Ez vagyok én, a nagybetűs KITTI

Ez vagyok én, a nagybetűs KITTI

Az ember életében a változás mindig bekövetkezik. Hol így, hol úgy. Van,hogy az ember akkor változik a legtöbbet, mikor az élete új vizekre tart. Jó dolgok és rosszak határozzák meg a változást, kinél így, kinél úgy. Nálam is ez akkor történt meg, mikor az élet megmutatta, hogy nem olyan, mint amilyennek hittem. Talán nekem minden itt kezdődött.

Egy betegség az egész életedet megváltoztatja, azt, hogy ki vagy, hogyan viszonyulsz  az egészhez, és hogy kik lesznek melletted. Az elején nagyon nehéz azt a tényt elfogadni, hogy már nem vagy ugyanaz, aki előtte voltál. Sok harcon kell keresztülmenni, mire az ember végre pozitívan áll mindenhez, és úgy tudja fogadni a körülötte lévő rossz dolgokat, mintha mi sem történne. Velem is ez történt az elején. A nagy trauma, a veszteség, az, hogy a régi önmagam a semmibe vész, és hogy az életem sose lesz már a régi… ehhez idő kellet hogy elfogadjam.

24 évesen nem gondolja az ember, hogy valami rossz is történhet az életében, hiszen fiatal és éli az életét gondtalanul. Ez egy napon nálam megváltozott. Nem tudom, hogy mennyire volt ez sorsszerű, és hogy miért történt, de egy biztos: sokat tanultam belőle és tanulok mai napig.

3 műtéttel a hátam mögött, és készülve a 4.-re volt időm, hogy elfogadjam azt a tényt, hogy beteg vagyok, és hogy egy nagyon rögös út áll mögöttem, és sajnos előttem is. Már pozitívan tekintek mindenre, ami velem történik és nagyon erős vagyok a magam módján. Nehéz műtétek, ahol elvesztettem a bélszakaszból 12 centimétert ,csonkolták mind a kettő petefészkem, és kiderült, hogy egy elég komoly  *Endometriózisom van.  Sajnos nem volt elég a 3 nagy vágásos műtét, tovább terjedt és ismételten műteni kell. Most már több mindent érint, több dologhoz kell hozzányúlni, bélszakasz, vesevezeték (szűkületem lett mert elnyomta) petefészek és sajnos a méhem is érintett. Ez lesz eddig a legnagyobb műtétem, és szerintem a leghosszabb is. 3 orvos segít azon, hogy az életem jobb legyen, és talán esélyem legyen arra, hogy fájdalom nélkül éljek.

Addig is marad a hormonos kezelés, amit már többször kaptam az évek alatt. Igen, már 5 éve élünk ezzel az egésszel együtt, hol jobban, hol rosszabbul. Hiába voltak műtétek, csak ideig-óráig volt jó, és hozott enyhülést.  Nem egy leányálom ezzel együtt élni, úgy, hogy tudod, odabent mindent tökre tesz, és hogy nem bírod például még a porszívózást sem, mert egyből fájdalmad lesz. Sokan csak azt látják: jaj ez a lány olyan cuki, folyton mosolyog és milyen életvidám, de ennek néha sajnos van egy árnyoldala is. Én se vagyok tökéletes, de próbálom megragadni a szépet, a jót, és élvezni azt, amit az élet adhat. Pozitívan állok mindenhez, és mosolygok nagyon is sokat, mert ez rengeteget segít ezekben a nehéz időkben. Számomra minden apró élmény és új dolog, boldogsághoz vezet, és örömet okoz. Így is csodásnak tartom a világot, az életet, még ha meg is nehezíti néha, azt hogy ez így legyen. 

Harcolok és harcolni fogok, sose adom fel, mert nem olyan fából faragtak. Tudom, hogy egyszer eljön az én időm is, és többet nem kell ezzel az egésszel foglalkoznom, a múlté lesz. Addig is minden percet élvezek, és a mának élek, kihasználva a hasznos időt. Az élet szépsége benne van minden apróságban, és ezt észre kell hogy vegyük. A dolgok mellet nem lehet csak úgy elsuhanni, és félvállról venni. Ezeket mind megtapasztaltam már.

Sok minden változott az 5 év alatt, rengeteget fejlődtem. A nehéz idők mutatták meg nekem azt, hogy ki is vagyok valójában. Rájöttem, hogy el kell fogadnom önmagamat, azt, hogy mi történik velem, és körülöttem. Elfogadtam a hegeimet, és azt is, hogy megváltoztam, testileg és lelkileg is. Rájöttem kik az igaz barátok, és kik azok, akik mindvégig mellettem álltak a bajban. Az ember szerencsésnek érzi magát, ha tudja: van kire számítania.

Hogy mi lettem a betegség által? Egy határozott céltudatos nő, aki a rosszban is megtalálja a jót és a csúnyában meglátja a szépet. Ez vagyok én, a nagybetűs KITTI.

 

*Mit jelent az endometriózis: Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10-%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is.

 

Írta: Papp-Terjék Kitti

Kiemelt kép: pexels.com

Szerző:

Ezt a cikket egy kedves vendégszerkesztőnk írta. Ha van egy jó írásod, vagy szeretnél hozzánk írni, egy vagy akár több cikket, jelentkezz nálunk emailben a lendulet.magazin@gmail.com-on.