggel egy kis optimizmust is belecsempésszek a kávézásba. De rajzolhattok rá cicákat, kutyákat, szívecskéket, kerékpárt, virágokat, katicabogarat, kinek mi az, amit óhajt a szíve.

3. Kerámiafesték. Három féle kerámiafestéket is be lehet szerezni az üzletekben:
Filctollasat, amivel a rajzolás gyerekjáték.
Kontúrozó kerámiafestéket, amivel vékony vonalakat lehet húzni, a precízebb rajzokhoz.
Üvegcséset, amit akkor használok, ha egy kis színt szeretnék adni a megkontúrozott rajzoknak.
A hobby boltokban mindhárom formában megtaláljátok a kerámiafestéket, rengeteg színben, széles választékban.

És most alkoss! Ha beszerezted az alapanyagokat, szabadjára engedted a fantáziádat, akkor csak láss hozzá. Első lépésben mosd meg és töröld le alkoholos zsepivel a bögrét. Miután már nem nedves a felülete, rajzold meg a jövendőbeli kedvenc bögrédet. Ha a rajz túl bonyolultnak látszik a fejedben, töltsd le az internetről, nyomtasd ki, és indigóval vidd fel a tiszta bögrére a körvonalait. Ezután könnyebb lesz majd elkészíteni.

32

Ha elkészültél a műveddel, várd meg, amíg megszárad a festék. Javítgasd ki az apró hibákat, ha összemaszatoltad alkohollal még lemoshatod. Utolsó lépésben pedig tedd be a bögrét a 200°C fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül másfél-két óra szükséges ahhoz, hogy a kerámiafesték beleégjen a bögrébe, így mosogatáskor sem törlődik le.

És kész is van! Most már lehet élvezettel szürcsölni belőle a teát és a kávét.

Remélem sikerült meghoznom a kedveteket, és hasznos ötletet adhattam egy szombati időtöltéshez. Ne féljetek belekezdeni! Bármi is lesz a végeredmény… garantálom, hogy büszkék lesztek rá, mert a saját kezetek munkája lesz! A saját történeteitek, elképzeléseitek, görbe vonalaitok kerülnek rá. Szóval hajrá, bögrére fel! 

Szerző:

A nevem Gagyi Rita. Erdélyben lakom, és negyedéves orvostanhallgató vagyok. A hétköznapjaimat betöltik a mázsás atlaszok, a professzorok előadásai, a fehér köpeny a kórházi osztályokon. Szeretem a tudományt, a szilárd tényeket, a pontos magyarázatot minden kérdésre, és a leghatékonyabb megoldást minden problémára. De az életben nem minden fekete-fehér, és nem létezik minden kérdésre kielégítő válasz. Úgy a tudományban, mint a saját életemben folyton a válaszokat keresem a kérdéseimre. Örök álmodozó vagyok, szeretek hatalmas célokat kitűzni magam elé, és igyekszem önmagam maradni a sikerhez vezető úton. Ezért írok, ez az inspirációm: fejleszteni önmagam, megélni és megérteni mindent ami körülöttem történik. Több ember szeretnék lenni egyszerre: orvos, művész, irodalmár, utazó. Szeretek nyitott szemmel járni a világban, és örömet lelni az apró dolgokban. Az írás egyfajta menedéket jelent számomra, az üres lap, a toll meg én. Szabályok nélkül.