Filmajánló – A legkúlabb nap

Filmajánló – A legkúlabb nap

Ismét a véletlen sodorta elém ezt a filmet. Egy unalmas vasárnap délután keresgéltem, hogy a következő beszerző körutamon mégis milyen DVD-kre csapjak le. Az előzetese alapján nagyon ígéretesnek tűnt, lássuk mennyire jöttek be számításaim!

A film alapból egy kis mínusszal indult nálam, ugyanis német alkotás. Hiába vagyok az ország lakója lassan öt éve, sok minden nem tudtam megszokni ebben a miliőben. Nos, maga a játékidő majdnem két óra, de azt sikerült az alkotóknak kitölteni tartalommal. Műfajilag talán dráma, de a befejezése ellenére ez tipikus rózsaszín megközelítése egy elég húzós témának. De nézzük, miről is van szó! Adva van egy link fickó, Benno, aki csak teng-leng a világban. Egy balul sikerült “akció” után kórházba kerül, ahol közlik vele, nagyon beteg, nincs sok ideje hátra. Mivel nincsenek hozzátartozói, nem tud hova menni, így beköltöztetik egy hospice házba. Itt megismerkedik egy másik beteggel, Andi-vel, ő régóta itt él, mivel hosszú lefolyású betegséggel küzd. A két férfi összebarátkozik, és elhatározzák, megpróbálják megélni életük legjobb napját.

A film plakátja

Nem mondom, hogy rossz film, sőt, nagyon is élvezhető! A két jómadár szerencsétlenkedésein jókat lehet röhögni, főleg az Afrikában játszódó részek esetén. De én nem a végstádiumos betegek köré építettem volna fel egy vígjátékot. Szerintem ez annál érzékenyebb téma. Valótlanul állították be a hospice szerepét, sajnos oda az emberek nem nyaralni mennek, pedig a film ezt sugallja. Több minden is meg tudnék még kérdőjelezni, tény, hogy nem egy tökéletes alkotás….

Azonban a történet nagyon is fontos értékeket hordoz! Felhívja a figyelmet arra, hogy ne halogassuk folyamatosan a dolgokat, vagy a múltbéli tetteink rendbehozatalát. Azt ne higgyük egy percig sem, hogy a történet unalmas lesz! Történnek olyan, többnyire váratlan dolgok, amik mindent megváltoztatnak. Rég írtam ilyet, de meg tudtak lepni a forgatókönyvírók! A karakterekkel igazán semmi gondom nincs. Remek volt a színészi játék! Kedvelhető figurákat hoztak össze. Szép fokozatosan ismerjük meg őket, néha hiányoltam a tetteikben az ok-okozati összefüggést, mit mért csináltak. De amikor összekeverednek a múltbéli dolgok a jelen eseményeivel, minden a helyére kerül!

Jó kis film, de ebben a kategóriában jóval nívósabb alkotások is születtek. Szerintem magát a témát nem kellett volna ennyire kifigurázni. Ezen túl egy élvezhető, kissé rózsaszín alkotás, viszont a mondandóját érdemes komolyan venni!

Itt pedig meg tudjátok nézni a film előzetesét:

Kiemelt kép: http://www.imdb.com

Szerző:

"A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül meg túl sötét van az olvasáshoz." /Groucho Marx/