Egy könyv mindenkinek – ajánló Amanda Palmer ‘A kérés művészete’ című könyvéről

Egy könyv mindenkinek – ajánló Amanda Palmer ‘A kérés művészete’ című könyvéről

Amanda Palmer amerikai zenész, TED előadó és a közösségi finanszírozás igazi úttörője, egy eléggé megosztó személyiség, mint ahogy a legtöbb igazán érdekes ember. Valami azonban úgy gondolom, hogy tagadhatatlan: aki elolvassa a könyvét, nyilvánvaló lesz számára, hogy Amanda egy igazán őszinte és szenvedélyes ember, aki ugyanilyen módon képes beszélni olyasmikről, amikről mások nem akarnak, vagy nem mernek, vagy egyszerűen nem is tudják, milyen fontos lenne. Könyvének központi témája a bizalom, a kiszolgáltatottság és a mély, valódi és őszinte emberi kapcsolatok.

Nem sok olyan könyv van, amire az elolvasása után teljes meggyőződéssel azt tudnám mondani, hogy “Ezt mindenkinek el kell olvasni!”. Na persze ez nem azért van, mert kevés jó könyvet olvasok, épp ellenkezőleg: nagyon is sokat, DE bármennyire is lenyűgöz egy kötet, az lehet, hogy nem való mindenkinek. Ez persze nem baj, mindenkinek másfajta könyv válik hasznára. Néha mégis ráakadok egy olyan olvasmányra, amit bárkinek tiszta szívből tudnék ajánlani. Amanda Palmer könyve ilyen. Miért? Erre a kérdésre nem egyszerű a válasz, de talán leginkább azért, mert egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy lenne olyan ember, aki számára ne adhatna valami pluszt, aki ne tudna valami olyat elvenni belőle, amitől teljesebbé válhatna az élete.

 

Félreértés ne essék: ez nem egy “Így csináld és minden jó lesz!” vagy “DIY önkiteljesedés” jellegű könyv. Nem. Ez egy memoár. Róla szól, az ő életéről, tetteiről, ezek következményeiről és jelentőségeiről. Amanda történetén keresztül azonban menthetetlenül is olyan kérdéseket teszünk fel magunknak, és olyan dolgokról kezdünk másképpen gondolkodni, amik azelőtt kőbe vésettnek tűntek vagy éppen eszünkbe sem jutottak.

“”VAN VALAKINÉL EGY TAMPON? MEGJÖTT A MENZESZEM” – kiáltom el magam egy San Franciscó-i étterem női mosdójában, egy prágai zenei fesztivál koedukált öltözőjében vagy egy házibuli gyanútlan konyhapartizói előtt Sydneyben, Münchenben vagy Cincinattiben.

E kérdés hallatán a nők a világon mindenhol ugyanúgy reagálnak: egy emberként kezdenek kotorászni a hátizsákjukban vagy a ridiküljükben, míg végül egyikük diadalmas mosollyal előhúz egyet, és átnyújtja nekem, az idegennek. Pénzt még soha senki nem kért érte.”

Amanda Palmer

Ha még nem ismered Amanda Palmert, mindenképpen újdonság lesz számodra a személyisége, a nem mindennapi és néhányak számára kissé provokatív gondolkodásmódja. Ha pedig ismered, vagy akár rajongója is vagy, akkor is bőven megéri kinyitnod ezt a könyvet, ígérem, nem fogsz csalódni!

Történetein keresztül képet kaphatunk arról, hogy milyen is az utcán, élő szoborként dolgozni nap, mint nap; arról, hogy a “nagy” zenei kiadók alapvető koncepcióját megtörve miként lehetséges sikerre vinni a közösségi finanszírozás módszerét; hogyan lehet valódi, igaz kapcsolatot fenntartani másokkal a való életben, vagy éppen a közösségi média segítségével; és még rengeteg mindenről… mindezt pedig a mély és őszinte emberi kapcsolatokon keresztül; nem utolsó sorban pedig arról, hogy miért is olyan nehéz segítséget kérni (akár a hozzánk legközelebb állóktól is),  vagy éppen elfogadni azt.

 

Ha a könyv elolvasása után úgy gondolod, hogy nincs benne semmi olyasmi, ami a te életedhez is kapcsolódna, akkor újra el kell olvasnod. Legyél bárki is – feltörekvő művész, sikeres művész, világhírű művész, egy rajongó, egy író, vagy a világ legátlagosabb személye -, ez a könyv Neked való!

Kiemelt kép: TED Blog

 

Szerző:

Írok, olvasok, rajzolok, szeretem az óceánt, a kutyákat, a cilinderes polipokat… és létezem.