Előbb gondolkodj, azután cselekedj! – avagy ajánló a Jogász című filmről

Előbb gondolkodj, azután cselekedj! – avagy ajánló a Jogász című filmről

Szeretem az elgondolkodtató és elvont filmeket. Azt hiszem, a film készítőinek ezzel az alkotással sikerült mindkét kategóriát kimeríteni. Nem egészen azt kaptam, amit a leírás és az előzetes alapján vártam, de ez egyáltalán nem baj.

Ismételten sikerült egy olyan filmre rányúlnom, aminek a könyves világhoz is köze van. A film forgatókönyvét ugyanis Cormac McCarthy írta. Sajnos, a megjelent forgatókönyvet nem olvastam, pedig nagyon kíváncsi lennék rá. Az író korábbi munkáival találkoztam már, hát, nem gyakorolt rám nagy hatást. Viszont ebben az esetben ez másként alakult! Egyébként be nem tudnám határolni, hogy ez konkrétan milyen műfaj, elég sok minden ráhúzható: thriller, krimi, akció, dráma…stb. Ami a legelőször eszembe jut róla, az egy óriási 18-as karika! Már az első jelenet – a főcím előtt – ebbe a kategóriába esik, hirtelen nem is tudtam hova tenni. Ráadásul elég kényes témába nyúlt bele a drogkereskedelem központba állításával.

A történet a Jogász körül forog. Ügyvédként dolgozik, de kevésnek tartja az ebből befolyó bevételét. Elhatározza, hogy beszáll az ügyfelei bizniszébe, a drogcsempészetbe, így milliókat fog kaszálni. Két társával saját maguk akarnak 20 millió dolláros üzletet csinálni, így kapcsolatba léptek egy dél-amerikai kartellel. Azonban hiba csúszik a számításukba, a szállítmánynak nyoma veszik, és elkezdődik a kétségbeesett kapkodás, hogy mindent helyrehozzanak. Persze ez nem valami egyszerű…..

www.imdb.com

Az első jelenettől nyugodtan írhatom úgy, tényleg nem kaptam szikrát, de aztán rá kellett jönnöm, hogy ez az extremitás az egész filmet végig kíséri. McCarthy a regényeiben sem szerette a hagyományos megoldásokat, így itt sem élt velük. Nagyon érdekes megközelítés volt, hogy egyáltalán nem merült bele a részletekbe. Nem tudjuk meg a szereplők rendes nevét, a jogász is csak Jogász, a főbb tulajdonságaik kiütköznek, de ennyiben ki is merül a dolog. A cselekményben is elnagyolt, a nagyobb ok-okozati összefüggések összeállnak a végére, de nem igazán ismerjük meg aprólékosan a háttérsztorit. Sőt, azt se sejtettem, hogy az egész film végeredményben merre tart merre tart, a befejezésre meg végképp nem számítottam. Úgy érzem, most jönne a kérdés a részetekről, akkor miért is ajánlom ezt a filmet. Nos, ami elsőre egy elnagyolt, és összecsapott katyvasznak tűnik, az számomra rengeteg mondanivalót tartalmazott. Igaz, hogy nagyon fura köntösbe öltöztették mindezt, de tényleg érdemes elgondolkodnia az embernek, hogy a tettei következményekkel járnak és azt, hogy nem szabad mindent készpénznek venni az életben. Talán ez a film legfontosabb üzenete. Ezenkívül megkérdőjelez még jó néhány jelentős dolgot, barátságot, szerelmet, az élet értelmét… A film készítői nem aprózták el a dolgot. Az egyes akciójelenetek nagyon látványosra sikerültek, de nem túlozták el a dolgot. Néha már az is bőven elég volt, ahogy a szereplők egymásnak mesélték el a dolgokat. Sokkal hatásosabb, mintha végig folyt volna a vér.

www.imdb.com

Ez a film egyértelműen az „A” kategóriába sorolható. Elég ránézni a szereplőgárdára. Nos, rájuk már nem mondhatom, hogy nem ismerem a nevüket. Főleg, hogy két kedvelt színészem is helyet kapott a filmben. Az egyikük Brad Pitt, szerintem itt is hozta a szokásos formáját. Rendkívül jól játszotta a laza, mégis céltudatos Westrtray szerepét. Viszont akit imádtam ebben a filmben, az Cameron Diaz. Nem nagyon láttam még ennyire negatív szerepben, de egyértelműen jól állt neki Malkina karaktere.

Tudom ajánlani azoknak a filmet, akik kedvelik a különleges, elvont alkotásokat. Azoknak viszont nem igazán fog tetszeni, akik egy hagyományos krimire, akciófilmre, vagy thrillerre vágynak. Ebben az estben sokkal inkább a tartalom, semmint a történet a lényeg.

 

Kiemelt kép: http://www.imdb.com

Szerző:

"A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül meg túl sötét van az olvasáshoz." /Groucho Marx/