Elektronikus állam – Simon Stålenhag megrázóan gyönyörű kötete

Elektronikus állam – Simon Stålenhag megrázóan gyönyörű kötete

Az Elektronikus állam nem egy hétköznapi kiadvány. Ahogy a magyarországi kiadó, az Agave Könyvek is beharangozta, „nagysikerű illusztrációk és történet, amik meghódították a világot, és amiből a Bosszúálló-filmek forgatókönyvírói és az Az rendezője készít filmet!”. A svéd Simon Stålenhag az utóbbi évek egyik legfelkapottabb és legnépszerűbb digitális művésze. Eredeti és különleges látásmódja, a sci-fi eszköztárával tervezett képei meghódították az egész világot. Az Elektronikus államban Amerikát mutatja be úgy, ahogy még nem láttuk – ígéri a fülszöveg.

A promóciós anyagok alapján azt hittem, hogy egy-egy rövid megjegyzéssel, pár bekezdéssel operáló rövid történetet kapunk, csak úgy mellesleg, a hangulatos képek mellé. Tévedtem. Ez a könyv a két művészeti ág ötvözése, amely során ugyan az alkotó a képekre helyezi a hangsúlyt, de a történet is rendkívül sokat ad az élményhez. Egy hátborzongató dísztópia elevenedik meg előttünk. A kiadvány egy naplóregény és egy road „movie” keveréke, amelyben gyakran a festmények viszik tovább a történet fonalát.

A Sentre stimulus készülékkel és a háborúval, amit drónokkal vívtak, kezdődött minden. És ami hátramaradt? Egy dependencia miatt összeomlott a társadalom, a gépfüggőség felsőfoka.

A történet lassan bontakozik ki, in medias res belekerülünk egy lepusztult világba, és ahogy a képek teszik általában, az eseményeknek is csak egy-egy pillanatát villantja fel előttünk az alkotó, míg az apró visszaemlékezések és elhintett utalások végül egy tejes történetté állnak össze bennünk. Az anyja és nagyapja halála után állami gondozásba került kamaszlány szemén keresztül szemlélhetjük meg a posztapokaliptikus tájakat, kihalt utcákat és óriás robotokat. Egy melankolikus utazás részesei válunk, amely olykor nosztalgikus, máskor horrorisztikus elemekkel operál. Egy megrendítő történet testvéri szeretetről, valamint a veszteségek elgyászolásáról is. A kötet végén a fordulat meglepett, a befejezés is csak lebeg, az olvasóra van bízva, hogyan gondolja tovább az üzenetet, amit a képek sugallnak. 

Posztapokaliptikus környezet, drámai események, olykor bizarr, de nagyon realisztikus ábrázolás, egy rémisztő, de hihető jövőkép. Ez a kötet az irodalom és a (digitális) képzőművészet szerelemgyermeke, és  Simon Stålenhag létrehozta mindezt úgy, hogy mindkettő művészeti ágban zseniálisat alkotott. 

Az alkotó további munkáit megcsodálhatjátok itt: https://www.simonstalenhag.se/

A képek az Agave Könyvek promóciós anyagából valók