Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Ma már kevéssé ismert írónőt hozok Nektek, akinek a könyveire egy budapestiek számára ismert könyves szekéren találtam rá, ahol is minden könyv kemény 300 Forintba kerül. Innen érdemes csemegézni, hiszen sokszor extrémen érdekes kincsekre lehet bukkanni. 

A hölgy neve bár Claire Kenneth, de mégis egy magyar írónőről van szó, aki a könyveit Amerikában írta, mégis a rendszerváltás előtt hazánkban is nagy népszerűségnek örvendett. Hírességek is tartoztak ismeretségi körében úgy, mint Marilyn Monroe, Tony Curtis vagy épp Greta Garbo. Ennek ellenére hányatott sora volt Magyarországon, ugyanis háromszor házasodott: az egyik férjét a Don-kanyarban történt események miatt vesztette el, míg a másikat a Gestapo által. Harmadik hitvesének rokonságába pedig Bárdossy László miniszterelnök tartozott, ami okán kitelepítették őt és házastársát a tiszasülyi rizsföldekre dolgozni. Így azt gondolom érthető, miért is emigrált Amerikába. 

Az Éjszaka Kairóban főszereplője Anna, a szép magyar asszony, aki gazdag svéd férjével érkezik Egyiptomba. Ebben az időben itt állomásozik az angol Gold Stream Gárda, és George Dowery. A love story nem maradhat el, a kedves gárdakapitány beleszeret Annába. A regény más szálon is fut, ami a második világháború kitörése előtti időszakot mutatja be az olvasóknak. Miközben zajlik a fényűző élet, azonkívül megtudjuk, ki a kém.

A kedvenc karakterem Zilahy Zoltán, a fiatal magyar orvos, aki beleszeret Annába, hiszen annyira mély jellemvonással bíró karakter. De a többi szereplőt is nagyon tudtam szeretni – az ok pedig egyszerű, általánosságban a romantikus irodalom főhősei tökéletesek. Itt viszont minden megformált karakter telis-tele van emberi hibával, mégis jól áll nekik, és ettől válnak igazán élettel telivé.

Ez a regény egy romantikus lányregény, mégis annál egy picivel több. Mialatt elmélyedünk a cselekményben, pontosan képet kapunk a gazdagok életviteléről a háború előtti időkben. Itt minden megvan, ami az akkori társadalomra jellemző volt: ezekben az időkben a férfiak még urak voltak, s kedveskedtek szívük hölgyének, de emellett pont annyira jelen volt a rosszindulat, féltékenység és ármány.

Claire Kenneth annyira laza stílusban ír, hogy könnyen kiolvasható a könyve. A szépen kidolgozott szereplők és cselekmény mellett részletgazdagon mutat be mindent, ami Kairóra és a jómódú társadalomra jellemző volt.

Én általában nem szeretem a magyar írók könyveit, sem a nagyon nyálas regényeket, azonban ez egy igazi szórakoztató olvasmány, ami a magyar romantikus irodalom színvonalasabb darabjaihoz tartozik. A nyári hőségben a vízparthoz, vagy esős időben bekuckózáshoz egy Kenneth regényt ajánlok.

A kedvenc idézettemmel zárom soraim:

 „Néha a csend is beszél, csak érteni kell a szavát.”

 

Kiemelt kép: http://www.filmapia.com/films/movies/c/cairo-time

 

Szerző:

Imádok olvasni és imádom az érzést, amikor a fantáziám csak az adott könyv körül forog. "Aki könyvet olvas, maga idézi fel a látványt, maga teremti meg a hangokat, maga alkotja meg a mozdulatokat, az arcvonásokat, az érzelmeket. Maga alkot meg mindent, ami több a puszta szónál. És aki a legcsekélyebb örömét leli az alkotásban, annak olyasvalamit nyújt a könyv, amit a televízió soha." /I. Asimov/