Film a „mindenség uráról”

Film a „mindenség uráról”

Március tizennegyedikén halt meg a híres angol elméleti fizikus, Stephen Hawking. Az ismert tudós nem csak a Világegyetemet kutató elméletei, hanem komoly és látványos betegsége miatt is hatalmas hírnévre tett szert. A kutató, aki a lehetetlent is túlélte, sokak számára reményt és kitartást adott.

A világhírű fizikusnál huszonegy éves korában diagnosztizálták a Lou Gehrig-kórt, ami egy különleges, gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri elváltozás. Ezután az amúgy unott életet élő Stephen gyorsan értelmet talált a létezésben. Stephen életét, küzdését a betegséggel és felfedezését mutatja be A mindenség elmélete című film, ami 2014. november 7-én jelent meg, de a magyar mozikban csak 2015-től láthattuk.

Eddie Redmayne és Stephen Hawking

A film a kitartó feleség Utazás a végtelenbe – A mindenség elmélete című könyve alapján készült, így elsősorban Jane Hawking szemszögéből láthatjuk a történéseket. A négy Golden Globe-díjra és öt Oscar-díjra jelölt mű, kettőt Golden Globe kitüntetést vihetett haza, ezenkívül Eddie Redmayne a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjjal is gazdagodott a már-már tökéletesen, élethűen bemutatott Stephen Hawkingért. A színész hatalmas alakításáért és rengeteg erőfeszítés miatt meg is érdemelte a díjat. Koreográfushoz járt, Stephen Hawkingot és a többi embert tanulmányozta, akik ebben a betegségben szenvednek, hogy élethűen ábrázolhassa a tudóst. Valamint többször leült a fizikussal, hogy jobban megismerhesse és hallhassa az ő élményeit, ne csak a rendezői utasításokat.

“Ha meglegyint a közeli halál szele, akkor rájössz, hogy érdemes élni, és sok mindent meg akarsz még tenni az életben.”

A történet hűen ábrázolja a történetet, ami a szerelmespár megismerkedésétől kezdődik. Stephen a cambridge-i egyetem hallgatója és itt ismeri meg a bölcsészhallgató Jane-t, aki később a felesége, majd a három gyermekének az édesanyja lesz. Ekkor diagnosztizálják nála a motoros neuronbetegséget, aminek következtében idegsejtjei nem tudják egymás között átadni az információt. Végignézzük, ahogy az egykor egészséges fiatal lassan elveszti a képességet, hogy mozogjon, majd a beszélőképességet és láthatjuk az erős asszonyt, aki egyszerre gondoskodik a családi és gyermeknevelési teendőkről, valamint a férjéről, aki már tolószékkel tud csak közlekedni. Láthatjuk a feleség vívódásait és a rengeteg nehézséget, amik közé az elhidegülés folyamata is tartozik.

Stephen Hawking és a családja

Az egészben a legmeghatóbb Stephen élni akarása. A tudós, akinek huszonegy évesen maximum két évet jósoltak három gyerekkel a háta mögött élettel teli és betegsége ellenére vidám és humoros tud maradni. Ennek köszönhetően tud sokak számára szörnyű körülmények között is boldog életet élni.

„49 éve abban a tudatban élek, hogy idejekorán meg fogok halni. Nem félek a haláltól, de nem sietek a halálba. Még rengeteg dolgom van.”

A szerelmi szál mellett természetesen megjelenik Stephen folyamatos küzdése a betegség ellen, ezenkívül belepillanthatunk a kutatásaiba, mivel a beteg tudósnak az agya nem sérült, így a tanulmányozását tudja folytatni. Végignézhetjük, ahogy megírja Az idő rövid története című könyvét és a fejleményeit különböző rendezvényeken, bemutatókon előadja. Láthatjuk, ahogyan a beteg fizikus még ha nehezen is, de körbeutazza a világot és egy pillanat alatt világhírű tudós lesz az egykori cambridge-i hallgatóból.

A mindenség elmélete

Úgy gondolom, hogy a filmet egyszer mindenkinek meg kell néznie. Nem kell feltétlenül szeretni a fizikát vagy ismerni annyira Stephen Hawking-ot és az ő munkásságát, de szerintem mindenki számára tanulságos. És a tudós életfelfogását jellemző idézettel köszönök el!

„Az élet tragikus lenne, ha nem lenne vicces.”

Kiemelt kép: https://www.intofilm.org/

Szerző:

"Most elkezdek mesélni. Próbálj követni."