Depresszió? Ugyan már!

Depresszió? Ugyan már!

Itt az ősz. A szép napsütéses meleget napokat felváltották a borongós szürkék. Sötétben indulunk iskolába, munkába, és sötétbe érünk haza. Fényt lassan csak a neonlámpák adnak. Ilyenkor minden kicsit szomorúbb. Könnyebb elmerülni az önsajnálatban. Olykor még a depresszió is felüti csúnya kis fejét. Azonban csak nem sírhatunk tavaszig. Gyorsan hessegessük el a bánatot, még mielőtt eluralkodik rajtunk.

Olykor nehéz még az ágyból is kikelni. Van, hogy úgy érezzük, minek, úgysem fog semmi jó történni. Ismét csak egy pocsék nap. Sírni tudnánk, mikor megszólal az ébresztő. Szeretnénk fejünkre húzni a takarót, és mint a medvék aludni, még nem jön a jó idő. Ezt azonban mégsem tehetjük meg. Fel kell kelni, erőt kell gyűjteni és menni, újra és újra.

Néhány letargikus időszak után megtanultam, egy ellenszere van a depressziónak. A célok. Hiszen, aki depressziós, az úgy érzi nincs értelme az életnek. Azonban a célok értelmet adnak neki. Ha célod van, van miért felkelni. Van, ami motivál. Van, ami hajt előre.

http://weheartit.com/

http://weheartit.com/

Ne sajnáld magad! Azzal semmire sem mész! Tudod kit érdekel az önsajnálatod? Őszinte leszek. Senkit. Menekülni fognak előled. Elkerülnek, hogy ne szívd le az energiájukat, ne ragaszd rájuk a pocsék hangulatodat. Egyedül maradsz, te meg a búskomorságod.

Önsajnálat helyett inkább, keress célokat. Először találj egyet, érd el. Jöhet a következő. Mindig legyen célod. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Keress egy jó könyvet, döntsd el, hogy kiolvasod. Vedd rá magad, hogy végre úgy igazán kitakarítod a lakást. Határozd el, hogy legalább egy ember napját jobbá teszed ma. Tedd azzá! Legyen sok kicsi célod, de legyen minden napra legalább egy. Legyen, ami előre hajt! Még cselekszel, nem lesz időd bánkódni, és a rossz dolgokon merengeni! Észre se veszed és napról napra jobban fogod érezni magad! Tavaszra új ember leszel!

Merj nagyot álmodni! Van, amire régóta vágysz, de azt hitted nem sikerülhet? Biztos vagy benne, hogy lehetetlen? Döntsd el, hogy megvalósítod! Lehet, hogy küzdened kell, de az álmok arra valók, hogy valóra váltásuk őket! Minek álmodni, ha csak álom marad?

Szeretnél nyáron búvárkodni? Iratkozz be egy tanfolyamra! Mindig is tetszett az olasz nyelv? Vegyél órákat! Szeretnél szép helyre menni nyaralni? Kezdj el már most félretenni rá! Fogynál pár kilót? Vedd rá magad a rendszeres mozgásra! Örülnél, ha ötösre vizsgázhatnál? Tanulj előre, ne hagyd az utolsó pillanatra! Arra vágysz, hogy elismerjék a munkád? Dolgozz meg érte, lássák, hogy teljes erőbedobással végzed a feladataid! Jó lenne, ha észrevennék a tehetséged? Mutasd meg! Legyen bármi a vágyad, teljesülhet, ha igazán akarod!

http://weheartit.com/

http://weheartit.com/

Legyen kis vagy nagy cél, legyen egy vagy sok, nem számít, csak legyen! Ne mond, hogy neked nincs! Ha még arra is lusta vagy, hogy keress egyet, akkor te tényleg menthetetlen vagy! Húzd inkább a fejedre a takarót, és aludj tovább! Azonban ne feledd, még te álmodozol, mások a te álmaid élik épp. Még te nem mozdulsz ki a szobából, lehet, hogy épp álmaid munkáját csapják le a kezedről, vagy épp a szőke herceg talál más királylányt!

Szóval elég az önsajnálatból! Depresszió? Ugyan már! Kifogások helyett célokat keress! Kelj fel, vedd fel a szép ruhád, idd meg a kávéd, edd meg a reggelid, és indulj el a világba! Az álmaid már várnak! Nem várathatod őket tavaszig!

Szerző:

*"a narancsnak nincs szíve" bárcsak narancs lehetnék*