Fiatal írók egykupacban – interjú az antibeautycum oldallal

Fiatal írók egykupacban – interjú az antibeautycum oldallal

WordPressen botorkáltam, amikor rábukkantam az oldalra – akkor még fogalmam sem volt, hogy az ott megjelent írások velem egykorú tanulók tollából/billentyűzetéből pattantak ki. Úgy alakult, hogy részese lehetek ennek a csapatnak és ezzel együtt nagyszerű embereket ismerhettem meg: fiatalok, tehetségesek, soraikban van valamilyen egyedi világkép. Az elkövetkezendőkben az alapító taggal beszélgetünk az oldalról és a mindenről, amit az antibeautycum magába foglal. Fogadjátok szeretettel, mert ez az oldal, gyógyszer a mindennapokra.

antibeautycum

antibeautycum

Mikor jött létre az oldal és milyen céllal? 

Az oldal 2013 nyarán indult el. A pontos dátumra magam sem emlékszem – talán mert nem is lényeges.
A cél ? Minél frappánsabbat próbálok erre válaszolni, annál nehezebben jutnak eszembe a szavak. Így az első kérdésnél inkább az okát bontanám. Több ismerősömről, barátomról tudtam, hogy ír szabadidejében. Gondoltam öntsük össze a fiókokat egy helyre. S ha visszhangra úgyis kíváncsiak, miért ne jelenjen meg bárhol? Ha esetleg még tartanak ettől,akkor akár anonim. Persze ha valaki csak önmaga miatt ír, semmi sem kötelező..
A cél egy sikeres kultúrakció, de hosszú távon. Nem akarunk ráerőszakolni semmit az emberekre. Majd idővel ki fog ez nyílni, egyelőre tervezgetünk. Ezek tényleg csak szárnypróbálgatások. Mind a srácoknak, mind az oldalnak.
Ha meglesz a kellő potenciál, akkor ugrunk a mélyvízbe.

Nagyon figyelemfelkeltő és véleményem szerint nyelvtörő is az oldal neve – aki nem figyel könnyen eltévesztheti – honnan jött ez a név? 

Igen, ezt már megkaptuk több helyről is. Az oldal egy Zselenszky albumról kapta a nevét. Ez volt az első név, ami eszembe jutott. Később sokat gondolkoztunk a többiekkel, rengeteg variáns tűnt fel, de valahogy mindig ehhez kanyarodtunk vissza. Aztán szépen lassan hozzánk nőtt.

A csapat fiatal szerzőkből – kezdő írókból tevődik össze. Ez véletlenül alakult így vagy direkt ez volt a célkitűzés? Könnyebb így elérni a fiatal olvasókat? 

Nem véletlen, elsősorban fiatalokkal szeretnénk kezdeni. Persze ez nem kikötés, ha bárki úgy érzi, hogy szeretne csatlakozni, csak nyugodtan. Feltehetően sokat tud majd segíteni – kortól függetlenül. (És remélem mi is neki.)
Kortársak, vagy akár ismerősök, barátok sorait mindig máshogy olvassa az ember. Hogy könnyebb – e így elérni őket ? Valószínűleg igen. Ők segítenek a felfedezésben, és ez mindkét félnek hasznos.

Mit gondolsz, mennyire “vevők” a mai fiatalok a versekre, vagy magára az irodalomra – továbbmegyek, a művészetekre egyáltalán? 

Szerintem a kínálattal és az érdeklődéssel is vannak kisebb problémák, de korántsem itt buknak el a dolgok. Hiába internet, akkora a választék, hogy nehezen igazodik el az ember. A probléma azzal van, hogy mit nyomnak a képünkbe. Ha valaki teljesen tudatosan keres, az megtalálja a neki való szerzőt/előadót. Itt a hangsúly a tudatosságon van.
Rengeteg amatőr próbálkozás van, bármely ágról is beszéljünk, s köztük persze mindenkinek akad olyan, ami tetszene. De eddig általában nem jutunk el. Ezen pedig nehéz változtatni, mert általában pénz és türelem kérdése.
Szóval igény is van – bár legtöbbünknek annyi a tennivalója, hogy az efféle dolgok lecsúsznak a listáról – és kínálat is, csak félúton valahol megreked ez az egész.
Nehéz ezt így röviden tárgyalni, remélem sikerült.

Vidéki születésű vagy de a fővárosban tanulsz – hol érdeklődnek jobban az oldal iránt? Célja volt az oldalnak az, hogy vidéken is legyen egy ilyesfajta megmozdulás?  

Ez kényes téma. Sajnos vidéken erre sokkal kisebb igény van. Persze interneten senki sem vidéki, de amint ezt áthúznánk a valóságba ( pl. egy összejövetel erejéig) , meglepő dolgokat látnánk.
Egyelőre még aprók vagyunk ahhoz, hogy bármit is megmozgassunk, de idővel majd lesz rá lehetőségünk. Mindenképp célunk, hogy ne csak BP-n működjünk, ha egyszer eljutunk odáig.

Terveztek esetleg felolvasóestet? Vagy ehhez nagyobb támogatásra lenne szükség? Ha igen miben kellene segítség? 

Igen, mindenképp szeretnénk programokat szervezni. Szerintem fontos, hogy ez élőben is tudjon majd működni. Egyelőre kevés szabadidőnk és közönségünk van ahhoz, hogy magunktól összehozzunk egy estet. Mindenképp csak élőzenével tudom elképzelni. Ehhez viszont kell egy összeszokott csapat – egymással és a szerzőkkel is. Próbaterem, technika, szabadidő szükséges. (Az alább felsoroltakban szívesen fogadunk bármit, de elsősorban saját lábakra próbálunk építeni. )
Félkészen nem szeretnénk megmutatni magunkat.

Zárt körű a társaság – csak tagok verseit jelentetitek meg vagy írhatnak vállalkozó szellemű jelentkezők is? Ha jelentkezhetnek, hogyan tehetik, mi a folyamata? 

A társaság nem zártkörű. Bárkit szívesen fogadunk, amennyiben nem üt el teljesen a projekt arculatától.
A képlet egyszerű, csak írni kell az elérhetőségeinkre.

Hol érhető el az Antibeautycum még? 

Egyelőre a wordpress blogon és facebook-on vagyunk elérhetőek. A közeljövőben ez változni fog.

Mik a jövőbeli tervek? Megmarad szimpla kedvtelésként és szórakoztatásnak az oldal – vagy vannak célkitűzések? 

A legközelebbi terv egy internetes költözés, pontos dátumot sajnos még nem tudunk. Egy tőlünk nagyobb oldal ad majd felületet a tervek szerint. Erre térjünk vissza később.
Persze, vannak célkitűzések. Önálló oldal, rendszeres estek, több szerző, több olvasó, stb…
Biztos vagyok benne, hogy meg fognak valósulni, de még fújni kell a lufit. Egyelőre sem a háttér, sem pedig mi magunk nem állunk erre készen, de a következő lépcsőket már látni vélem… és ez megnyugtat.
Tisztában vagyunk vele, hogy az oroszlánrésze rajtunk múlik, úgyhogy … nincs más hátra, mint előre !:)

Kérés, kérdés, óhaj, sóhaj – elértek minket, ha akartok.
Köszönjük.
Csók.
abc

Mi köszönjük a válaszokat az ABC-nek !

antibeautycum

antibeautycum

Szerző:

"láttál már farkast, aki rosszul alszik a birkák véleménye miatt?"