Családi gyökerek- téged mennyire határoznak meg?

Családi gyökerek- téged mennyire határoznak meg?

Kép: www.pinterest.com

A család, ahonnan jössz, örök bélyeg. Kinek áldás, kinek átok. Kinek mindkettő. Az viszont biztos: akárhányszor próbálod meg kitépni gyökerestől őket, mint a gyom, mindig visszanőnek. Befészkelnek a bőröd alá. És miközben tagadod magadban, fogadkozol, te mindenben más leszel, egyszer csak rájössz, hogy 100 %-ig nem fog menni. Miközben ezerszer is elmantrázod, hogy te nem fogod ugyanazokat a lerágott csontokat újra megcsócsálni, azon veszed észre magad, hogy mégis megteszed. Hiába fogadkozol, hogy nem fogod a gyerekedet úgy fegyelmezni, ahogy téged tartott sakkban anyukád vagy a nagymamád. Lassan elkezded az ő szavaikat, intelmeiket hallani a saját szádból. Szinte még a hanghordozásod is ugyanolyan.

Mert ez a vér szava. Ezt diktálja a sors vagy a genetika vagy végülis a kettő lehet, hogy összemosódik. Ebből az egyvelegből alakul ki az új utód, aki bár új korba született, az ősök fájdalmait, az ősök meggyőződéseit viszi magával új kis életébe. Na és persze az ősök álmait.

Kép: www.pinterest.com

Ugyanis véreink sosem felejtik el hangoztatni, mi az, ami belőlünk kell hogy váljon. Mondjuk pont az, ami belőlük nem lett. Vagy, amik ők szerettek volna lenni, csak őket is visszatartotta valaki. Csak emellett egy dolgot felejtenek el: hogy mi is vagyunk valakik…hogy mi már anélkül vagyunk valakik, hogy meghallgatnánk azt a bizonyos útmutatást, amire szerintük annyira szükségünk van. Szerintünk meg …nem is tudjuk igazából. Elbizonytalanítja az embert, amikor valamit olyan magabiztosan állítanak… egyből igaznak hisszük. Pedig lehet, hogy pont azzal írjuk alá a láthatatlan ” felejtsd el önmagad” szerződést.

A gyerek nagyon befolyásolható, csodás kis teremtés, gondolatvilága a szüleitől hallott elkapott szavakból, kihallgatott beszélgetésekből alakul ki. Ebből eszkábálja össze magának, hogy mi is a fontos az életben, mik is azok a bizonyos értékrendek, amiket majd ő is felnőtt fejjel összeállít magának. Csak gyerekként ezt nem tudatosan csinálja. Ezért lesz sokszor orvos család gyerekeiből szintén orvos, tanár szülők gyerekeiből szintén tanár…és még sorolhatnám. Vannak, akiknek már születésükkor kitalálják az egész életét, mint egy forgatókönyvet. De, ahogy a forgatókönyvekkel is történik néha, az improvizáció jobbá teheti és ronthat is az összképen. Ahhoz, hogy egy gyerek kilépjen a keretek közül és saját forgatókönyvet írjon magának, veszekedések, ajtócsapkodás és sok-sok könny kell. A szülők nem értik, miért akar ez a gyerek magának rosszat, mikor én a nagybetűs szülő, a legjobbat akarom neki. Az igazán kemény fejű családoknál ilyenkor még a szakítás is opció lehet. Az utód, aki lelép a neki szánt aszfaltozott útról és inkább választja a kacskaringós, olykor buckákkal teli földutat, mert neki az nagyobb boldogság, sokszor kiszakad a burokból és elfordulnak tőle.

De neki valamiért tetszik ez a földút. Szereti, ha a göröngyökben sokszor megbotlik és beleharap a földbe. Mosolyogva feláll és tovább lépked. Nem tudja, mi kerül legközelebb az útjába, de nem bánja. Mert ezt maga választotta.

Kiemelt kép: http://pcwallart.com