Ez a FEZEN-en más, mint a többi – fesztivál ajánló

Ez a FEZEN-en más, mint a többi – fesztivál ajánló

Székesfehérváron a MÁV pálya mellett igen nagy a készülődés az idei fesztiválra, mivel a mostani FEZEN tényleg más lesz: A felhozatal még színesebb a szokottnál, ugyanis a szervezők még inkább kedveskednek az alternatív illetve populárisabb zene kedvelőinek, és plusz egy egész színpadot vettek be a műsorba, a chill életérzés magas szintű műveléséhez, így most már 5 helyszínen szólhat a zene. Persze a rock és metál rajongók sem panaszkodhatnak, mivel a többi helyszínen még több zúzás vár rájuk. Figyelem: a nevek zenéket rejtenek!

Azt már tudtuk, hogy az eddiginél jóval nagyobb helyen rendezik meg a fesztivált, több színpaddal, több együttessel még nagyobb nevekkel, bár mi a tavalyi felhozatallal is nagy részt elégedettetek voltunk. Igaz a nagy színpadoknál akadt egy kis fennakadás, mivel két zenekarnak is vissza kellett vonnia a részvételét, de helyükbe új nevek léptek. Nézzük hát a napi bontásokat. 

[accordion]

[section title=”Szerda”]A szerdai nap az első megérkezőké. Itt még nincs tolongás, mindenhova odafértek és még bőven van meleg víz a zuhanyzókban. De hogy miért is érdemes megérkezni? A Fehérvár színpadon a metálé lesz a főszerep: itt lesz a kaliforniai DevilDriver, a ragga punk metalt játszó Skindred és a finn melodikus death metál úttörői a Children of Bodom. Az új Harman színpadot a Wellhello nyitja meg, majd a folytatva a magyar vonalat Halott Pénz folytatja a sort, végül a sort a trance fenegyerekei az Infected Mushroom zárja. A Sátras Színpadot a mindig bájos Margaret Island nyitja meg, utána pedig sorban jönnek a hazai kedvencek: Supernem, Ocho Macho és a Brains, a hajnalt pedig igazi parti hangulatban üdvözülhetjük.

A Hammerworld Csarnokban ismét a rock&metál rajongóké lesz a terep: jön a VL45, a Fueled, a régi motoros, az Omen, a P. Boksz, a Zorall, a Blind Myself és az igazi zúzással kecsegtető Slipchaos – Slipknot Tribute. És még itt lesz nekünk a kicsi, de annál hangulatosabb Fezen Kert, ahol a lágyabb, poposabb hangvételé lesz a főszerep, fellép a Kolorful, a Soul Surge, a Blahalouisiana, és a Gypo Circus.

[/section]
[section title=”Csütörtök”]A csütörtök nehezen indul, főleg azoknak, akik már végigbulizták a szerdát, de nem kell csüggedni. Csupán annyi a feladat, hogy a legközelebbi kávé lelőhelyig kell elzarándokolni, ami majd újra erőt ad a folytatáshoz. A Fehérvár Színpadon a Lord kezd, majd a naplementével együtt érkezik a The Subways , majd a húrok közé csap a DIO Disciples, a sort pedig neoklasszikus metal keresztapja, a svéd Yngwie J. Malmsteen zárja.

A Harman Színpadra a mindig nagyot mondó Kowalsky Meg a Vega lép elsőként, aztán a francia újhullámot meglovagoló Nouvelle Vague foglalja el a helyét, végül a Quimby varázsol el minket az éjszakába. A Sátras Színpad megint a hazai zenei életből merített: lesz Péterfy Bori & Love Band, Kiscsillag, Majka & Curtis live, 30Y és Tesco Disco is, ebben a sorrendben.

A metál szerelmeseit továbbra is a Hammerworld Csarnok várja, ahol az AWS, a Sleepless, a Cadaveres, az Aurora, a Leander Kills, a Mobilmánia és a Hollywood Rose zenél kifulladásig. A Fezen Kertet továbbra is a kisebb együttesek muzsikáját élvezhetitek: jön az Ulbert Hesz Project, a Lóci Játszik, a Jazztelen, az aurevoir, a Jolly Jackers és az E.V.M. is.

[/section]

[section title=”Péntek”] Pénteken már beérkeznek a munkából igyekvők is, de aki már a fesztivál eleje óta ott van, már tényleg otthon érzheti magát. Megvannak a kedvelt színpadok és a finom hűsítő italok, mi kell még? Hát az, hogy tudd mi is lesz a pénteki műsor! Mutatom. Úgy érzem, az én egyik kedvenc napom lett, ugyanis a Fehérvár Színpadon fellép a magyar rock vonalat képviselő Depresszió, a német power metal egyik nagykövete a Powerwolf, és az általam nagyra becsült holland Within Temptation. A sort a fergeteges hangulatú koncerteket adó Tankcsapda zárja.

Persze a Harman Színpad is nagy neveket tartogat számunkra: itt lesz a Mary Popkids, a slágerszámokat gyártó  Milky Chance és a dupstep fenegyereke Dub FX. A Sátras Színpadnál a ritmusoké lesz a főszerep, amit a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Fish!, a Maxi Jazz & The E-Type Boys, a Cloud 9+, az Edo Donova és a Koko Jr. fognak garantálni.

A Hammerworld Színpad sem hazudtolja meg magát, továbbra is ez lesz a magyar metál együttesek gyűjtőhelye, ami azt jelenti, hogy találkozhattok a Don Gattoval, a Demonlorddal, a Tales Of Eveningel, a Junkiesal, a Wisdommal, a Kalapácssal,  és Kiss Forever Banddel is. A Kertben idilli lesz a hangulat, amelyről a Babel, a Patikadomb, Odett, a CB Radio, a Kovbojok, a Paradicsom és a Necc Party gondoskodnak.

[/section]
[section title=”Szombat”]

A szombat, annak ellenére, hogy az utolsó nap szintén sok nagyszerű együttest tartogat, bár egy kicsit fájó szívvel nézhetjük majd, ahogy a legutolsó előadó is elhagyja a színpadot… De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen előtte még egy szuper buli vár ránk! 

Kezdésnek a Fehérvár Színpadon hangol majd a Road, ezután a nevüket meg nem hazudtoló folk metál éllovas Finntroll tagjai jönnek, ezután a szintén finn rock együttes a The 69 Eyes érkezik, végül pedig a nagy legendás német Guano Apes szántja fel a színpadot. A Harman Színpadon a népszerű formáció a Random Trip zenél, feat. Wolfie, Saiid, BigJohn Withfield és a többiek közreműködésével, majd a Modestep DJ set és végül az elektronikus nagyágyú a Faithless hoz egy ütős egyveleget.

A Sátras Színpad utoljára telik meg a legjobb hazaiakkal: a Honeybeast, az Alvin és a Mókusok, az Intim Torna Illegál, a Paddy & The Rats zenéjére tombolhatunk. Az Apey & The Pea, a Dorothy, a Wackor, a Dalriada, az Alithia, RATM by Subscribe és a Trousers a Hammerworld Csarnokban tolja a bulit, ameddig csak lehet. Végül de nem utolsó sorban a Kertben találkozhattok azokkal, akiket a hip-hop éltet vagyis a Sör és fűvel, a Funktasztikussal, a Fura Csével, a DSP-vel, az NKS-el, a Bankossal, a Barbárfivérekkel, Siska Finuccsival, a BeerSeeWalkkal, a Akkezdet Phiaival és a Spanish Waxal.

[/section]
[/accordion]

Hát ennyi fért bele mai adásunkba, ami bizonyítja, hogy egy tuti emlékezetes és mindenképpen zeneileg is színes lesz az idei FEZEN. Mi már lélegzetvisszafojtva várjuk, hogy legyen már augusztus 3! Akik már hangolódnának, azoknak itt van az ultimate válogatás, a FEZEN előadóinak legjobb dalaiból. A tavalyi buliról képeket itt találtok. Találkozunk a MÁV pályán! 

Fotók forrása: Bényei Zoltán