Egy csepp MÉZ – interjú Kovács Bálinttal

Egy csepp MÉZ – interjú Kovács Bálinttal

Versek, amelyek egészen a szívünkig hatolnak. Mondatok, amik hihetetlen töltettel rendelkeznek és amiket órákon át tudunk olvasgatni. Átérzünk minden egyes, a sorok mögé rejtett érzelmet- fájdalmat, csalódást, boldogságot, szerelmet. Egy egészen más világba repülünk el.

Korábban már bemutattam Nektek Bálintot és ezt a csodás világot, amit maga köré teremtett. Most pedig a várva várt interjú is elkészült Vele, amelyben egy kicsit többet is megtudhattok róla és erről a különös fekete-fehér világról.

forrás: instagram / kulcsar.balint

forrás: instagram / kulcsar.balint

Mikor jött el az életedben az a pillanat, amikor úgy érezted, hogy tollat kell ragadnod? Volt esetleg valami kiváltó ok?

Igazából amióta megtanultam írni, mindig szerettem lapra vetni a gondolataimat, napló formájában vagy akár kötetlenül is. Nagyjából 13-14 évesen kezdtem el tudatosan is ezzel foglalkozni, ezeket a gondolatokat versbe vagy novellába szervezni.

MÉZ a blogod címe. Honnan jött ez az elnevezés?

Rettentően bugyuta történet és rengetegen kérdezték már, hogy miért pont Méz lett az oldalam neve. Nagyon egyszerű dolog miatt: amikor létrehoztam a blogomat akkor otthon voltam betegen és annyi mézes teát ittam hogy más már nem is jutott eszembe. 

Amikor létrehoztad az oldalad, miért döntöttél a névtelenség mellett?

Ezzel azt akartam elérni, hogy az emberek ne törődjenek vele, hogy ki vagyok. Attól függetlenül alkossanak véleményt, hogy engem milyen embernek tartanak, ne az alapján, hogy szeretnek vagy nem szeretnek. Azóta már szerepel az oldal leírásában, hogy: Kulcsár Bálint versei. 

Mióta blogolsz? És miért döntöttél úgy, hogy nem akarsz többé a ’fióknak írni’?

2014 január vége óta. Az a meggyőződésem, hogy annak aki ír adnia kell az olvasóinak és önzőségnek érezném csak magamnak megtartani az írásaimat.

Az oldaladon a fekete és a fehér szín dominál. Mi ennek az oka?

Szeretem a letisztultságot az egyszerűséget, azt hiszem ezért.

forrás: instagram / kulcsar.balint

forrás: instagram / kulcsar.balint

Egy tumblr oldalt is vezetsz. Mikor kezdted el és milyen céllal?

Másfél-két éve talán, igazából csak azért mert ez is egy remek módja az önkifejezésnek és inspirációnak sem utolsó.

Mit jelent számodra az írás?

Az írás számomra elsősorban menedék az egész világ elől, hiszen rettentően beteg és romlott a társadalmunk.. Ettől függetlenül nem tudom nem szeretni az embereket. Eléggé magányos gyerek voltam, nem volt sok barátom. Amikor elkezdtem írni, akkor ezt kompenzáltam azzal, hogy kitaláltam magamnak egy egész városnyi ismerőst és ez megnyugtatott.. hátat fordíthattam a problémáimnak.

Hogy zajlik nálad az írás folyamata? Milyen hangulatban szoktál alkotni? Van esetleg egy kedvenc helyed, ahol szívesen írsz?

Rettentően furcsa az egész folyamat. Vannak olyan napok amikor teljes csend van a fejemben és nincsen egy használható gondolatom sem, máskor pedig annyi van, hogy nem tudom velük tartani a lépést. Nincs egy olyan, amit meg tudnék nevezni hogy: na ez az a hangulat amiben alkotni szoktam. Szeretek a természetben írni, kiülni egy parkba vagy ilyesmi.

Van kedvenc íród, vagy könyved, esetleg példaképed? Kik azok, akik inspirálólag hatnak rád? (Gondolok itt akár a múzsákra is)

Nehéz kérdés. Nem tudnék kedvencet választani, példaképem sincs mert valahogy soha nem láttam értelmét a példakép választásnak.. Minden ember más és ez így van jól, nem kell senkinek senkire sem hasonlítani. Igazából minden barátom felfogható múzsának, hiszen sokszor egy-egy elejtett félmondatukból születnek versek. Igen van egy lány, akihez mostanában elég sok mindent írtam, de mint mondtam, erről nemigazán szeretnék beszélni. 

Hogyan jellemeznéd magad? Mik a legfontosabb dolgok, értékek az életedben? Mi tesz boldoggá?

Alapvetően társasági ember vagyok, megnyugtat ha nagy a nyüzsgés körülöttem és szeretek a középpontban lenni, ez tesz leginkább boldoggá. Legfontosabb érték úgy gondolom a hűség, nem csak egy kapcsolaton belül hanem a barátságban és a mindennapokban is.

forrás: instagram / kulcsar.balint

forrás: instagram / kulcsar.balint

Miért kedveled jobban a fekete-fehér képeket, mint a színeseket? Mit jelent neked ez a két szín?

Ugyanazért, amiért az oldalam is fekete-fehér. Letisztultak és egyszerűek – kicsit igénybe veszik a befogadók  fantáziáját: hogy megtöltsék színekkel a képeket, többet adnak egy passzív élménynél, így már a témájuktól függetlenül is kiváltanak valamit abból, aki megnézi őket.

Rólad is elmondható, hogy ’túlérzékeny’ vagy?

Azt hiszem igen. Néha úgy érzem, hogy túl sok mindent veszek a lelkemre. De nem csak a magánéletemben vagyok túlérzékeny: ha olvasok valamit az is a lelkemig hatol és van hogy hetekig rágódom egy nehezebb könyvön, vagy filmen.

Számodra az írás csak hobbi, vagy szeretnél a jövőben is foglalkozni vele? Mik a terveid a jövőre nézve?

Egyelőre csak hobbi, de a jövőben szeretnék ezzel foglalkozni. Úgy gondolom boldog életet élnék, ha írással foglalkozhatnék, de ha ez nem jön össze akkor is szeretném hobbiként megőrizni.

Nagyon köszönöm Bálintnak a válaszokat. S ahogy már az ajánlóban is említettem: nagyon nagy ajándék volt számomra, hogy Vele dolgozhattam. Valahol remélem, hogy nem ez volt az utolsó közös munkánk és szeretném majd egyszer a kezemben tartani az első kötetét! 

Szerző:

"talán csak azokat keresem, akiket én is félek majd elveszíteni."