Divatszótár – Te beszéled a trend nyelvét?

Divatszótár – Te beszéled a trend nyelvét?

Még ha mesterei is vagyunk a divatnak, egy-egy magazin olvasása közben szembejöhetnek olyan divatfogalmak, melyek magyarázatra szorulnak. Lehet, hogy korábban hallottuk őket, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy tudjuk is a helyes jelentésüket. Így hát összeszedtem pár szófordulatot, melyeket nem árt pontosítani, nehogy eltévedjünk a divatvilág íratlan szótárának erdejében.

 

Haute couture

Kép: http://1ycj2r3bavx920ilxq3m8nxc157p.wpengine.netdna-cdn.com

A haute couture minőségi “magas szabászatot” jelent. Igazi magas színvonalú, exkluzív, nemes kivitelezésű ruhakészítést. A termékek egyediek, ahogy a varrásuk és a drága, luxus alapanyagok is, melyekből ezeket a művészi szabásvonalú ruhadarabokat készítik. Franciaországban csak bizonyos divatházak jogosultak eme szó használatára, melyeknek kampányfotói és termékei megfelelnek a fontos feltételeknek.

 

New-look

kép: http://www.hintmag.com

A háborús évek után eljött a női szabásvonal forradalma, és a Christian Dior nevéhez fűződő new-look stílus meghódította a világot. A nők ruhásszekrényeiből szép lassan eltűntek a férfias, zárt darabok és megjelentek a nőies kivitelezésű esztétikus modellek, melyek végre kiemelték a nők valódi szépségét és idomait.

 

Androgün

kép: http://cdn.images.express.co.uk

Jelentése kétnemű. A divat világában alkalmazzák általában olyan nőkre, akikben a férfias vonások kerülnek inkább felszínre a nőiességgel szemben. A stílus szinte már betegesen vékony, idomok nélküli nőkre jellemző, vagy éppen fordítva. Olyan férfiakat takar, akiknél a férfias vonások csak rejtetten fordulnak elő. Utalhat az öltözködésen kívül még a mentalitásra, gondolkodásmódra is.
 

Heroinsikk

kép: http://www.glamour.hu

A kilencvenes években volt közkedvelt ez a stílus, melyet legfőképp Kate Moss képviselt. A stílus jellemző jegyei a romlottság, ápolatlanság, karikás szemek, szinte már áttetsző, fehér bőr melyet szakadt ruhákba burkoltak. Összességében szinte borzasztó látványt nyújtanak ezek a tulajdonságok. Ma már kevésbé van hatással a divatra, mert rengeteg kritika érte amiért az egészségtelen életmódot közvetíti.

 

Metroszexualitás

kép: http://blogger42.com

Olyan életmódra vonatkozik, melyet a nagyvárosban élő, általában egyedülálló férfiak követnek. A külső számukra közel annyira fontos, mint nőtársaik számára. A kozmetikumok, a divat, a fodrász mindennapos jellemzője életüknek. Nem feltétlenül a nemi beállítottságra utal, sokkal inkább életstílus, melyben a férfias elemek fontos részét képezi a szépség, az ápoltság és az esztétikus összhang.

 

Vintage

kép: https://i.pinimg.com

Sokan összekeverik a retro stílussal, pedig a Vintage az 1920 és 1975 közötti stílusok gyűjtőneve. Értékes, nemes bársony, szatén, tüll vagy selyem anyagokból készült régies, kissé használt látszatot sugalló ruhadarabok. A lényeg, hogy használt, mosott és egyben romantikus hatást keltsen az összeállítás. Alapjellemzői a csipkék, a régi népies virágmotívumok, koptatott nadrágok, nagy pulcsik, kalapok és minden ami még a szüleinké volt.

 

kiemelt kép: http://www.paytmstore.com

Szerző:

"Amikor életem végén Isten elé állok, remélem, hogy nem lesz semmiféle olyan kis tehetségem, amire azt mondhatná, hogy nem használtam ki." /Erma Bombeck/