Egy délutánom az Elefánt birodalomban- Interjú Szendrői Csabával az Elefánt zenekar frontemberével

Egy délutánom az Elefánt birodalomban- Interjú Szendrői Csabával az Elefánt zenekar frontemberével

Lágy melankólia, kirobbanó energikusság, egyedi és kreatív előadásmód, sajátos atmoszféra, finom humor. Azt hiszem a korlátok-nélküliség ami eszembe jut a zenekarról. Szendrői Csabát az Elefánt zenekar frontemberét csíptem el néhány kérdés erejéig. Csabival azért élveztem ezt az interjút, mert a személyisége is legalább olyan klassz számomra, mint a hangja.

elefant-csabi

 

Nem is olyan rég felvettétek a soron következő legújabb dalt, az őszt köszöntöttétek a Kobuciban egy szuper koncerttel, bejárjátok az országot, jövőre meg jön az új lemez. Mesélsz nekem ezekről kicsit Csabi?

Csabi: Igazából elmondtál mindent. Készülünk az új lemezzel, ennek kapcsán felvettük az új dalunkat, csinálni fogunk hozzá egy klipet, ennek a keverése folyik épp. Az első verziót megkaptuk, úgyhogy meg tudom mutatni, de nem fogom 🙂  Egyébként jól sikerült a Kobuci koncert, így visszakanyarodva a kérdésedre. Koncerteket illetően azt tudom mondani, hogy minden évben szokott lenni valami különlegesség, decemberben várhatóan itt Budapesten is lesz.

Mi inspirálta a következő albumotokat?

Csabi: Az a baj, ha erről beszélnék, akkor elég sok mindent lelőnék előre. Igazából ez egy koncepció lemez lesz. Annyit elárulhatok, hogy tényleg tematikus, a címe is nagyjából összefoglalja azt a 8-12 számot, ami lesz a lemezen. Tényleg nehéz erről beszélni úgy, hogy ne áruljam el, hogy miről van szó. Annyit talán elmondhatok, hogy az emberi ösztönökről és az emberekben lévő állatról szól a lemez.

Hogy tudsz a legjobban írni? Van bármilyen szeánsz amikor írsz, hogy tudsz a legjobban koncentrálni?

Csabi: Van egy írógépem, ami meglehetősen a szívemhez nőtt. Én elég grafomán vagyok, úgyhogy ahol éppen eszembe jut ott neki állok írni, de a tisztázást most már mindig írógéppel csinálom. Ez szívügyem már, hogy jó legyen a dolog. Egyébként is inspirál. A látványa, a hangja, már ahogy hozzáérek. Jó ízt ad számomra az egésznek.

 

elefant01

Kép: Benke Hunor

Voltál már hosszabb ideig alkotói válságban?

Csabi: Egyébként egy kicsit most abban vagyok, a dalszövegírás néhanapján egy kicsit nehézkes. Mindig vannak ilyen időszakok, igazából nem erőltetem, megvárom, hogy megtörténjen magától, nyilván lemezfelvétel előtt ez nem túl jó, de egyébként jellemző, hogy még a felvétel napján is van, hogy beleírok, hozzáírok, volt, amikor már konkrétan a zenét felvettük és csak utána született meg a szöveg.

Hol látod magad 5 év múlva, illetve a zenekart?

Csabi: 5 év múlva még nem látom magunkat, vagyis megpróbálom nem túlvizionálni a dolgokat. Annyira ösztönösen és magától halad a zenekar karrierje, hogy nehéz lenne megmondani. Nem vagyok olyan nagyravágyó, hogy nekem az legyen az életcélom, hogy a Parkot kétszer megtöltsük. 5 évesek leszünk jövőre. Szeretnénk a mostanin kívül két lemezt még írni, az biztos.

Mit tanácsolnál azoknak a művészeknek, akik még a szárnyaikat bontogatják? Te kaptál olyan impulzust, ami évek elteltével, ráébresztett, hogy ha ezt, akkor ott nem mondják neked, esetleg feladod, vagy nem küzdesz?

Csabi: Rengeteg ilyen volt, nekem nagyon sok olyan barátom van, akire felnézek. A Závada Peti számomra nagyon fontos személy, mentorom, hallgatok a szavára. Ő elég erőteljesen mellénk állt az elején, gyakorlatilag, félig meddig neki is köszönhetjük, hogy létezik a zenekar, biztatott, hogy ezt csinálni kell, segített elindítani ezt az egész dolgot. Számomra egy nagyon fontos mérföldkő volt az is, amikor megfogalmazódott bennem, hogy a zene az kell, anélkül nem tudom elképzelni az életem, anélkül nem fogok tudni élni. Szerintem ez a legfontosabb. Ez az első lépés, hogy ebben biztos legyél, hogy bármi történik, ez neked kell. Nem szabad abba ringatni magad, hogy fontosabbnak tartsd a célt, mint az utat, amit bejársz közben. Mi évekig ketten játszottunk egymásnak a Totyával például. Mi is dolgozunk mellette, nem ebből élünk, tehát ne legyen senkiben az a hiú ábránd, hogy egyik napról a másikra ebből meglehet gazdagodni.

Két albumon túl vagytok, rengeteg sok számotok van. Valamelyest gondolom mindegyik közel áll a szívetekhez, ilyen-olyan szempontból. Van olyan, ami abszolút különleges, ami megdobbantja a szívedet, ha ezt kell játszanotok vagy énekelned?

Csabi: Van. A Vacak című számot nem is szeretem pont ezért játszani. Nagyon impulzív, erős. Igazából a szakítós dalok mindig azok és minden lemezre jut egy. Mindig úgy alakult, hogy minden lemez előtt volt valaki, akivel megszakadt a kapcsolatom és az mindig érződött.

A következő alkalommal Miskolcra fogtok ellátogatni Október 8-án. A megőrülésen és a falszaggató ováción kívül még mire számíthatnak a rajongók?

Csabi: Szerintem játszani fogunk olyan dalokat, amiket említettem, hogy nem szoktunk. Úgy gondoljuk, hogy jó frissíteni a repertoárunkat meglévő, régi új dalokkal. Egyelőre még nem biztos, hogy merjük az éppen írandó dalokat bejátszani, de annak is eljön az ideje. Szóval most azokat visszük, amiket régen játszottunk.

elefant03

Kép: Antal Atom Garai

Szerző:

Könyvfüggő. Ízhajhász. Sors hívő. Soha meg nem öregedő vidéki lány a főváros forgatagában.